Θαλασσινά μεζεδάκια πλάι στο κύμα έως 20€

Εντάξει ναι, το φρέσκο ψάρι είναι ακριβό. Αλλά τα τηγανιτά καλαμαράκια με ουζάκι πλάι στο κύμα είναι ανθρώπινο δικαίωμα –και δεν κοστίζουν τόσο.
Θαλασσινά μεζεδάκια πλάι στο κύμα έως 20€
Και τι ζητάμε τέλος πάντων; Να πιάσουμε τραπεζάκι πλάι στο κύμα γυρνώντας από το μπάνιο, φορώντας ακόμα το μαγιό, να παραγγείλουμε ουζάκια, καλαμάρι και γαρίδες στο τηγάνι, και να μην πληρώσουμε λεφτά που δεν έχουμε. Και ξέρουμε πού να πάμε.

Στον Ξυπόλυτο, στη Λούτσα 
25ης Μαρτίου, Άγιος Νικόλας, τηλ.: 22940 28342



Σαφώς μια από τις ωραιότερες θαλασσινές γωνιές ολόκληρης της Αττικής, ο Ξυπόλυτος απλώνει τα τραπεζάκια του σε μια χαλικόστρωτη αυλή πάνω στο κύμα –τα ακριανά τραπέζια βρίσκονται σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-πιάνω-θάλασσα. Τα νοσταλγικά κρεμαστά φωτάκια κάνουν το σκηνικό ακόμα πιο ονειρικό με το που παίρνει να βραδιάζει, ενώ στο τραπέζι μας καταφτάνουν τραγανά καλαμάρια στο τηγάνι, φρέσκες γαριδούλες, μια εξαιρετικά κρεμώδης καβουροσαλάτα, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές, εξαιρετικός γαύρος μαρινάτος και χταπόδι ψητό ή ξυδάτο. Με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ το άτομο.

Στο Φύκι Φύκι, στο Πόρτο Ράφτη 
Λεωφ. Γρέγου 45, τηλ: 22990 76333



Πανέμορφο μεσημέρι-βράδυ, με τα τραπεζάκια του απλωμένα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, στην παραλιακή περαντζάδα του Πόρτο Ράφτη, το Φύκι Φύκι έχει ένα μενού που ακροβατεί ανάμεσα σε στεριά και θάλασσα, αλλά εμείς σήμερα είπαμε θα μιλήσουμε για καλαμαράκια και τα σχετικά, οπότε δεν παρεκκλίνουμε: Πιπινογαριδάκι στο τηγάνι, κριθαρώτο με θαλασσινά, μαρινάτος γαύρος πάνω σε ζυμωτό ψωμί, χταποδάκι ξιδάτο, αχνιστά μύδια και ψητές γαρίδες με λαδολέμονο είναι μερικές από τις γεύσεις για τις οποίες το αγαπάμε. Με ουζάκι, λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο. Δες και το αναλυτικό μενού εδώ.

Στον Φόρο, στο Λαύριο 
Θορικό Λαυρίου, τηλ.: 22920 28018



Μια από τις τιμιότερες επιλογές για μετά τις βουτιές στο Σούνιο και τα πέριξ του, ο Φόρος σερβίρει τις νοστιμιές του σε μια υπερυψωμένη αυλίτσα ακριβώς απέναντι από την θάλασσα, και έχει και μακράν τις καλύτερες τιμές στην περιοχή. Εδώ δοκιμάζουμε μαστόρικα τηγανισμένο καλαμάρι, σούπερ γαριδούλες, χταπόδι ψητό ή ξιδάτο και μπακαλιάρο σκορδαλιά για τον οποίο φημίζεται. Συνοδεύουμε με ουζάκια και κλασικά ορεκτικά (μην χάσετε την φάβα του) και πληρώνουμε γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Στο Καστελόριζο, στη Βάρκιζα
Ποσειδώνος 22, τηλ.: 210 9655022



Στο Λιμανάκι της Βάρκιζας, με τέλεια θέα στα νερά του Σαρωνικού και τις βαρκούλες που αράζουν στα πόδια του, το εστιατόριο του γνωστού ομίλου μας σερβίρει γευστικές δημιουργίες που μοσχοβολάνε θάλασσα, σαν το ριζότο με γαρίδες, τζίντζερ και μοσχολέμονο, τις γαρίδες σαγανάκι με φέτα Ηπείρου, τα τηγανιτά καλαμαράκια, τις φιλεταρισμένες σαρδέλες, το γαριδάκι στο τηγάνι, και το μπακαλιαράκι καπνιστό με καυτερές πιπεριές. Οι τιμές με ουζάκι κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, με ουζάκι. Αναλυτικά το μενού εδώ.

Στο Ακρί, στον Πειραιά
Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4180110



Δεν χρειάζεται να έχεις πάει πρώτα για μπάνιο για να φας θαλασσινά δίπλα στη θάλασσα. Μπορείς κάλλιστα να πεταχτείς βραδάκι καθημερινής μετά τη δουλειά στον Πειραιά και να πιάσεις τραπεζάκι στο Ακρί, στην άκρη της πειραϊκής ακτογραμμής, που έχει μάλλον τις καλύτερες τιμές της (διαβόητης για την ακρίβεια της) γειτονιάς του. Εδώ θα δοκιμάσεις χταποδάκι στα κάρβουνα, μαρινάτο γαύρο, μυδοπίλαφο, τηγανιτά καλαμαράκια, εξαίσιο γαριδάκι συμιακό και παραδοσιακές σπεσιαλιτέ από την Κάσο, σαν τα κασιώτικα ντολμαδάκια και τις μακαρούνες με τη σιτάκα. Στα hit του καταλόγου, μια εξαιρετική γαριδομακαρονάδα για δύο άτομα. Οι τιμές –είπαμε– είναι καλές: στα 15-20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v