Boxwood Café: Υψηλή γαστρονομία σε… χαλαρή συσκευασία

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο Λονδίνο και θέλετε να δοκιμάσετε μία πιο χαλαρή (και κάπως πιο οικονομική) προσέγγιση στην κουζίνα του σπουδαίου σεφ Gordon Ramsay, το In2life σας προτείνει το πιο νεανικό μέλος του γκρουπ των εστιατορίων του, το Boxwood Café.
Boxwood Café: Υψηλή γαστρονομία σε… χαλαρή συσκευασία
του Θόδωρου Λέλεκα

Ο Gordon Ramsay έχει αναμφισβήτητα το προφίλ του “Celebrity Chef” στην Αγγλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός από το συνεχώς αυξανόμενο πορτφόλιο εστιατορίων ανά τον κόσμο που του ανήκουν (στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Τόκυο, το Ντουμπάι, και πάει λέγοντας), έχει πρωταγωνιστήσει σε παιχνίδια reality για επίδοξους σεφ που έκαναν ρεκόρ θεαματικότητας σε Αγγλία και Αμερική, έχει γράψει βιβλία μαγειρικής που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, ενώ περνά τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του διασκεδάζοντας με τους διάσημους φίλους του, όπως ο Ντέηβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ, ο Πώλ Μακάρτνεϊ, κ.α. Η εξέλιξη της καριέρας του ήταν πραγματικά εκρηκτική, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ramsay πρωτοείδε τα φώτα της δημοσιότητας στο προσκήνιο ως παίκτης μίας άσημης ερασιτεχνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Οξφόρδης.

Το να επικεντρώνεται όμως κανείς μόνο αυτή την πλευρά της καριέρας του Ramsay είναι άδικο για κάποιον που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην σύγχρονη γαστρονομία, και έχει εισάγει την δική του φιλοσοφία στην προσέγγιση της υψηλής κουζίνας ως μία ολοκληρωμένη εμπειρία διασκέδασης. Η προσφορά και η αξία του Gordon Ramsay έχει αναγνωριστεί από πολλές εταιρείες (αλυσίδες ξενοδοχείων, αεροπορικές εταιρείες, κλπ) που τον έχουν προσλάβει ως σύμβουλο, από διεθνείς οδηγούς (όπως αυτός της Michelin) που του έχουν χαρίσει πλειάδα βραβείων και αναγνωρίσεων, αλλά και από την Βασίλισα της Αγγλίας, που το 2005 τον έχρισε Ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΟΒΕ).

Η Ατμόσφαιρα
Μπαίνοντας στο Boxwood Café, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι ο θόρυβος (με την καλή έννοια) και η ζωντάνια του μέρους. Σε συνδυασμό με την καλαίσθητη αλλά αρκετά λιτή διακόσμηση, τον σωστό φωτισμό και τον «αέρα» του προσωπικού, το Boxwood Café κατορθώνει να αναπαράγει το στυλ που εξ αρχής οραματίστηκε για αυτό ο Gordon Ramsay, που δεν είναι άλλο από αυτό του “New York Café”.

Πριν οδηγηθεί στο τραπέζι του, ο πελάτης έχει την επιλογή να απολαύσει ένα ποτό στο όμορφο και διακριτικό μπαρ που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, στο οποίο φιγουράρουν σε περίοπτη θέση εκλεκτές σαμπάνιες ξαπλωμένες νωχελικά σε στρώμα πάγου, καθώς και σπάνια malt whiskies.

Το φαγητό
Το μενού του Boxwood Café, χωρίς να είναι αχανές, προσφέρει πολλές και εκλεκτές επιλογές, αλλά και πολλά και ενδιαφέροντα σπέσιαλ πιάτα ημέρας. Τα ορεκτικά κυριαρχούνται από ψάρι και θαλασσινά, καθώς και από πιο σπάνιες γήινες γεύσεις. Έτσι, στον κατάλογο των starters συνυπάρχουν πιάτα που περιλαμβάνουν συστατικά όπως βούτυρο αχινού, στρείδια, καβούρι, χαβιάρι Sevruga, καθώς και αυγά ορτυκιού, φουα-γκρα και άγρια μανιτάρια. Πολύ λεπτή και αρκετά πρωτότυπη γεύση βρήκα στο Carpaccio από κρέας πάπιας με γαρνιτούρα από πατζάρι, καβουρντισμένο φουντούκι, παρμεζάνα και βινεγκρέτ από Sherry.

Στα κυρίως πιάτα ο κατάλογος είναι πολύ πιο ισορροπημένος, αφού περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψάρι και θαλασσινά, καθώς και κρέας, λευκό και κόκκινο. Δοκιμάσαμε το φιλέτο μπακαλιάρου σε κρούστα από παρμεζάνα και θυμάρι, συνοδευόμενο από πουρέ κουνουπίδι, καθώς και το burger από μοσχαρίσιο κιμά και φουα-γκρα, σε “American-style” παρουσίαση, με τηγανητές πατάτες και κρεμύδια. Οι διαφορά στην προσέγγιση μεταξύ των δύο πιάτων ήταν τεράστια, αφού χαρακτηριστικό στο ψάρι ήταν η περίτεχνη γεύση από τον συνδυασμό με λαχανικά και μυρωδικά, ενώ στο burger ο συνδυασμός των γεύσεων είχε ως αποτέλεσμα μία πληθωρικότητα που δεν προορίζεται για τους πολύ... λεπτεπίλεπτους ουρανίσκους.

Τα επιδόρπια έχουν έναν πολύ... παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, παραπέμποντας σε κατάλογο Αμερικάνικου diner, που διαφοροποιείται όμως από τις εκλεκτές πρώτες ύλες και την πιο φίνα απόδοση των πιάτων. Μετά από σύντομη σκέψη διαλέξαμε ένα καυτό fondue σοκολάτας Valrhona, στο οποίο βουτήξαμε κοματάκια μπισκότου, μπανάνας και marshmallows.

Το κρασί
Η λίστα των 100+ κρασιών του Boxwood Café ακολουθεί την... χαλαρή φιλοσοφία του. Διαθέτει αρκετές επιλογές σε ποτήρι και μικρή φιάλη (500ml), ενώ φροντίζει την εκλεκτή πελατεία του με μία αρκετά «ψαγμένη» γκάμα από Σαμπάνιες, χρονολογημένες και μη. Τα κρασιά, λευκά, ερυθρά, ροζέ και γλυκά, είναι ταξινομημένα ανάλογα με τον χαρακτήρα και το στυλ τους (π.χ. γεμάτα, ελαφριά, φρουτώδη, γήινα). Κάθε κατηγορία περιλαμβάνει καλές επιλογές από όλο τον παλαιό και νέο κόσμο (για όσους αναρωτιούνται δεν περιλαμβάνονται Ελληνικά κρασιά). Ενδεικτικές χώρες προέλευσης είναι οι κλασικές περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ, ενώ συναντάμε και αρκετά κρασιά από τη Χιλή, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστρία, την Ν.Αφρική και την Ουρουγουάη. Κατόπιν πρότερης συνεννοήσεως, το εστιατόριο διαθέτει στην πελατεία του και μία επιπλέον λίστα με επιλεγμένες και πιο ακριβές ετικέτες.

Ο λογαριασμός
Για τα δεδομένα του Λονδίνου, για την ποιότητα και το περιβάλον που προσφέρει, καθώς και για το... brand value του Gordon Ramsay, το Boxwood Café δεν είναι παράλογα ακριβό. Υπολογίστε ότι ένα ζευγάρι μπορεί να απολαύσει ένα πλήρες γεύμα τριών πιάτων, με τη συνοδεία ενός καλού κρασιού από τη μεσαία κατηγορία της λίστας, και να πληρώσει γύρω στις 140 λίρες Αγγλίας, δηλαδή κάτι λιγότερο από 180 Ευρώ, χωρίς βέβαια το υποχρεωτικό φιλοδώρημα της τάξεως του 12.5% επί του συνόλου που προστίθεται αυτομάτως στο λογαριασμό. Το εστιατόριο λειτουργεί επίσης και τα μεσημέρια, με πιο... light μενού και τιμές, ενώ ο κατάλογός του περιλαμβάνει και προεπιλεγμένα μενού που είναι αισθητά πιο οικονομικά.

Η εμπειρία
Το Boxwood Café βρίσκεται στην αριστοκρατική περιοχή του Knightsbridge, που είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στους Έλληνες τουρίστες ή κατοίκους του Λονδίνου που κάνουν τα ψώνια τους στα πολυκαταστήματα Harrods και Harvey Nichols, και στις επώνυμες μπουτίκ της Sloane Street. Το εστιατόριο στεγάζεται στο πολυτελές ξενοδοχείο The Berkeley, μαζί με το ιδιαίτερα trendy Blue Bar, στο οποίο μπορεί κανείς να ξεκινήσει ή και να συνεχίσει την βραδιά του, μετά το γεύμα.

Κλείνοντας, δεν μπορώ με τίποτα να πω ότι το Boxwood Café είναι το καλύτερο εστιατόριο που έχω επισκεφτεί στο Λονδίνο – πώς να τολμήσει να πει κανείς κάτι τέτοιο άλλωστε, για μία πόλη με τέτοιο πλούτο σε γαστρονομία και νυχτερινή ζωή; Ωστόσο, το προτείνω ως μία ευχάριστη εναλλακτική σε όποιον ενδιαφέρεται να δοκιμάσει υψηλή κουζίνα χωρίς την βαριά ατμόσφαιρα (και τις τιμές) κάποιων μεγάλων εστιατορίων, να περάσει ένα όμορφο και ευχάριστο βράδυ, και να νιώσει (έστω και στα πεταχτά) το χρυσό άγγιγμα του μάγου της κουζίνας Gordon Ramsay.

Info:
Boxwood Café
The Berkeley
Wilton Place, Knightsbridge
Τηλέφωνο κρατήσεων: +44 (0) 207-2351010
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v