Βανίλια-Κανέλα: Τα συστατικά της επιτυχίας

Για έναν ήσυχο καφέ στην Πανόρμου η Βανίλια είναι ιδανική, αλλά για gourmet cooking and wining μόνο η Κανέλα διαθέτει τέτοια ποικιλία και ποιότητα προϊόντων. Κάτω από την ίδια στέγη, η Βανίλια και η Κανέλα συνδυάζονται… απολαυστικά.
Βανίλια-Κανέλα: Τα συστατικά της επιτυχίας
Βανίλια και κανέλα: Τα συστατικά της πιο γλυκιάς απόλαυσης. Τα αρώματα και οι γεύσεις που δίνουν άλλο νόημα στο πιο απλό πιάτο. Ο πιο ταιριαστός συνδυασμός για το πιο σίγουρο αποτέλεσμα, ένας χώρος που μπορεί να ξετρελάνει τις αισθήσεις. Βρεθήκαμε πρόσφατα στο ομώνυμο κατάστημα -ή καταστήματα;- στην περιοχή της Πανόρμου, μιλήσαμε με τους δημιουργούς της πρωτότυπης ιδέας brasserie και gourmet μπακάλικου μαζί και πήραμε μία γεύση από την εκλεκτή συνταγή της επιτυχίας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Καταστήματος κ. Κατσαρή, το «Βανίλια-Κανέλα» λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια, ως δύο χώροι –κάτω από την ίδια στέγη- που συνδυάζουν μία πολύ φιλική brasserie για καφέ, ποτό, γλυκό και πεντανόστιμα κρύα πιάτα και ένα gourmet μπακάλικο. Τι εννοούμε gourmet; Φανταστείτε τον πάγκο από ένα μικρό μαγαζάκι με τα πιο γευστικά παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Πολλαπλασιάστε τους πάγκους. Προσθέστε προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα από όλον τον κόσμο και αφαιρέστε οποιαδήποτε επιτήδευση μπορεί να σχετίζεται με την σπανιότητα ή τo κόστος τους. Το αποτέλεσμα; Ένας χώρος που μπορεί να συναρπάσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό γευσιλάτρη.

Μπαίνοντας στην Κανέλα οι μυρωδιές και η ποικιλία χρωμάτων μας συνεπαίρνουν. Αμέτρητοι μικροί και μεγάλοι πάγκοι με ζυμαρικά, ρύζια, βαζάκια με χειροποίητες μαρμελάδες, μέλια και γλυκά του κουταλιού. Σπιτικές σάλτσες, όσπρια, μπαχαρικά, τσάγια, τυριά και αλλαντικά… Και από όλα αυτά μόνο τα πιο εκλεκτά: Ζυμαρικά με τρούφα, μπαλσάμικο με ρόδι, αποξηραμένα μανιτάρια, άγριες αγκινάρες Τήνου, σολομός Σκωτίας, ώριμη ιταλική παρμεζάνα. Όλα προσεκτικά επιλεγμένα από την οικογένεια Σβώλου, στην οποία ανήκει το κατάστημα.

Προχωρούμε και στο βάθος ένας άλλος κόσμος κλέβει την παράσταση: Η κάβα. Τι θα μπορούσε να δένει καλύτερα με την Κανέλα και την Βανίλια αν όχι ένα ποτήρι καλό κρασί; Περισσότερες από τετρακόσιες ετικέτες οίνων από ελληνικούς και ξένους αμπελώνες, ακόμα και εξαιρετικά σπάνιες, προσφέρονται είτε για αγορά ή για επί τόπου κατανάλωση, συνοδεία ενός λαχταριστού πλατό αλλαντικών ή τυριών, και μάλιστα στην ίδια τιμή με αυτήν της λιανικής πώλησης. Άλλωστε, ο χώρος έχει παράδοση στο κρασί, αφού δέκα χρόνια πριν λειτουργούσε ως κεντρικό πρατήριο οίνου της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων. Σήμερα, όπως μας είπε ο κ. Κατσαρής, η μεγάλη τραπεζαρία δίπλα στον χώρο της κάβας φιλοξενεί σχεδόν καθημερινά επαγγελματικά meetings, ενώ τακτικά διοργανώνονται εκεί οινογνωσίες και παρουσιάσεις νέων κρασιών. Στις 15 και 16/12, μάλιστα, στο Βανίλια-Κανέλα θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της καινούργιας Νεμέας από το Κτήμα Σπυρόπουλου.

Συνεχίζουμε στην Βανίλια. Το γαργαλιστικό άρωμα του καφέ και του πράσινου τσαγιού με νότες από γιασεμί δεν μας αφήνει να φύγουμε. Η φωτεινή βιτρίνα με τις γλυκές και αλμυρές λιχουδιές είναι μία ακόμα αφορμή για να ολοκληρώσουμε την επίσκεψή μας στο κατάστημα απολαμβάνοντας ένα ολόφρεσκο μπριός με σολομό. Μεταξύ «τυρού και αχλαδιού» ο κ. Κατσαρής μας αποκαλύπτει πως στα μελλοντικά τους σχέδια είναι να μεγαλώσει λίγο ακόμα η κουζίνα, με σκοπό να προσφέρει και κάποια ζεστά πιάτα, όλα με υλικά από την Κανέλα. Το ζητάει ο κόσμος και είναι λογικό –με όλα αυτά τα λαχταριστά προϊόντα πώς να μην σου ανοίξει η όρεξη;

Πριν φύγουμε κάνουμε μία τελευταία στάση στο τμήμα των «δώρων». Από εδώ μπορούμε να αγοράσουμε όμορφα επαγγελματικά –και όχι μόνο- δώρα σε υπέροχες συσκευασίες. Μπορούμε, για παράδειγμα, να επιλέξουμε μία πολυτελή καπελιέρα μέσα στην οποία θα τοποθετήσουμε εκλεκτά κρασιά και σοκολάτες ή έναν δερμάτινο δίσκο στον οποίον θα βάλουμε ζυμαρικά, σάλτσες και τυριά. Ποιος δεν θα εκτιμούσε ένα τόσο απολαυστικό δώρο; Όσο για τις τιμές; Μπορείτε να τις δείτε στον ολοκαίνουργιο κατάλογο του καταστήματος, εδώ. Την ώρα που βγαίνουμε, φορτωμένοι με τα τρόφιμα που θα μαγειρέψουμε το βράδυ, ακούμε μία κυρία που μόλις έχει μπει: «Λιναρόσπορο έχετε; Γιατί δεν βρίσκω πουθενά!». «Φυσικά και έχουμε!» της απαντούν από το κατάστημα…

Βανίλια-Κανέλα: Λουίζης Ριανκούρ 73, Αμπελόκηποι (Στάση Μετρό Πανόρμου), τηλ. 210 6925940, 210 6925978.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00 με 21.00, εκτός Κυριακής.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v