Φύγαμε για φρέσκο ψάρι… όσο πιο οικονομικά γίνεται

Από το Λαύριο ως την Κυψέλη με μια στάση Λυκόβρυση και άλλη μία Ταύρο, εννιά διευθύνσεις για ολόφρεσκο ψάρι με λιγότερα από 25€ το άτομο.
Φύγαμε για φρέσκο ψάρι… όσο πιο οικονομικά γίνεται
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος είπε ότι το φρέσκο ψάρι κοστίζει απαραίτητα ακριβά; Έχουμε εννιά διευθύνσεις τόσο εντός αθηναϊκών τειχών, όσο και δίπλα στην θάλασσα, που δεν θα σου το χρεώσουν σαν τον μισό λογαριασμό της ΔΕΗ.

Τα εντός αστικού ιστού…

Καταρχάς, ο θρυλικός Ατλαντικός του Ψυρρή (Αυλητών 7, τηλ: 21 3033 0850) απλώνει τα τραπέζια του σε σοκάκια βγαλμένα από τα νησιώτικά μας καλοκαίρια, και μας κακομαθαίνει με κουτσομουράκια στο τηγάνι, ψητή σαρδέλα, γαριδάκι τηγανητό, αχνιστά μύδια και εξαιρετικό καλαμάρι. Ο λογαριασμός με ουζάκι σπάνια ξεπερνά τα 15€ το άτομο.

Έτερος θρύλος για φτηνό, ολόφρεσκο ψάρι στην καρδιά της Αθήνας, ο Βλάσης στην Κυψέλη (Φωκίωνος Νέγρη 47, τηλ.: 211 0125263) σου ψήνει το ψαράκι που θα διαλέξεις από τον πάγκο του ιχθυοπωλείου του με μια ελάχιστη επιβάρυνση της τάξης των 5€, και σου το σερβίρει στα τραπεζάκια που απλώνει στον πεζόδρομο μαζί με κλασικά πλην πεντανόστιμα παρελκόμενα –τηγανιτές πατάτες, τυροκαυτερή, μυρωδάτη χωριάτικη και πάει λέγοντας. Λογαριασμός με ουζάκι, σταθερά κάτω από 20€ το άτομο.

Ανάλογο είναι το concept και στον Γιώργη του Βυθού (Σοφοκλή Βενιζέλου 92, Λυκόβρυση, τηλ: 210 2848050) όπου, για να πάρεις μια ιδέα, το λαβράκι και το μυλοκόπι τιμώνται στα 14€ το κιλό, οι γλώσσες στα 35€ και η τσιπούρα ιχθυοτροφείου στα 9€. Το μενού συμπληρώνουν μια ταραμοσαλάτα - σήμα κατατεθέν, τηγανιτό γαριδάκι, αθερίνα και εξαιρετικά μύδια και ο λογαριασμός έρχεται σταθερά κάτω από 20€ το άτομο με ουζάκι.



Στη Νέα Ιωνία, ο Καραβίδας (Δεμιρδεσίου 89, τηλ: 21 0271 4585) έχει ένα ωραιότατο σετ μενού δύο ατόμων, που σερβίρεται καθημερινά εκτός Κυριακής, κοστίζει 28€ (το σύνολο, όχι το άτομο) και περιλαμβάνει επιλογή από δύο κυρίως πιάτα (γαριδομακαρονάδα, φρέσκα μπακαλιαράκια, μερίδα γαρίδες, κουτσομούρα κ.α.), ένα ορεκτικό (καλαμαράκι, γαριδάκι, γαρίδα σαγανάκι, μύδια αχνιστά, σουπιές κρασάτες κ.α.), μία σαλάτα και δύο γλυκά. Βάλε κι ένα ουζάκι (στα 7€) και ο λογαριασμός δεν θα βγει παραπάνω από 17,50€ το άτομο.



Το Κοχύλι στον Ταύρο (Λ. Ειρήνης 21, τηλ: 21 0346 1081) είναι φημισμένο για το φρέσκο ψάρι του και τις εξαιρετικές τιμές του –σκέψου μπακαλιαράκια στα 25€ το κιλό, κουτσομούρες και μπαρμπούνια στα 32€. Κατά τα λοιπά, σαρδέλα ψητή, μύδια αχνιστά, χειροποίητος γαύρος μαρινάτος και εξαιρετικό χταποδάκι στα κάρβουνα. Λογαριασμός στο τέλος με τα ουζάκια σας και τα παρελκόμενά σας, στα 15-17€ το άτομο.

Το Ψαροκόκκαλο στα Μελίσσια (Ελ. Βενιζέλου 19, τηλ: 21 0807 7535) έχει ένα ιδιαίτερο, οικονομικό μενού που περιλαμβάνει προτάσεις όπως μπαρμπούνια, κουτσομούρες ή μπακαλιαράκια σε μερίδα (στα 14€) και ποικιλία ψαριών για δύο άτομα, με φρέσκα ψάρια ημέρας, στα 22€. Φτιάχνει επίσης ένα φανταστικό κριθαρώτο με πεσκανδρίτσα (10€) κι έχει και τέλειο γαριδάκι συμιακό (στα 11,50€). Εν ολίγοις, με ουζάκι ή κρασί, ο λογαριασμός στο τέλος δεν θα βγει παραπάνω από 20€ το άτομο.



Ναι, αλλά εγώ θέλω να βλέπω και θάλασσα…

Από τις κορυφαίες μας επιλογές για φτηνό φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα, ο Φόρος στο Λαύριο (Θορικό Λαυρίου, τηλ.: 22920 28018) απλώνει τραπεζάκια σε μια μεγάλη αυλή με θέα θάλασσα και μας σερβίρει φρέσκα ψάρια ημέρας, αλλά και μαστόρικα τηγανισμένα καλαμαράκια και γαρίδες, χειροποίητο γαύρο μαρινάτο, και ένα φανταστικό ξυδάτο χταπόδι. Λογαριασμός μετά ούζου, στα 15€ αν δεν πάρεις μεγάλο φρέσκο ψάρι, στα 25€ περίπου αν υποκύψεις και σε ένα φαγκρί ή ένα σαργουδάκι.

Για την Παραλία στο Αλεποχώρι σου τα είπαμε και πρόσφατα: Τραπεζάκια πάνω στην άμμο, λίγα και καλά ψάρια ημέρας, γαριδούλες σαγανάκι, καλαμαράκια στο τηγάνι και εξαιρετική καβουροσαλάτα είναι τα «οπωσδήποτε» του μενού του. Με φρέσκο ψάρι κατηγορίας φαγκριού, και το απαραίτητο ουζάκι, θα δώσεις γύρω στα 25€ το άτομο.



Άλλη κορυφαία επιλογή για όχι ακριβό ψάρι δίπλα στην θάλασσα, ο Βράχος (Χρυσής Ακτής 14, τηλ.: 22940 55297) στον Μαραθώνα απλώνει τα τραπεζάκια του σε απόσταση απλώνω-χέρι-πιάνω-θάλασσα, και τα φορτώνει με τηγανιτά καλαμαράκια, γαριδάκι συμιακό, χταπόδι ξυδάτο ή μαστόρικα ψημένο στα κάρβουνα, και ψαράκι ημέρας. Συνοδεύεις με μυρωδάτη χωριάτικη, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, και ικανοποιητική ποικιλία ούζου, και πληρώνεις γύρω στα 17€ το άτομο, αν μείνεις στα θαλασσινά και τα μικρά ψαράκια, ή περί τα 25€ με μεγάλο φρέσκο ψάρι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v