Καθαρή Δευτέρα: 5 ταξίδια για ερωτευμένους… καρναβαλιστές

Και γιορτή των ερωτευμένων, και αποκορύφωμα ενός εκ των μεγαλύτερων καρναβαλιών της Γηραιάς Ηπείρου, και στην καρδιά της περιόδου με τις χαμηλότερες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από το πρώτο τριήμερο του χρόνου; Φτιάχνουμε ήδη βαλίτσες για πέντε ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Καθαρή Δευτέρα: 5 ταξίδια για ερωτευμένους… καρναβαλιστές
της Ηρώς Κουνάδη

Οι χρονιές των οποίων το Πάσχα πέφτει νωρίς έχουν κάτι το καθησυχαστικό. Μεσολαβεί μόλις ένας μήνας από τη στιγμή που θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι πρέπει να επανέλθεις στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής –κι ακόμα χειρότερα, εργασίας– μέχρι την ημέρα που θα φτιάξεις τις βαλίτσες σου για το πρώτο επίσημο τριήμερο του χρόνου. Και περίπου μία εβδομάδα από την ώρα που θα σου περάσει η επήρεια του hangover μέχρι εκείνη που θα αρχίσεις να ψάχνεις για αεροπορικά εισιτήρια στο internet. Τόσο μας πήρε κι εμάς: ακριβώς μία εβδομάδα.

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έχουμε ιδιαίτερους λόγους –βλέπε δικαιολογίες– για να κανονίσουμε ένα long weekend στην Ευρώπη το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας: οι ημερομηνίες συμπίπτουν τόσο με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου –ρομαντικό δωράκι, κανείς;– όσο και με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Καρναβαλιού της Βενετίας. Δεν πειστήκατε ακόμη; Προσθέστε και το γεγονός ότι η καρδιά του Φεβρουαρίου είναι παραδοσιακά η καλύτερη περίοδος όσον αφορά τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που πέφτουν κατακόρυφα και θα παραδεχτείτε πως οι συμπτώσεις είναι πολλές για να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο το σύμπαν να μας στέλνει ένα μήνυμα.

Στην προσπάθειά μας να το αποκρυπτογραφήσουμε, συγκεντρώσαμε πέντε εκ των ρομαντικότερων προορισμών της Γηραιάς Ηπείρου, αναζητήσαμε εισιτήρια και δωμάτια, τσεκάραμε τιμές –τις οποίες βρήκαμε ασύγκριτα χαμηλές– και τελικά βεβαιωθήκαμε. Το μήνυμα έλεγε «φτιάξτε βαλίτσες».

Πράγα
Η πλέον παραμυθένια πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου αξίζει αναμφισβήτητα την πρώτη θέση στο top 5 των προορισμών για το πρώτο ταξίδι του χρόνου. Τι κι αν οι θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου δεν είναι ενθαρρυντικές για τους κατοίκους της Μεσογείου που πέρασαν στις παραλίες το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς; Τυλιγόμαστε με παλτά και κασκόλ, και διασχίζουμε βράδυ την Γέφυρα του Καρόλου με το φωτισμένο Κάστρο για φόντο, βολτάρουμε στην ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη, μπαινοβγαίνουμε σε μουσεία και γκαλερί –must το Μουσείο του Κάφκα στο Mala Strana–, επιδιδόμαστε σε shopping μέχρι τελικής πτώσης στην Εβραϊκή Συνοικία, αγναντεύουμε τη θέα του ποταμού από τους κατάφυτους λόφους Letna και Hradcany, δεξιά κι αριστερά του κάστρου, και χορεύουμε μέχρι να δούμε τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από τις πάλαι ποτέ αποθήκες και νυν club του Holesovice. Οι ρομαντικότεροι εξ ημών θα προλάβουν και μια μονοήμερη εκδρομή στην πιο-ροζ-δε-γίνεται λουτρόπολη του Karlovy Vary, ή ένα πρωινό στο λιγότερο διάσημο, δεύτερο κάστρο της Πράγας, το Vysehrad, που κρέμεται σαν στολίδι πάνω από το ποτάμι.

Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήση της CSA (από 345 ευρώ) ή με τη Malev, με ενδιάμεσο σταθμό στη Βουδαπέστη (από 152 ευρώ).

Πού θα μείνετε: Στο κουκλίστικο, τεσσάρων αστέρων Caesar Palace στη νέα πόλη, σε απόσταση αναπνοής από το Εθνικό Μουσείο και την Πλατεία Wenceslas (από 93 ευρώ το δίκλινο) ή στο Antik City, με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις (από 50 ευρώ το δίκλινο) . Αν αναζητάτε οικονομικότερη λύση, στην Πράγα θα βρείτε πληθώρα εξαιρετικών hostels που διαθέτουν και δίκλινα δωμάτια, όπως τα δοκιμασμένα Elf και Tyn, σε τιμές που ξεκινούν από 45 ευρώ.

Πού θα φάτε: Για την πρώτη σας επαφή με την τσέχικη κουζίνα –η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι εξαιρετική– κατευθυνθείτε προς τα εστιατόρια Rustika (Vaclavske Namesti 36), U Stare Posty (Opletalova 17) και Starometska Jama (Dlouha 10). Από τα αγαπημένα μας, το Klub Architektu (Betlemske Namesti 169/5A) προσφέρει εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα, σε ένα stylish περιβάλλον. Αν, πάλι, έχετε όρεξη για διεθνή κουζίνα με κάποιες έθνικ πινελιές –και ζουμερά burgers για τους αμετανόητους– το Jama (V jame 7) αποτελεί την κορυφαία επιλογή.

Βενετία
Ο πρώτος προορισμός που σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για ρομαντικά ταξίδια, η Βενετία δικαιολογεί απόλυτα τα σκήπτρα της: αποπνέει άρωμα εποχής, δείχνει υπέροχη λουσμένη στο πορτοκαλί φως του χειμωνιάτικους ηλιοβασιλέματος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο, σε προκαλεί να χαθείς στα στενά σοκάκια της, επιδεικνύει υπερήφανα τα πλέον αριστοκρατικά αξιοθέατα, τα παλάτια των Δόγηδων, διαθέτει μία από τις υποβλητικότερες πλατείες της Ευρώπης, την Πλατεία Αγίου Μάρκου, και πολλά πανέμορφα γεφυράκια να πλαισιώνουν τα κανάλια της –και όλα αυτά ιδωμένα μέσα από μία γόνδολα. Προσφέρει, επίσης, άπειρα μικρά καφέ και ρομαντικούς ξενώνες για να χαθείτε από τα πλήθη. Φέτος, όμως, έχετε έναν επιπλέον λόγο για να γιορτάσετε εδώ τον Άγιο Βαλεντίνο: το τριήμερό μας συμπίπτει με το τελευταίο Σαββατοκύριακο, ήτοι το αποκορύφωμα, του πιο ιδιαίτερου ευρωπαϊκού καρναβαλιού.

Πώς θα πάτε: Απευθείας πτήσεις, δυστυχώς, αυτήν την περίοδο δεν υπάρχουν. Μικρό, όμως, το κακό: θα πετάξετε με την CSA, την Alitalia ή την Swiss, με ενδιάμεσο σταθμό την Πράγα, τη Ρώμη ή τη Ζυρίχη αντίστοιχα, σε τιμές που κυμαίνονται από 212 έως 277 ευρώ.

Πού θα μείνετε: Στο ατμοσφαιρικό Hotel Flora του 17ου αιώνα στην Πλατεία Αγίου Μάρκου (από 170 ευρώ το δίκλινο) ή στο τεσσάρων αστέρων Cavaletto E Doge (από 160 ευρώ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ στα Ai Assassini (Rio Terà dei Assassini, San Marco) και Osteria Alla Botte (Calle Bissa, Castello), εξαιρετική πίτσα στο Al Nono Risorto (Sotoportego de Siora Bettina, Santa Croce) και μεσογειακές γεύσεις εν γένει, παντρεμένες με τις νοστιμιές της κλασικής ιταλικής τρατορίας στο Osteria La Zucca (Calle del Tentor, Santa Croce).

Άμστερνταμ
Το μεγάλο πλεονέκτημα της ολλανδικής πρωτεύουσας έγκειται στο ότι μπορεί να είναι… οτιδήποτε θέλεις να είναι. Ρομαντική; Αδιαμφισβήτητα. Καλλιτεχνίζουσα; Οπωσδήποτε. Ξέφρενη; Περισσότερο από κάθε άλλη. Ό,τι σκεφτείς, εδώ μπορείς να το κάνεις: από ρομαντικές βόλτες στα κανάλια της, με τα φωτισμένα γεφυράκια να αντανακλούν χρυσαφιές αποχρώσεις στα νερά, μέχρι arty διαδρομές από μουσείο σε μουσείο, και από ποδηλατάδες στα πάρκα της μέχρι ατελείωτες ώρες σουρεάλ συζητήσεων σε ημιφωτισμένα coffee shops. Στα must αν σκέφτεστε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας και λίγο sightseeing, η πλατεία Dam, με το εντυπωσιακό θερινό ανάκτορο της βασίλισσας, το Μουσείο Βαν Γκογκ και το Rijksmuseum, που κατέχει τον τίτλο του εντυπωσιακότερου μουσείου τέχνης και ιστορίας της πόλης, και βέβαια το σπίτι της Άννας Φρανκ, στον αριθμό 263 της οδού Prinsengracht. Μια βόλτα αξίζουν, επίσης, η υπαίθρια αγορά στην Waterlooplein, το καταπράσινο Vondelpark και ο φημισμένος ζωολογικός κήπος Artis, με το ονειρικό, τεράστιο ενυδρείο του.

Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήση της Olympic Air (από 241 ευρώ) ή της KLM (από 231 ευρώ) ή με τη Malev, με ενδιάμεσο σταθμό στη Βουδαπέστη (από 118 ευρώ).

Πού θα μείνετε: Στο ατμοσφαιρικότατο, τεσσάρων αστέρων Hotel Aestherea, σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο του 17ου αιώνα (από 109 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) ή στο arty Golden Tulip, στην καρδιά της πόλης, πέντε λεπτά με τα πόδια από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (από 94 ευρώ το deluxe δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης στα Iguazu (Prinsengracht 703) και Parana (Geldersekade 5), ταϊλανδέζικη κουζίνα στο Top Thai (Herenstraat 22) και βιετναμέζικες σπεσιαλιτέ στο Eat Mode (Zeedijk 105).

Ρώμη
Μπορεί να είναι η Ιστορία το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη Ρώμη –και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η ιταλική πρωτεύουσα είναι, από τη μια της άκρη ως την άλλη, ένα απέραντο ανοιχτό μουσείο– αλλά η Αιώνια Πόλη έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη της: σε τυχαία σειρά, υψηλή γαστρονομία, επώνυμο shopping, έντονη νυχτερινή ζωή, ηλιόλουστες πλατείες για άραγμα και ατελείωτους δρόμους, παραποτάμιες διαδρομές, δρομάκια και λεωφόρους για περπάτημα. Αν τώρα επιμένετε στο sightseeing, έχετε πολλά να δείτε –περισσότερα απ’ όσα θα καταφέρετε να «στριμώξετε» σε ένα τριήμερο. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε την Fontana di Trevi, την Αρχαία Αγορά, το Κολοσσαίο –κυρίως για ό,τι υπάρχει γύρω του και λιγότερο για την εσωτερική του άποψη– και το Καπιτώλιο. Μην παραλείψετε τη βόλτα στο Casteli d’ Angelo, με τη μαγευτική θέα στα νερά του Τίβερη και την πόλη, και την ποδηλατάδα στο καταπράσινο πάρκο Borghese –από το οποίο θα βγείτε απευθείας στο… window shopping της glam Via Venetto.

Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήσεις της Olympic Air (από 150 ευρώ), της Aegean (από 152 ευρώ), της easyJet (από 125 ευρώ) ή της Alitalia (από 179 ευρώ).

Πού θα μείνετε: Στο cozy, τριών αστέρων Hotel Siena στην καρδιά του ιστορικού κέντρου (από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) ή τεσσάρων αστέρων Grand Hotel Palatino, επίσης στο ιστορικό κέντρο (από 160 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Εξαιρετική πίτσα και δροσερές σαλάτες με θέα το Κολοσσαίο, στο Royal Art Café Restaurant, αυθεντικές ιταλικές δημιουργίες στο Checchino dal 1887, και ασύγκριτο παγωτό στο Blue Ice στην Piazza di Santa Maria di Trastevere.

Παρίσι
Όσο άχρωμα κλισέ κι αν μοιάζουν οι χαρακτηρισμοί τους οποίους έχει επωμιστεί –ναι, για το «πόλη του έρωτα» μιλάμε– το βέβαιο είναι πως δεν της αποδόθηκαν τυχαία. Το καταλαβαίνεις, αναλογιζόμενος μια βόλτα που πραγματοποιείται νωρίς κάποιος χειμωνιάτικο απόγευμα στις όχθες του Σηκουάνα. Ή τη θέα μιας χρωματιστής πόλης που απλώνεται κάτω από έναν γκρίζο ουρανό που μοιάζει να έχει χαμηλώσει επικίνδυνα, τουλάχιστον έτσι όπως φαίνεται από τα σκαλιά καθώς ανεβαίνεις τον λόφο της Μονμάρτρης, πριν χωθείς σε κάποιο cozy μπιστρό για να περάσεις μερικές ώρες πίνοντας ζεστή σοκολάτα και παρακολουθώντας τη ζωή να περνά μπροστά από τις τζαμαρίες του. Ή, τέλος, μια από τις ειδυλλιακότερες διαδρομές του πλανήτη ετούτου: αυτή που ξεκινά από το Saint Michel και οδηγεί, κατά μήκος του Σηκουάνα, στα Ηλύσια Πεδία, περνώντας πλάι από τις τρεις περίφημες γέφυρες: Pont Neuf, Pont des Arts και Pont d’ Alexandre III. Οι αμετανόητοι οπαδοί του sightseeing θα περάσετε και για το απαραίτητο προσκύνημα από τον Πύργο του Άιφελ, την Παναγία των Παρισίων, την Αψίδα του Θριάμβου, το Λούβρο και –αν προλάβετε– τις Βερσαλλίες.

Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήσεις της Olympic Air (από 181 ευρώ), της Aegean (από 212 ευρώ), της Air France (από 169 ευρώ), ή της EasyJet (από 143 ευρώ).

Πού θα μείνετε: Στο συμπαθέστατο Hotel de la Faculte, στην καρδιά του Quartier Latin (από 145 ευρώ το δίκλινο) ή στο Hotel Sevigne στο ιστορικό Marais (από 80 ευρώ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Αυθεντική γαλλική κουζίνα σε λογικές τιμές, στα Petit Baigneur (10 rue de de la Sablière, μετρό Mouton Duvernet), Plomb du Cantal (3 rue de la Gaîté, μετρό Gaîté) και La grande Ourse (9 rue Georges Saché, μετρό Pernety).

(*) Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν υπολογιστεί για αναχώρηση την Πέμπτη 11 και επιστροφή την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, και είναι τελικές –περιλαμβάνουν, δηλαδή, την επιστροφή, τους φόρους, τις χρεώσεις των καρτών, τις αποσκευές και τον επίναυλο καυσίμων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v