Η Λέσβος: Ουζομεζέδες με παράδοση (και ονομασία προέλευσης)

Αν πιστεύετε ότι τα παλιά, καλά ουζερί της γειτονιάς που σέρβιραν νόστιμους μεζέδες και φρέσκα ψάρια σε περιβάλλον απλό κι ανεπιτήδευτο έχουν εκλείψει, μάλλον έχετε καιρό να περάσετε από την Εμμανουήλ Μπενάκη και να κάνετε μια στάση στη Λέσβο.
Η Λέσβος: Ουζομεζέδες με παράδοση (και ονομασία προέλευσης)
* Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του in2life και του μεζεδοπωλείου Λέσβος μέσω της Φόρμας Αποστολής Στοιχείων και κερδίστε ένα γεύμα για δύο άτομα, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

Καθώς η υψηλή γαστρονομία, τα εστιατόρια με υπογραφή διάσημων σεφ, οι νέο-ταβέρνες και οι έθνικ κουζίνες διαμορφώνουν τον αθηναϊκό χάρτη της γεύσης, τα παρεΐστικα, απλά πλην τίμια, ουζερί-μεζεδοπωλεία της γειτονιάς αρχίζουν να εκλείπουν. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε, μέχρι να επισκεφθούμε κάποιο από αυτά και να ξαναμυρίσουμε τον αέρα της παλιάς, αθηναϊκής γειτονιάς που θεωρούσαμε χαμένο στις παιδικές μας αναμνήσεις.

Τέτοιος είναι ο αέρας του ουζερί Λέσβος, στην εξαρχειώτικη Εμμανουήλ Μπενάκη: ατμόσφαιρα γειτονιάς, διάθεση παρέας, χωρίς στημαιοστολίσματα και τυμπανοκρουσίες. Σα να ζεις στη μονοκατοικία απέναντι, και να κατεβαίνεις για να φας στα απλά τραπεζάκια του, επειδή δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις ή για να συναντηθείς με την παρέα που έχει ήδη καταφέρει το πρώτο καραφάκι και σε περιμένει για το δεύτερο, συνοδεία του απαραίτητου μεζέ.

Ο χώρος, λιτός, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι: ξύλινες καρέκλες καφενείου, τραπεζάκια στρωμένα με το χάρτη της Λέσβου που δίνει το απαραίτητο νησιώτικο feeling, μωσαϊκό που ευωδιάζει κάτι από τα παιδικά μας χρόνια. Εδώ κι εκεί, χαριτωμένες λεπτομέρειες να δίνουν στο χώρο το ξεχωριστό του ύφος: δύο γιγάντια κάδρα με τα ποιήματα που είχαν γράψει για το μαγαζί δύο κοριτσάκια, τη δεκαετία του ’70 (απολαύστε τα στο Photo Gallery), κορνίζες με γκραβούρες της Λέσβου των αρχών του αιώνα, μια παλιά σιφονιέρα επάνω στην οποία καμαρώνουν διαφορετικά μπουκαλάκια ούζου, σχέδια του Θεόφιλου πλάι στα τραπεζάκια έξω.

Η τζαμένια πρόσοψη γράφει «καφέ μπαρ ουζερί η Λέσβος - χταπόδι στα κάρβουνα - ούζο Μυτιλήνης - η αίθουσα κλιματίζεται» με πολύχρωμα γράμματα. Ένας κατακόκκινος αστακός κι ένα χταπόδι είναι ζωγραφισμένα ανάμεσα στις λέξεις. Αντικρίζοντάς την, αισθάνεσαι ότι μόλις έκανες ένα ταξίδι στο χρόνο. Και προσγειώθηκες κάπου στο 1967, τότε που το ουζερί πρωτοάνοιξε τις πόρτες του, ακριβώς απέναντι από εκεί που βρίσκεται σήμερα, όπου μετακόμισε το 1970.

Το σέρβις, ευγενικό και φιλικό όσο χρειάζεται, δεν έχει καμία απολύτως επιτήδευση. Θα σας πουν τι ψαράκι υπάρχει –σημειώστε πως ό,τι υπάρχει θα είναι φρεσκότατο, η ψαριά έρχεται όντως από τη Λέσβο, από ιδιωτικό καΐκι, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα–, θα σας προτείνουν τα καλύτερα της ημέρας κι αν ακόμη έχετε διλήμματα θα σας καλέσουν μέσα, για να τα δείτε όλα, ορεκτικά και κυρίως, στη βιτρίνα και να διαλέξετε… με το μάτι.

Εμείς δοκιμάσαμε το πιο ζουμερό χταποδάκι στα κάρβουνα από καταβολής κόσμου, κορυφαίους κολοκυθοκεφτέδες, νοστιμότατα κεφτεδάκια, ωραιότατους πατατοκεφτέδες και χωριάτικη που μας θύμισε ότι και οι πιο απλές γεύσεις έχουν υψηλή γαστρονομική αξία, αν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις –αν, σας πούμε, οι ντομάτες δεν έχουν γεύση ξύλου και το ελαιόλαδο δεν έχει ζυγιστεί με σταγονόμετρο.

Εννοείται πως όλα αυτά θα τα συνδυάσετε με αυθεντικό ούζο Μυτιλήνης, από ετικέτες που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Δοκιμάσαμε και συνιστούμε ανεπιφύλακτα το Πλωμαρίου Γιαννατσή, ενώ αν δεν είστε fan του ούζου, θα βρείτε και ωραιότατο χύμα κρασί.

Η Λέσβος λειτουργεί καθημερινά, μεσημέρι – βράδυ, και, όπως θα μαντέψατε, οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από λογικές: για ένα full extra γεύμα δε θα χρειαστείτε περισσότερα από 13-15 ευρώ το άτομο –το φρέσκο ψάρι ανεβάζει κατά τι το λογαριασμό, αξίζει όμως σίγουρα τη διαφορά.

Ηρώ Κουνάδη

Η Λέσβος, Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3814525

* Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του in2life και του μεζεδοπωλείου Λέσβος μέσω της Φόρμας Αποστολής Στοιχείων και κερδίστε ένα γεύμα για δύο άτομα, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v