Υδρούσσα: Mix 'n' match στο Χαλάνδρι

Ένα πανέμορφο νεοκλασικό με καταπράσινη αυλή, μία κουζίνα γεμάτη ιδέες, που "πατάει" Μεσόγειο και Πόλη, πασπαλίζοντας με μπόλικη φαντασία τους μεζέδες της, και... για το τέλος δέκα επιδόρπια σκέτοι πειρασμοί. Τι άλλο να ζητήσεις κανείς από το αγαπημένο του εστιατόριο;
Υδρούσσα: Mix n match στο Χαλάνδρι
Βραδάκι Παρασκευής, μετά το γραφείο και λίγο πριν τη βραδινή μας έξοδο, η μισή παρέα θέλει να πάρει δυνάμεις, η άλλη μισή να αράξει κάπου χαλαρά, κάποιοι θέλουν μεζεδάκια, κάποιοι ορκίζονται ότι θα έτρωγαν ένα ολόκληρο αρνί και τι να τους κάνουν οι μεζέδες τώρα, οι μισοί ψηφίζουν ελληνική «μαμαδίσια» κουζίνα, οι υπόλοιποι δηλώνουν συνοφρυωμένοι ότι έχουν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Ίσως σε μια άλλη περιοχή τα πράγματα να ήταν δύσκολα. Αν όλα αυτά συμβαίνουν στο Χαλάνδρι, όμως, την απάντηση την έχεις έτοιμη –και την ξέρουν όλοι, η διαφωνία απλά γίνεται για να γίνει.

Με ιστορία που ξεπερνά τα 15 χρόνια, η Υδρούσσα είναι μια από τις αγαπημένες επιλογές της περιοχής, χειμώνα καλοκαίρι. Ειδικά τώρα, που το αίθριό της βγάζει τη χειμωνιάτικη φορεσιά του και ενώνεται σχεδόν με τον καταπράσινο κήπο του καλοδιατηρημένου νεοκλασικού που τη στεγάζει, έχουμε έναν καλό λόγο να την επισκεπτόμαστε ακόμη πιο συχνά.

Στοιχεία του ψηλοτάβανου νεοκλασικού έχουν διατηρηθεί στο εσωτερικό του, δίνοντας στο χώρο έναν αέρα αριστοκρατικό: οι γύψινες λεπτομέρειες στα ταβάνια, τα ξύλινα πατώματα, τα ζωγραφιστά πλακάκια, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε κορνίζες στους τοίχους, οι μακριές, λευκές κουρτίνες και οι σφυρήλατοι καλόγεροι κοσμούν διαφορετικές αίθουσες του εστιατορίου –λεπτομέρεια που θα αποδειχτεί σωτήρια τον προσεχή χειμώνα, με την απαγόρευση του καπνίσματος και την απουσία της λύσης του ανοιχτού αιθρίου.

Παρά την κλασική διακόσμηση και τη «βαριά» ιστορία της, η ατμόσφαιρα στην Υδρούσσα είναι χαλαρή. Μακριά από κάθε είδους επιτήδευση και σνομπισμό, το σέρβις είναι ευγενικό αλλά φιλικό, και το ύφος καθημερινό, σα να τρως στο ταβερνάκι της γειτονιάς σου.

Το δυνατότερο σημείο της, βέβαια –ακριβώς όπως πρέπει– είναι το μενού. Με βασικό σημείο αναφοράς την ελληνική, και ολίγη από πολίτικη, κουζίνα, στο τραπέζι παρελαύνουν απειράριθμα μεζεδάκια, δροσερές σαλάτες, κυρίως πιάτα και επιδόρπια, με τη λογική του mix’n’match τόσο στα συστατικά, όσο και στους συνδυασμούς τους. Τα κυρίως μπορούν άνετα να μπουν στη μέση, προς τέρψιν όλων ημών που διαβάζουμε τον κατάλογο και θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα –αν και καλό θα ήταν να μην το παρακάνετε αν δεν έχετε έρθει πραγματικά πεινασμένοι, καθότι οι μερίδες είναι αυτό που θα λέγαμε σεβαστού μεγέθους.

Από τα μεζεδάκια, έχουμε κατά καιρούς τιμήσει δεόντως –και συνιστούμε ανεπιφύλακτα– το μεζέ του μερακλή, φιλετάκια κοτόπουλο με μπέικον, φέτα και κρέμα γάλακτος, τα καυτερά φιλετάκια μοσχαρίσια με κόκκινη πιπεριά και κρέμα γάλακτος, τον μεζέ της ευτυχίας, μελιτζάνες με τυριά και σος τομάτας ψημένες στο φούρνο, και την καπνιστή κρασάτη, με χοιρινό καπνιστό, κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά, καλαμπόκι –το οποίο μας φάνηκε ότι δημιουργούσε μια μικρή παραφωνία, την οποία όμως θεωρήσαμε πταίσμα– και σάλτσα κρασιού.

Δροσερές και ολόφρεσκες οι σαλάτες –και ιδιαίτερα το ταμπουλέ. Από τα κυρίως, μη χάσετε για κανένα λόγο τις σεφταλιές και το πιπεράτο φιλέτο, με κρέμα γάλακτος και πράσινο, κόκκινο και μαύρο πιπέρι. Εξαιρετικό ήταν και το κρασάτο φιλέτο, με σάλτσα κρασιού, φρέσκια ρόκα, μανιτάρι, ενώ το ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος και μουστάρδα δε μας ενθουσίασε.

Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο, αλλά οφείλουμε να προειδοποιήσουμε: προσπαθήστε να αφήσετε χώρο για τα εξαιρετικά επιδόρπια στο τέλος. Hit είναι το σουφλέ σοκολάτας –από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει– αλλά εξίσου απολαυστικά θα βρείτε και την crème brulee, το cheese cake βύσσινο, τα brownies με ψητές μπανάνες και την πανακότα σοκολάτα.

Ικανοποιητικότατη και η λίστα κρασιών, με ελληνικές μόνο ετικέτες, ενώ «παίζουν» και μερικές έξω από τις συνηθισμένες επιλογές σε ούζο και τσίπουρο.

Η Υδρούσσα σερβίρει τις νοστιμιές της καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Παρασκευή και Σάββατο, αν δεν αισθάνεστε τυχεροί, είναι μάλλον καλύτερα να κλείσετε τραπέζι. Οι τιμές είναι λογικότατες: για ένα τραπέζι φουλ στους μεζέδες, κυρίως πιάτο, και επιδόρπιο δε θα χρειαστείτε περισσότερα από τα κλασικά πλέον 20-25 ευρώ το άτομο.

Να προσθέσουμε ότι και το πάρκινγκ στη συγκεκριμένη γειτονιά είναι ανετότατο, ή θα καταντήσει πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Ηρώ Κουνάδη

Υδρούσσα, Aγ. Παρασκευής 56, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6812520
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v