Αυτά τα μαγαζιά θα σε ταξιδέψουν στις Κυκλάδες

Ατμόσφαιρα σαν σε νησί των Κυκλάδων, γεύσεις θάλασσας και έντονο άρωμα διακοπών σε αγαπημένα εστιατόρια και ταβερνάκια της πόλης.
Αυτά τα μαγαζιά θα σε ταξιδέψουν στις Κυκλάδες

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δεν πήγες ακόμα διακοπές στο νησί; Λογικό, πού να πας με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου. Δεν πειράζει όμως, τη νησιωτική την αύρα μπορείς εύκολα να την νιώσεις πιάνοντας τραπεζάκι σε κάποια από τις κυκλαδίτικες διευθύνσεις της Αθήνας που για λίγο θα σε κάνουν να ξεχάσεις πως βρίσκεσαι στην πόλη.

Αμοργιανό Πέρασμα
Σιβιτανίδου 51, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9592080



Ακριβώς απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό της Καλλιθέας, βρίσκεται μια πύλη στην… Αμοργό, χάρη σε αυτό το παρεΐστικο μεζεδοπωλείο, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά όρια της γειτονιάς του. Εδώ, πέρα από καταπληκτική ψημένη ρακή που φέρνει απευθείας από την Αμοργό, θα δοκιμάσεις νόστιμα μεζεδάκια όπως παντζάρια με κρέμα βαλσάμικο, ταμπουλέ, αμοργιανή σαλάτα με γραβιέρα και λιαστή ντομάτα, καγιανά με φέτα, χωριάτικο τηγανόψωμο και σαγανάκι. Ο λογαριασμός για τσιμπολόγημα μετά ρακής στα 12-15€/ άτομο.

Ψαράκια και Θαλασσινά
Λεωφόρος Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, τηλ: 2019654138



Από τις πιο όμορφες ταβέρνες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τα Ψαράκια απλώνουν τραπεζάκια στην ηλιόλουστη βεράντα τους μια ανάσα από τη θάλασσα, και σερβίρουν ψαρομεζέδες του τηγανιού και της σχάρας σε κλίμα κυκλαδίτικο. Στα ορεκτικά θα βρεις, μεταξύ άλλων, καλαμαράκια, τηγανιτά, ξιδάτο χταποδάκι και καπνιστό σκουμπρί, ενώ στα κυρίως ξεχωρίζει ο φρέσκος σολομός, η τσιπούρα με σταμναγκάθι και το λαβράκι. Υπάρχει επίσης και μενού… αγρόκηπου, με φρέσκες σαλάτες λαχανικών και οσπρίων. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 18-20€ το άτομο, με χύμα κρασί.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, τηλ: 21 0764 0240



Μπορείς από τον Βύρωνα να μεταφερθείς έστω και για λίγο σε ένα νησί; Μπορείς, αρκεί να πιάσεις Μπαλκόνι με θέα από τον Αργοσαρωνικό και τον Λυκαβηττό μέχρι την Πάρνηθα, για να σου θυμίζει πως είσαι στην Αθήνα. Στον κατάλογο θα βρεις γεύσεις θάλασσας, όπως στρείδια ψητά στη σχάρα με αβγά αχινού και λαδολέμονο, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, μους ταραμά με κράκερ από μελάνι σουπιάς, γαύρο μαρινάτο με λαχανικά τουρσί, βιολογική φάβα Σχοινούσας με κάπαρη και λιαστή ντομάτα, γαρίδες σχάρας με αγιολί μαύρου σκόρδου και καλαμαράκια τηγανιτά με κρέμα μαϊντανού. Ο λογαριασμός στα 25-30€/ άτομο με ποτήρι κρασί.

Σαντορινιός
Δωριέων 8, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 210 3451629



Μια αυλή με φόντο άσπρο και μπλε, γεμάτη γλαστράκια με λουλούδια, τραπεζάκια που στρώνονται με καρό τραπεζομάντηλα, υπάρχει κάτι πιο νησιώτικο από αυτό; Α ναι, οι μεζέδες. Ο Σαντορινιός σε υποδέχεται με σαντορινιές νοστιμιές σαν τους ντοματοκεφτέδες και την φάβα, αλλά και με σπιτικές πίτες, και κρεατικά στη σχάρα –εγγυημένη και χορταστικότατη επιλογή η ποικιλία κρεατικών. Άσε  χώρο στο τέλος για τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλυκά του. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 12-15€ το άτομο, με κρασί.

Μικρές Κυκλάδες
Δες τις διευθύνσεις εδώ 



Ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Σχοινούσα πριν από δυο δεκαετίες, και σήμερα παίζουν σε διπλό «νησιώτικο» ταμπλώ σε Κηφισιά και Ηλιούπολη. Εκλεκτές ελληνικές ψαριές από Πάρο, Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια, μεταμορφώνονται σε ιδιαίτερα πιάτα, όπως σεβίτσε γάμπαρης Αμβρακικού, παστουρμάς βακαλάου,  χταπόδι στιφάδο με φάβα Σχοινούσας,  ριζότο φούσκας με γλυκό κρασί και ντομάτα κομφί, καραβιδόψιχα με σάλτσα κάπαρης και πιπεριά Φλωρίνης και γεμιστό καλαμάρι σχάρας με γραβιέρα Νάξου. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί, στα 25-30€.

Σαρδελάκι με θέα
Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη, τηλ: 2109670913

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sardelaki_me_thea (@sardelaki_me_thea)



Απολαμβάνει από τις βεράντες του υπέροχη θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης, έχει νησιώτικη ατμόσφαιρα και ένα μπαρ με φρέσκα όστρακα για τους μερακλήδες. Κατά τα λοιπά, νοστιμότατο «τηγάνι» με φιλεταρισμένο γαύρο, θραψαλάκι, καραβιδόψιχα, μύδια σαγανάκι, αθερίνα, προσφυγάκι και κουτσομούρα, σαρδέλα στα κάρβουνα και γαρίδα ψητή, κακαβιά, γαύρος ριγανάτος και μανέστρα με γαρίδες είναι μερικά μόνο από τα χιτ του θαλασσινού του μενού. Για ένα πλήρες τσιμπολόγημα με θέα και ουζάκι, υπολόγισε περί τα 20€ κατ/ άτομο.

Ψάρι- Ψάρι
Πλ. Κοραή 7, Αγ. Παρασκευή, τηλ: 21 0652 2299

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ψάρι Ψάρι (@psaripsari.gr)



Λες το όνομά του τραγουδιστά σαν τον Πάριο και πιάνεις θέση στο ατμοσφαιρικό, βγαλμένο από κυκλαδίτικο νησί σκηνικό που έχει στήσει στην Αγία Παρασκευή, για να δοκιμάσεις ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά. Στον κατάλογο θα βρεις σαλατούρι Πάρου, τηγανιά ψαριού με βότανα και μουστάρδα, λουκουμάδες μπακαλιάρου με σάλτσα ταρτάρ, καπνιστά παστά ψαράκια για ουζομεζέ, γαριδάκι τηγανιτό, γαύρο μαρινάτο, γαρίδες σαγανάκι, καθώς και ζυμαρικά ή διάφορα ριζότι με θαλασσινά. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα, με ουζάκι στα 20-25€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v