Fragma: Παραλίμνιες γεύσεις Μεσογείου

Δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε μεσογειακές συνταγές και υλικά, λιτό και απέριττο προφίλ, άριστη σχέση ποιότητας τιμής και υπέροχη θέα στα καταγάλανα νερά της λίμνης. Το Fragma του Μαραθώνα δεν είναι ένα ακόμη καλό εστιατόριο –είναι, από μόνο του, προορισμός.
Fragma: Παραλίμνιες γεύσεις Μεσογείου
Η υιοθέτηση του όρου «γεύση» αντί του «εστιατορίου» από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών media για τη στήλη των παρουσιάσεων εστιατορίων δεν είναι τυχαία. Ασπαζόμαστε το μοντέλο «κρίνω ένα εστιατόριο από τα πιάτα του, και όχι από το περιβάλλον» –κατά το κρίνω ένα πράγμα επί της ουσίας και όχι από το περιτύλιγμα– όχι τόσο από άποψη, όσο από ανάγκη. Διότι δεν είναι παρά ελάχιστα τα αθηναϊκά εστιατόρια που έχουν κάτι αξιόλογο να δείξουν από πλευράς θέας και τοποθεσίας. Κι όμως, το «περιτύλιγμα» αυτό δεν είναι τόσο περιφρονητέο όσο το εξώφυλλο ενός βιβλίου. Το συνειδητοποιείς όταν τελικά το βρίσκεις.

Όταν, ας πούμε, μπαίνεις για πρώτη φορά στο Fragma αργά το απόγευμα, λίγο πριν τη δύση του ήλιου, και αντικρίζεις το γαλάζιο της λίμνης, που μπορεί να μην είναι απέραντο, είναι όμως τόσο γαλήνιο και τόσο ειδυλλιακό που μοιάζει σχεδόν απόκοσμο.

Ένα μεγάλο μπαλκόνι πάνω από τη λίμνη, χωρισμένο σε δύο άνισα μέρη, που φιλοξενούν το καφέ, χαμηλά, και το εστιατόριο στο μικρότερο, υπερυψωμένο επίπεδο, αλλά και ένας προσεγμένος εσωτερικός χώρος, ο οποίος, αναμενόμενα, χάνει στα σημεία και μένει σχεδόν άδειος τις ημέρες που δεν είναι αδύνατο να βρεις τραπέζι έξω, συνθέτουν το αποτέλεσμα που κερδίζει άνετα τον τίτλο του εστιατορίου με την καλύτερη θέα στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής –Αθηνών, Πειραιώς και προαστίων περιλαμβανομένων.

Παρ’ όλα αυτά, το προφίλ του είναι ευχάριστα χαμηλό: καμία υπεροψία στο σέρβις, καμία υπερβολή στο χώρο και το ντεκόρ του, κανένας ενοχλητικός ελιτισμός, καμία υπερτιμολόγηση «λόγω θέας» –πράγμα που, ιδιαίτερα για τα αθηναϊκά δεδομένα, αποτελεί μεγάλο, καθότι σπανιότατο, πλεονέκτημα. Ο χώρος –τόσο του εστιατορίου όσο και του café– είναι ευχάριστα οικείος και, το κυριότερο, ανεπιτήδευτα ωραίος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εικόνα του έχει αφεθεί εξολοκλήρου στη θέα.

Τα διαφορετικού χρώματος καθίσματα κάνουν όμορφο κοντράστ με τα λευκά τραπεζομάντιλα του εστιατορίου και το ξύλο του café, τα σερβίτσια επάνω στα στρωμένα τραπέζια είναι απλά αλλά στιλάτα. Τα τραπέζια του εστιατορίου είναι όσα ακριβώς πρέπει για να έχουν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους –γιατί σε ένα τέτοιο μέρος ο χώρος πρέπει να είναι φτιαγμένος ώστε να αναπνέει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το μενού. Δημιουργική κουζίνα χωρίς περιττές κορώνες και εξάρσεις, ευφάνταστες γεύσεις βασισμένες στη μεσογειακή κουζίνα, πάντα with a twist, χωρίς όμως να κραυγάζουν… γκουρμεδίλα. Για αρχή, δοκιμάσαμε και συνιστούμε ανεπιφύλακτα φέτα ψητή σε κρούστα με σως από μέλι και σουσάμι, ρολάκια προσούτο γεμισμένα με μοτσαρέλα και πέστο και σαλάτα μεσογειακή με φέτα και κάπαρη.

Για κυρίως, έχετε να επιλέξετε μεταξύ ζυμαρικών, αρκετά εκ των οποίων φρέσκα, σε ευφάνταστους συνδυασμούς με λευκές και κόκκινες σάλτσες και υλικά, και τρυφερών, πρωτότυπα μαγειρεμένων κρεάτων. Εμείς δοκιμάσαμε ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα και ταλιάτα γαλοπούλας με σως λεμονιού και κάπαρη –και τα δύο εξαιρετικά.

Ικανοποιητικότατη και η λίστα κρασιών, με πολλές ελληνικές αλλά και σπάνιες διεθνείς ετικέτες και αρκετές επιλογές σε ποτήρι. Δεν αντέξαμε για επιδόρπιο, αλλά επιφυλασσόμαστε, καθότι οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τα γλυκά είναι ανεπανάληπτα.

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του Fragma…τος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η άριστη σχέση ποιότητας – τιμής, με την τελευταία να κρίνεται σαφώς λογική, αν όχι κατώτερη του αναμενόμενου αν συνυπολογίσουμε τους δύο παράγοντες που είθισται να υπερκοστολογούνται, δημιουργική κουζίνα και θέα. Για ένα υπερπλήρες γεύμα δύο ατόμων –με δύο κυρίως πιάτα, δύο ορεκτικά και σαλάτα, χωρίς το κρασί– δε θα χρειαστείτε περισσότερα από 30 ευρώ το άτομο.

Το Fragma λειτουργεί καθημερινά, έως τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα. Τα Σαββατοκύριακα η εύρεση τραπεζιού αξίζει την υπομονή που απαιτεί. Το ηλιοβασίλεμα στη λίμνη είναι μοναδικό, οπότε προγραμματίστε το δείπνο σας λίγο νωρίτερα –θα μας θυμηθείτε.
 
Ηρώ Κουνάδη



Fragma, Λίμνη Μαραθώνα, τηλ.: 210 8143415

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v