Meson el Mirador: Burritos από... σπίτι

Μπορεί η μεξικάνικη κουζίνα να είναι σπιτική; Όταν η σεφ είναι Μεξικάνα και το εστιατόριο λέγεται Meson el Mirador, μπορεί. Προσθέστε τα εξαιρετικά κοκτέιλ, το ζεστό περιβάλλον, τις λογικές τιμές και την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη και έχετε τη συνταγή για το καλύτερο μεξικάνικο εστιατόριο της Αθήνας.
Meson el Mirador: Burritos από... σπίτι

Σύμφωνα με μια ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη, οι εθνικές κουζίνες που σερβίρονται εκτός συνόρων της χώρας καταγωγής τους αμυδρά μόνο θυμίζουν την αυθεντική γεύση και τα επιμέρους χαρακτηριστικά για τα οποία φημίζονται. Συνήθως, η αντιγραφή στηρίζεται σε ό,τι εκλαμβάνεται ως γενικότερη ”ιδέα” της εκάστοτε κουζίνας, και το αποτέλεσμα είναι εξίσου πρόχειρο.

Με αυτές τις μάλλον απαισιόδοξες σκέψεις, και έχοντας ήδη δοκιμάσει όλα σχεδόν τα μεξικάνικα της πόλης –λάτρης γαρ–, κατευθυνόμουν μια Τρίτη βράδυ προς το Meson el Mirador, στον Κεραμεικό.

Οι φήμες για τη μεξικάνα μαγείρισσά του, τις αυθεντικές συνταγές, την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη και το ατμοσφαιρικό περιβάλλον είχαν προ πολλού κάνει το γύρο της πόλης. Κατά πόσο θα μπορούσαν, όμως, να αληθεύουν, όταν η νόρμα στα εν Ελλάδι μεξικάνικα εστιατόρια ήταν το τσίλι σε σκόνη και οι τόνοι λιωμένου τυριού πάνω σε οποιοδήποτε κρεατικό;

Όλες οι επιφυλάξεις αποδείχθηκαν, πολύ γρήγορα, αβάσιμες. Έχοντας κάνει το ”μεγάλο βήμα” της μετακόμισης από τη Νάξο, όπου στεγαζόταν για τέσσερα χρόνια, στην Αθήνα το 2004, το Meson el Mirador δεν έχει τυχαία κατακτήσει φανατικό κοινό, που φροντίζει να μη μένουν ποτέ άδεια τα τραπέζια του.

Ο χώρος, ζεστός και φιλόξενος, θυμίζει περισσότερο σαλόνι σε παραδοσιακό μεξικάνικο σπίτι παρά εστιατόριο. Παλιές φωτογραφίες και παραδοσιακά αντικείμενα στολίζουν τους τοίχους, τα ζεστά χρώματα των οποίων συμβάλλουν στη δημιουργία ”σπιτικής” ατμόσφαιρας. Χαμηλός φωτισμός και ξύλινες λεπτομέρειες συμπληρώνουν αρμονικά την εικόνα.

Η μεγαλύτερη, όμως, έκπληξη ήταν το φαγητό. Αυθεντικά μεξικάνικο, βασισμένο εξολοκλήρου σε παραδοσιακές συνταγές, χωρίς προσμίξεις τύπου tex mex. Σπιτικές, μαλακές tortillas, τραγανά totopos –αντί για τα ”παγκοσμιοποιημένα” nachos– και πικάντικη σάλτσα για αρχή, ψητές πατάτες gorditas και φρεσκότατη σαλάτα guacamole –όλα εξαιρετικά.

Ακόμη καλύτερα ήταν τα κυρίως πιάτα, σωστά μαγειρεμένα, σερβιρισμένα με στυλ, χωρίς περιττές υπερβολές. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε ανεπιφύλακτα fajitas με χοιρινό, guacamole και sour cream, enchiladas με κοτόπουλο και σπιτική σάλτσα και τραγανά flautas με μοσχάρι, κόκκινη σάλτσα και τυρί.

Πολλές και οι επιλογές για χορτοφάγους, σε ξεχωριστό vegetarian section του μενού, το οποίο περιλαμβάνει πολλά από τα ”κλασσικά” πιάτα –fajitas, burrito, enchiladas, chimichangas– με μανιτάρια ή σόγια στη θέση του κρέατος.

Για επιδόρπιο –αν αντέχετε– δοκιμάστε οπωσδήποτε flan, με βανίλια και καραμέλα, lemon pie, παγωτό καρύδα με φέτες φρέσκου ανανά ή το δημοφιλέστατο μους chocolate delight.

Επαρκής και η λίστα κρασιών –η… απαραίτητη sangria ήταν σπιτική μεν, αδιάφορη δε– και δελεαστικά τα μεξικάνικα κοκτέιλ, για επιδόρπιο ή απεριτίφ. Ιδιαίτερα η Μαργαρίτα με φρέσκο χυμό λεμονιού κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ίσως το δυνατότερο σημείο του Mirador, η ταράτσα που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες για φέτος αυτές τις μέρες, και στην οποία οφείλεται το όνομα του εστιατορίου –Mirador λέγεται το σημείο που έχει θέα– βλέπει απευθείας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στα συν συγκαταλέγεται και η άριστη σχέση ποιότητας – τιμής. Για ένα πλήρες γεύμα, μαζί με το κρασί υπολογίστε περίπου 35 ευρώ το άτομο. Καθημερινά από τις 19.30 έως τις 21.00 προσφέρεται έκπτωση 20%, ενώ κάθε Σάββατο η κουζίνα λειτουργεί από τις 12.30 με μενού που ξεκινούν από 14 ευρώ.

Το Mirador λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής, ενώ Παρασκευή και Σάββατο θα το βρείτε ανοιχτό μέχρι το πρωί.

Η.Κ.

Meson el Mirador, Αγησιλάου 88, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3420007

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v