Paper Moon: Έχει... πανσέληνο στην Αθηναϊκή γεύση

Είναι ίσως η πιο hot άφιξη της φετινής χειμερινής σεζόν στη γαστρονομική Αθήνα. Ήρθε για να μας χαρίσει αυθεντικές γεύσεις και ατμόσφαιρα Βορείου Ιταλίας μετά το shopping, το θέατρο, στη βραδινή μας έξοδο στο Κέντρο. Το in2life επισκέπτεται το Paper Moon και παραδίδεται άνευ όρων στους γευστικούς του πειρασμούς...
Paper Moon: Έχει... πανσέληνο στην Αθηναϊκή γεύση
του Θόδωρου Λέλεκα

Δεν πάει πολύ καιρός από τότε που η έννοια του εστιατορίου μέσα σε ένα πολυκατάστημα δεν σήμαινε πολλά παραπάνω από μία καφετέρια με ελαφριά πιάτα και σνακς για να ξεγελάσουν την πείνα όσων επιδίδονται σε shopping therapy, ώστε να τους δώσει δύναμη για τον... επόμενο γύρο.

Και ύστερα ήρθε στη χώρα μας το Paper Moon. Μετά το Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη, την Κωνσταντινούπολη και το Τόκυο εγκαταστάθηκε στον 6ο όροφο του Εμπορικού Κέντρου Attica, στο Κέντρο της Αθήνας. Επόμενος σταθμός της οικογένειας Paper Moon, το Ντουμπάι. Πρώτος και βασικός σταθμός του νεόκοπου αυτού Αθηναϊκού εστιατορίου όμως, ο... σχεδόν αμαρτωλά διασκεδαστικός συνδυασμός δύο μεγάλων απολαύσεων: της υψηλής γαστρονομίας με τα ατελείωτα ψώνια.

Ο Μιλανέζικος αέρας του Paper Moon φυσάει από το πρώτο βήμα στον όμορφα διακοσμημένο χώρο του. Σύγχρονη αρχιτεκτονική και διακόσμηση με υλικά που ήρθαν κατευθείαν από την Ιταλία, μεγάλες τζαμαρίες που φέρνουν άπλετο φυσικό φως και «χαζεύουν» τα μπαλκόνια της γειτονικής Μεγάλης Βρετανίας, μοντέρνα αλλά λιτή επίπλωση με καθαρές γραμμές και ευρύχωρη διαρρύθμιση.

Και αν το μεσημέρι το Paper Moon εξυπηρετεί την εκλεκτική πελατεία του πολυκαταστήματος, προσφέροντας παράλληλα στις τριγύρω εταιρείες ένα ολοκαίνουριο venue για πιο «ψαγμένα» επιχειρηματικά γεύματα, το βράδυ μεταμορφώνεται σε ατμοσφαιρικό, κοσμοπολίτικο bar-restaurant, στο βιβλίο των κρατήσεων του οποίου «κονταροχτυπιούνται» για ένα τραπέζι γνωστά ονόματα επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, πολιτικών και όλων όσων αναζητούν νέες αφίξεις και κομψές γεύσεις.

Ο Ιταλός Σεφ Ferdinando Palomba, με προϋπηρεσία στο φινετσάτο ξενοδοχείο Four Seasons του Μιλάνου, έχει διαμορφώσει ένα πολυποίκιλο μενού με πιάτα για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις. Με δική του πρωτοβουλία τα ζυμαρικά φτιάχνονται όλα στο χέρι από το ειδικευμένο προσωπικό της κουζίνας του, οι πρώτες ύλες είναι επιλεγμένες μία προς μία από όλη την Ελλάδα, την Ιταλία αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα κατεψυγμένα υλικά έχουν πραγματικά περιοριστεί στο ελάχιστο.

Κατά τον χαρακτηριστικό Ιταλικό τρόπο, το μενού περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα ορεκτικών, με εκλεκτά Ιταλικά τυριά και αλλαντικά, φρεσκοκομμένο carpaccio από Ξιφία, χταπόδι ή μοσχάρι, ως και vegetarian επιλογές όπως λαχανικά στη σχάρα, μανιτάρια porcini με πατάτες, μελιτζάνες με παρμεζάνα. Οι σαλάτες έχουν μπόλικο χρώμα και φαντασία και, ανάλογα με τη στιγμή, μπορούν να παίξουν συνοδευτικό ή κύριο ρόλο στο τραπέζι.

Τα πρώτα πιάτα χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία σε πάστα ή ριζότο. Και οι δύο κατηγορίες αποτελούν αδυναμίες του Σεφ και τις επιμελείται προσωπικά, πράγμα που άλλωστε φαίνεται στην ιδανική ισορροπία των υλικών, στη φαντασία του συνδυασμού γεύσεων και, το βασικότερο, στο σωστό βράσιμο. Στα κύρια πιάτα, ο Σεφ προδίδει την Βορειο-Ιταλική καταγωγή του. Η έμφαση είναι στο κόκκινο κρέας, το οποίο απαντάται είτε στην βασική του μορφή, όπως στην αυθεντική Bistecca Fiorentina ή την σιτεμένη μοσχαρίσια Costata μακράς ωρίμανσης, είτε σε πιο ευφάνταστες συνταγές όπως το λεπτοκομμένο Robespierre με δενδρολίβανο και πράσινο πιπέρι. Βεβαίως το μενού διαθέτει και επιλογές σε άσπρο κρέας, όπως είναι ο φρέσκος ξιφίας στη σχάρα, το ψητό στήθος κοτόπουλου, αλλά και η σούπα με μοσχοχτάποδο (γόνος χταποδιού) και κρουτόν.

Ακριβώς επειδή το Paper Moon είναι για όλες τις ώρες και καταστάσεις, προσφέρει και αυθεντική Μιλανέζικη πίτσα με λεπτή ζύμη φτιαγμένη στο χέρι, λίγα υλικά αλλά σε μεγάλη ποικιλία, ψημένη σε ειδικό Ιταλικό φούρνο. Τέλος, η resident ομάδα ζαχαροπλαστικής δημιουργεί από το Α ως το Ω μία κάρτα επιδορπίων «πανευρωπαϊκών» καταβολών που περιλαμβάνει λεπτοφτιαγμένες εκδοχές κλασσικών γεύσεων όπως Tiramisu, Tarte Tatin, Μιλφέιγ, Κρέμα Καραμελέ, Σουφλέ Σοκολάτας. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τα πιάτα ημέρας, αποτελούν τις επιλογές μεσημεριανού ή δείπνου μία τυπική ημέρα στο Paper Moon.

Η λίστα των κρασιών του Paper Moon θα μπορούσε να χαρακτήριστεί ως ένα μικρό έργο τέχνης. Διαθέτει 105 ποιοτικές ετικέτες, διαλεγμένες για να συνοδεύσουν κάθε επιλογή στον κατάλογο, αλλά και κάθε όμορφη στιγμή στην παρέα. Χωρίς περιττές επιλογές και κινήσεις εντυπωσιασμού, επισκέπτεται τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα του Ελληνικού αμπελώνα, περνάει στην Ιταλία, την οποία καλύπτει αποτελεσματικά από Νότο ως Βορά, κάνει ένα γρήγορο πέρασμα από την Γαλλία και την Ισπανία, για να καταλήξει στα εύφορα αμπέλια της Αυστραλίας, της Χιλής και της Αργεντινής. Η υπερσύγχρονη ψυχόμενη γυάλινη κάβα, που αποτελεί σημείο θαυμασμού πίσω από το μπαρ, κρύβει ασφαλείς επιλογές, μεγάλες ετικέτες αλλά και «διαμαντάκια» που μπορούν να απογειώσουν όλες τις γεύσεις στο μενού και να κάνουν ακόμα πιο όμορφη την ατμόσφαιρα στο τραπέζι.

Ολοκληρώνοντας την εμπειρία της επίσκεψης στο Paper Moon, αξίζει να σχολιάσουμε ότι το service είναι ευγενικό, επαγγελματικό και σίγουρα αποτελεσματικό. Σημεία-κλειδιά στο χώρο είναι το όμορφο lounge με τους ευρύχωρους καναπέδες, για όσους θέλουν απλά να απολαύσουν ένα ποτό ή καφέ, αλλά και οι ευρύχωρες βεράντες, που από την Άνοιξη και μετά αναμένεται να ζήσουν «μεγάλες στιγμές».

Info:
Τιμή: 40-50 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί.
6ος όροφος Εμπορικού Κέντρου Attica, Πανεπιστημίου 9
Αποκλειστική είσοδος με ειδικό ασανσέρ στη Στοά Σπύρου Μήλιου
Τηλέφωνο κρατήσεων: 211-1802696
Λειτουργεί μεσημέρι-βράδυ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v