Δεν λιώνει, δεν παχαίνει κι όμως είναι σοκολάτα

Δεν λιώνει ακόμα και στους 50 βαθμούς Κελσίου, έχει υπέροχη γλυκιά γεύση κι όμως οι θερμίδες της είναι ελάχιστες, Την λένε Vulcano και δείχνει να αποτελεί τον νέο παράδεισο των φανατικών της σοκολάτας.
Δεν λιώνει, δεν παχαίνει κι όμως είναι σοκολάτα
Θα μπορούσε να είναι η τέλεια καλοκαιρινή σοκολάτα. Οι επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν τυχαία την φόρμουλα για την δημιουργία μίας σοκολάτας που δεν λιώνει στα χέρια όταν την κρατάμε, ενώ παράλληλα έχει απειροελάχιστα λιπαρά.

Η εταιρία Barry Callebaut με έδρα την Ζυρίχη ισχυρίζεται πως η σοκολάτα Vulcano μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασία έως και 55C, την διπλάσια δηλαδή από αυτήν που αντέχουν οι κοινές σοκολάτες πριν λιώσουν, ενώ περιέχει περίπου 90% λιγότερες θερμίδες.

Η Vulcano θα πωλείται ως συστατικό σε εταιρίες-κολοσσούς της ζαχαροπλαστικής, όπως η Nestle και η Cadbury’s, κάτι που σημαίνει πως στα επόμενα δύο χρόνια περιμένουμε να απολαύσουμε τις νέες εκδόσεις γνωστών μας σοκολατών, όπως η Kit Kat και η Dairy Milk, οι οποίες δεν θα λιώνουν και δεν θα περιέχουν τόσα πολλά λιπαρά.

Παρόλο που η Callebaut έχει φροντίσει να κρατήσει την φόρμουλα κρυφή, οι ειδικοί πιστεύουν πως οι επιστήμονες αντικατέστησαν κάποια ποσότητα βουτύρου κακάο -το οποίο είναι αρκετά λιπαρό και λιώνει στους 30C- με άμυλο. Προηγούμενες προσπάθειες για την δημιουργία μίας σοκολάτας που δεν θα λιώνει είχαν οδηγήσει σε μη ελκυστικά και όχι τόσο εύγευστα αποτελέσματα.

«Όπως πολλές σπουδαίες ανακαλύψεις, οι επιστήμονές μας βρήκαν αυτήν την τεχνική από σύμπτωση», είπε η εκπρόσωπος τύπου της Barry Callebaut, της μεγαλύτερης σοκολατοβιομηχανίας του κόσμου. Ενώ πρόσθεσε ότι η υφή της σοκολάτας είναι περισσότερο τραγανή παρά κρεμώδης.

Η εταιρία έχει δημιουργήσει υποψίες για την σύσταση της φόρμουλας αποκαλύπτοντας ότι η σοκολάτα λιώνει ως αποτέλεσμα αντίδρασής της με ένζυμα στο σάλιο, παρά από την θερμότητα του στόματός μας. Ο δε Steve Cadwallader, Βρετανός σύμβουλος τροφίμων, εξήγησε ότι η αντίδραση αυτή με τα ένζυμα συστήνει την προσθήκη αμύλου στην σοκολάτα. «Τα ένζυμα στο σάλιο δρουν στο άμυλο με τον ίδιο τρόπο που δρουν στο ψωμί, προκαλώντας το τρόφιμο να διαλυθεί και να απελευθερώσει τα λιπαρά και τις γεύσεις του», πρόσθεσε ο Cadwallader. «Το άμυλο είναι επίσης αυτό που δημιουργεί αυτήν την τραγανιστή αίσθηση.»

Και κατέληξε, «είναι ενδιαφέρον ότι η Callebaut ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να διατηρήσει ατόφια την γεύση της σοκολάτας, παρόλο που έχει μειώσει το βούτυρο κακάο. Μοιάζει να αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο της τεχνολογίας των τροφίμων

Ε.Μ.
Πηγή: Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v