Τσικνοπέμπτη 2010: Κρεατοφαγία για κάθε γούστο – και τσέπη

Μοντέρνα, παραδοσιακή, low budget, gourmet. Οποιονδήποτε χαρακτήρα και αν αποφασίσετε να δώσετε στην φετινή Τσικνοπέμπτη, βρίσκουμε σημεία σε κάθε γωνιά της Αθήνας που θα στεγάσουν και φέτος τις γαστριμαργικές σας... αμαρτίες.
Τσικνοπέμπτη 2010: Κρεατοφαγία για κάθε γούστο – και τσέπη
Όσο γραφική και αν έχει καταντήσει η «γιορτή» της Τσικνοπέμπτης, δεν θα πάψουμε ποτέ να υποστηρίζουμε ακράδαντα την μοναδική μέρα του χρόνου - μαζί με την Κυριακή του Πάσχα – όπου μπορούμε να φάμε οτιδήποτε θέλουμε, σε οποιαδήποτε ποσότητα θέλουμε, χωρίς καμία απολύτως τύψη. Τι και αν τα περισσότερα μαγαζιά σφύζουν από οικογένειες που φωνάζουν λες και βρίσκονται στο γήπεδο, παιδιά που τρέχουν γύρω γύρω και σε σκουντάνε και το φαγητό είναι – τις περισσότερες φορές- χειρότερο από αυτό που θα έτρωγες κάποια «κανονική» μέρα;

Την στιγμή που περνάει από μπροστά σου η πιατέλα με τα κάθε λογής κοψίδια, μπιφτέκια, λουκάνικα, παϊδάκια και μπριζολάκια, τα ξεχνάς όλα και επικεντρώνεσαι στο να καταναλώσεις όσα περισσότερα μπορείς, σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα. Σαν να συμμετέχεις σε διαγωνισμό για το ρεκόρ Γκίνες. Όπως και να'χει "έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε..."

Η ώρα για να τσικνίσουμε λοιπόν, πλησιάζει και τα κλασικά διλήμματα επανέρχονται ξανά στο προσκήνιο: Παραδοσιακή ψησταριά ή εστιατόριο; Βλάχικα ή Κολωνάκι; Πατροπαράδοτες συνταγές ή μοντέρνα κρεατοφαγία; Οτιδήποτε και αν αποφασίσετε πάντως, φροντίστε να κλείσετε εγκαίρως τραπέζι για να μην τσικνίσετε στον δρόμο...

Γάιδαρος (φώτο): Τον συγκεκριμένο μην τον κοιτάξετε στα δόντια, αλλά στην... σχάρα. Φοβεροί μεζέδες, «πειραγμένες» γεύσεις, εξαιρετικός ψήστης και διάχυτες μυρωδιές από τον ξυλόφουρνο, «λυγίζουν» και τον πιο απαιτητικό κρεατοφάγο. Ελληνοσερβικής Φιλίας 52, Αγία Παρασκευή , τηλ.: 210 6004724. Τιμή κατ’ άτομο: 20-25€.

Μυρτιά: Σχεδόν δίπλα στην Λεωφόρο Βενιζέλου στην Νέα Σμύρνη, ανακαλύψαμε πρόσφατα την «Μυρτιά» και δεν πρόκειται να την αφήσουμε... ήσυχη. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να κάνουμε και αλλιώς, αφού όσες φορές και αν την επισκεφτούμε δεν ξέρουμε τι να πρώτο- ξεχωρίσουμε: Τις φοβερές μοσχαρίσιες μπριζόλες ή τα χοιρινά παϊδάκια; Το ζουμερό και χορταστικό φιλέτο κοτόπουλο ή τα μυρωδάτα μπιφτέκια; Οτιδήποτε και αν παραγγείλετε θα μείνετε απολύτως ικανοποιημένοι από την ποιότητα και την ποσότητα των κρεάτων – το φιλέτο κοτόπουλο άνετα θεωρείται διπλή μερίδα. Κρατήστε χώρο στο τέλος και για τους φοβερούς λουκουμάδες με σοκολάτα. Τον... αξίζουν και με το παραπάνω. Αιδινίου 55, Νέα Σμύρνη. Τηλ: 2109370708.

Τέλης: Τοποθετημένος σε «στρατηγικό» σημείο στου Ψυρρή, ο Τέλης αποτελεί την πρώτη στάση των ξενύχτηδων που συρρέουν από τα γειτονικά bars για να γευτούν τα μπριζολάκια – σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Λεπτά, ζουμερά και καλοψημένα, με πατάτες η χωρίς, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Θα πρέπει να τα δοκιμάσετε για να τα εκτιμήσετε – αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Αρχές Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας, τηλ. 210 32 42 775. Τιμή κατ’άτομο: 15 – 20€.

Τσολιάς: Στην λεωφόρο της.... χοληστερίνης το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ευχαριστηθείτε κρέας σε οποιαδήποτε μορφή, όπου και αν καθίσετε. Τα κρέατα του Τσολιά στέκονται στο... ύψος των περιστάσεων: κοντοσούβλι, μπριζόλες, παϊδάκια, κοκορέτσι, αρνάκι στην σούβλα και την γάστρα και η φιλική συντροφιά του μουστακαλή ιδιοκτήτη κυρ Βασίλη που συνήθως κερνάει και επιδόρπιο. Την προτιμάμε από τις υπόλοιπες ταβέρνες και την συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Λεωφ. Βάρης - Κορωπίου 45, τηλ: 210 – 8952446. Τιμή κατ’άτομο: 20€. Αιδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2109370708.


Ribs: Νέα άφιξη στον χώρο με κρεατικά που "λιώνουν στο στόμα", όπως λέει και το μότο του εστιατορίου. Αμερικάνικες, ως επί το πλείστον γεύσεις, φοβερή πανσέτα, "έξυπνα" ορεκτικά και μυρωδάτα παϊδάκια, δια χειρός... Αλέξας Αποστολίδη. Συνοδέψτε το γεύμα σας με κάποια από τις προτεινόμενες μπύρες Craft.Μ. Γερουλάνου 72 & Ηρ. Πολυτεχνείου, Αργυρούπολη, τηλ:2109923230.


Ζυγός: Το τελευταίο εστιατόριο που συναντήσετε ανεβαίνοντας δεξιά, είναι αυτό που λέμε «οικογενειακή ταβέρνα» και το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί κανείς τρώει τα καλύτερα ψητά της Πάρνηθας. Ο χώρος είναι πρόσφατα ανακαινισμένος, το τοπίο ειδυλλιακό, ενώ το τζάκι προσφέρει ιδανική θαλπωρή για τις κρύες μέρες που διανύουμε. Ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και για το parking, αφού διατίθεται ένας μεγάλος χώρος περίπου 100 θέσεων. Η τιμή κυμαίνεται από 25 έως 30 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί και το γλυκό. 20ο χλμ. Λ. Πάρνηθας, Πάρνηθα, τηλ. 210 2464839

Μουριές: Γνήσια ελληνική κρεατοφαγία, με εκπληκτικά ορεκτικά, φοβερή σχάρα και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Πολύ καλά κρεατικά στην σχάρα, στη λαδόκολλα και στη σούβλα. Πλατεία Σταμάτας, τηλ. 210 6218012. Τιμή κατ’ άτομο: 20-25€.

Μουρούζης: Η μεγαλύτερη ταβέρνα στα Καλύβια (στεγάζεται σε τρία(!) κτίρια) σερβίρει μπιφτέκι τεραστίων διαστάσεων, παραδοσιακή προβατίνα, φοβερά αρνίσια παϊδάκια και ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα. Εξίσου γευστικά είναι και τα χωριάτικα λουκάνικα και το γουρουνόπουλο. Δύσκολο να μην βρείτε τραπέζι, αλλά καλού κακού κάνετε κράτηση. Β. Γεωργάκη 2, Καλύβια, τηλ. 22990-48371. Τιμή κατ’ άτομο: 20-25€.

Σημεία και Κρέατα: Με σήμα την... αγελάδα, προτείνει μοντέρνες κρεατοφαγικές προτάσεις, χωρίς να παραμελεί τα παραδοσιακά και αγαπημένα: γευστικές μελωμένες πανσέτες, μυρωδάτη μπριζόλα γάλακτος, τηγανιτά κεφτεδάκια με γιαούρτι δυόσμου και χοιρινό κότσι. Τιμή κατ’ άτομο: 20-25€. Αλεξάνδρου 74 & Αϊδινίου 2, Ν. Σμύρνη, τηλ. 2109313108.

Bar.B.Q.: Μοντέρνα ατμόσφαιρα και κουζίνα, που δεν απομακρύνεται από την παραδοσιακή κρεατοφαγία, αλλά «παίζει» τσαχπίνικα μαζί της. Πρωτότυπα πιάτα με βάση το κρέας, τραγανές πανσέτες , ζουμερά μπιφτέκια και μπριζόλες, ωραίο ψητό κοτόπουλο, δροσερές σαλάτες και φοβερά ορεκτικά. Open κουζίνα για να βλέπετε τι τρώτε και σουρεάλ ντεκόρ που εντυπωσιάζει. Μετά το φαγητό μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο από τα cocktails του bar. Θα σας εκπλήξουν ευχάριστα. Ελευθερίου Βενιζέλου 46, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210 9319675. Τιμή κατ ‘ άτομο: 20-25€.

Maracana Grill: Τσικνίστε α λα... Βραζιλιάνικα σε αυτήν την πρωτότυπη churrascaria, όπου τα κρεατικά σταματάνε να έρχονται όταν πια δεν μπορείτε να φάτε άλλο. Μεγάλη ποικιλία κρεάτων σε γιγαντιαίες ποσότητες και μενού «τρώω όσο θέλω» με 21€. Επίσης, θα δοκιμάσετε φοβερή caipirinha. Κολοκοτρώνη 55 -από Θησέως 296-, Καλλιθέα, τηλ. 210 9400801.

Butcher Shop: Συνδυάζει χασάπικο με παραδοσιακή ταβέρνα και βγαίνει κερδισμένο. Γι’ αυτό άλλωστε έχει γίνει και στέκι των απανταχού κρεατοφάγων στο Γκάζι. Highlights του μενού, τα ζουμερά μπριζολάκια με φρέσκια ντομάτα, τα τραγανά κεφτεδάκια, αλλά και τα διάφορα αλλαντικά συνοδεία αυγών τηγανητών. Περσεφόνης 19, Γκάζι, τηλ. 210 3413440. Τιμή κατ’ άτομο: 25-30€.

Block House: Γερμανικό στέκι που «μιλάει» και ελληνικά με κύριο ατού του τις φοβερές μπριζόλες. Δοκιμάστε το τρυφερό Hereford Rib Eye και το Rib Eye Mastercut που είναι οι σπεσιαλιτέ του. Διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία από δικά του κρασιά. Λ. Κηφισίας 238-240, Κηφισιά (Εμπορικό κέντρο "Μελά"), 210-62 30 600. Τιμή κατ’ άτομο: 25-30€.

Meat Square: Αλυσίδα με σούπερ μπριζόλες από Ελλάδα και Αργεντινή με την T-bone, την σπαλομπριζόλα και το Rib Eye να ξεχωρίζουν. Επίσης, πολύ καλή σούβλα με φιλέτο κοτόπουλο, χοιρινό γάλακτος και φιλέτο γάλακτος. Specialties του το Chateubriand από τρυφερό κομμάτι μοσχαρίσιου φιλέτου Angus από την Αργεντινή και το Cote De Boeuf μοσχάρι γάλακτος γαλλικής κοπής. Τιμή κατ’ άτομο: 30€. Εθν. Αντιστάσεως 9-11, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6831300 & Λεωφ. Σταμάτας 5Α & Σολωμού, Δροσιά, τηλ. 210 8004700, Ηροδότου 2, Κολωνάκι, τηλ: 210 7251100 και Γρ. Λαμπράκη 63 & Αγ. Νικολάου, Γλυφάδα, τηλ: 210 9611160.

Oro Toro: Μπορεί να μην συνάδει με το «περιβάλλον» της τσίκνας και να κινείται σε πιο «κυριλέ» τόνους, δεν παύει όμως να αποτελεί ιδανικό προορισμό προσεγμένης κρεατοφαγίας. Εξαιρετικά φιλέτα σχάρας, ασυναγώνιστο T-bone, φωλιά από πατάτα γεμιστή με κρεατομπουκιές, αρνίσια παϊδάκια με δενδρολίβανο και σκόρδο στο τηγάνι. Τιμή κατ’ άτομο: 40-50€. Λ. Βάρης – Κορωπίου 73, τηλ. 210 89 94 514 και Λεωφ. Πεντέλης 108, τηλ. 210 81 00 150.

Τηλέμαχος Barbeque Club: Σικ εκδοχή της κλασικής χασαποταβέρνας με μοντέρνο και καλαίσθητο ντεκόρ. Σταβλίσια, κοντοσούβλι, απίθανα βουβαλίσια φιλετάκια και μπιφτέκια. Εν ολίγοις, η κρεατοφαγία στο φόρτε της. Εμπιστευθείτε τον σερβιτόρο στις προτάσεις των κρασιών. Τιμή κατ’ άτομο: 40-60€. Φραγκοπούλου 22 και Μ. Μπότσαρη, Κ. Κηφισιά, τηλ. 210-8076680.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v