Λιαστή Ντομάτα: Η Κρήτη στο Χολαργό

Φαγητό σαν της μαμάς, με έμπνευση από την κουζίνα της Κρήτης, περιβάλλον στο μεταίχμιο minimal και funky, τοποθεσία ιδανική για lunch break αλλά και after office δείπνο κάνουν τη Λιαστή Ντομάτα το νέο, αγαπημένο στέκι των βορείων. Αν το προσωπικό επεδείκνυε και λίγο περισσότερο επαγγελματισμό...
Λιαστή Ντομάτα: Η Κρήτη στο Χολαργό
Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχα προβληματιστεί όταν η παρέα ήθελε σπιτικό, νόστιμο φαγητό, χωρίς gourmet κορώνες και fusion εξάρσεις, στα βόρεια –όπου βόρεια, για τα παιδιά του κέντρου και τους νοτίους, οτιδήποτε από Αμπελόκηπους και πάνω. Οι επιλογές, χωρίς να είναι λίγες, δεν κάλυπταν ευρεία γκάμα γαστριμαργικών ορέξεων και σίγουρα δεν περιελάμβαναν την (αγαπημένη) φιλοσοφία τρώμε απλά, φθηνά και καλά. Μέχρι που ανακάλυψα τη Λιαστή Ντομάτα.

Κρυμμένη μέσα στο εμπορικό κέντρο Ερμής, στο Χολαργό, είναι από τα μαγαζιά εκείνα που αν δεν έρθεις «συστημένος» δύσκολα θα πέσεις επάνω τους. Κι αυτό συγκαταλέγεται μάλλον στα υπέρ της: ήσυχη ατμόσφαιρα μεσημέρι - βράδυ, μακριά από τη βουή της πόλης, σα να σε διακτίνησαν χιλιόμετρα μακριά, δίνοντάς σου την ευκαιρία να απομονωθείς, να ξεχαστείς, να ξεφύγεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ώρες εδώ περνούν χωρίς να το καταλάβεις.

Ο χώρος, με κάποιο θαυματουργό τρόπο, είναι διακοσμημένος έτσι ώστε να μοιάζει ταυτόχρονα minimal και funky. Ζαχαρί τραπεζάκια και καρέκλες, κατακόκκινα τραπεζομάντιλα, χρωματιστές λεπτομέρειες να σπάνε τη μονοχρωμία στους τοίχους, χειροποίητα φωτιστικά φτιαγμένα από κουτάλια και πιρούνια, βαζάκια με μαρμελάδες και μπαχαρικά να στολίζουν μερικά ξύλινα ραφάκια εδώ κι εκεί. Όπως στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό. Το καλοκαίρι, και όταν ο καιρός είναι καλός, λειτουργεί και μία καταπράσινη αυλίτσα, κλεισμένη με τζαμαρίες κατά το ήμισυ και διακοσμημένη στο ίδιο ύφος με το εσωτερικό.

Η κουζίνα επιμένει κρητικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της, με έμφαση στα υλικά, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας ώστε να διασφαλίζεται η άριστη ποιότητά τους. Το μενού, πέραν των παραδοσιακών ορεκτικών, χωρίζεται σε μαγειρέματα και σχάρα, ενώ περιλαμβάνει αρκετά συχνά και κάποια πιάτα ημέρας, εκτός καταλόγου, για να μας βάζει σε πειρασμό να επιστρέφουμε συχνά.

Ξεκινήσαμε με σαλάτα πράσινη, με μανούρι στη σχάρα, μαρούλι, κουκουνάρι, κρουτόν, ελαιόλαδο και μπαλσάμικο, και τραγανό κρητικό ντάκο με τριμμένη ντομάτα, ξινομυζήθρα και ελαιόλαδο. Συνεχίσαμε με ένα απλά εξαιρετικό, λεμονάτο γαμοπίλαφο και λευκά πιταράκια –υπάρχουν και πράσινα, με χορταρικά– γεμισμένα με μανούρι και ξινομυζήθρα.

Από τα κυρίως, τιμήσαμε δεόντως την κατσαρόλα, δοκιμάζοντας ένα συγκλονιστικό χοιρινό κατσαρόλας με σως μουστάρδας, πορτοκάλι και δαμάσκηνα, το απλό αλλά νοστιμότατο, όπως θα το έφτιαχνε η μαμά, ρολό κοτόπουλο και τα κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, ζυμωμένο με αρωματικά χορταρικά. Εντυπωσιαστήκαμε και από το ζουμερό ψαρονέφρι –που το παραγγείλαμε απλά για να μη σνομπάρουμε τελείως τη σχάρα, αλλά τελικά αποδείχτηκε ισάξιος ανταγωνιστής των μαγειρευτών– και μετρήσαμε έξτρα πόντους για τις κομμένες στο χέρι πατάτες που συνόδευαν όλα σχεδόν τα πιάτα.

Για το τέλος, αν σας έχει μείνει… χώρος –εμείς δεν τα καταφέραμε– υπάρχει παραδοσιακή καρυδόπιτα με παγωτό και τηγανιτά καλτσούνια με μέλι, τα οποία μαθαίνουμε ότι έχουν γίνει hit. Εκτενέστατη είναι και η λίστα κρασιών, που επιμένει, πιστή στη φιλοσοφία του μαγαζιού, ελληνικά, ενώ υπάρχει και η επιλογή λευκού και κόκκινου κρασιού σε ποτήρι –το πρώτο το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, για το δεύτερο επιφυλασσόμαστε, μέχρι την επόμενη φορά που θα το δοκιμάσουμε.

Η Λιαστή Ντομάτα σερβίρει μεσημέρι βράδυ, μέχρι και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Μία φορά που την επισκεφτήκαμε σε λίγο «άκυρη» ώρα –περί τις 7 το απόγευμα– το σέρβις ήταν, δικαιολογημένα, λίγο αργό, η ποιότητα, όμως, παρέμενε στα ίδια υψηλά στάνταρ που την είχαμε συνηθίσει. Η σχέση ποιότητας τιμής είναι εξαιρετική: για ένα γεύμα δύο ατόμων, με σαλάτα, δύο ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και δύο ποτήρια κρασί υπολογίστε περί τα 55 ευρώ.

Ηρώ Κουνάδη

Λιαστή Ντομάτα, Αγαμέμνονος 23, Εμπορικό κέντρο "Ερμής" (είσοδος και από Μεσογείων 256), Χολαργός, τηλ.: 210 6543033

Υ.Γ. Μας αναφέρθηκε περίπτωση κατά την οποία παρέα που διάβασε την παρουσίαση του In2life και είχε κάνει κράτηση τραπεζιού για το βράδυ της Παρασκευής  βρέθηκε προ απροοόπτου όταν άμα τη αφίξει τους, η αρμόδια για τις κρατήσεις κυρία τους δήλωσε ότι είχε δώσει το τραπέζι τους "γιατί ήρθε πολύς κόσμος μαζί και μπερδεύτηκε". Το παρεϊστικό κλίμα είναι καλό- ειδικά όταν συνοδεύει φαγητό τύπου "μαμάς". Όμως και λίγος επαγγελματισμός δεν βλάπτει...
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v