5 εστιατόρια πρωταθλητές του value for money στην Αθήνα

Στου Ψυρρή, τα Εξάρχεια, το Μεταξουργείο και αλλού, πέντε ταβερνάκια και εστιατόρια μας σερβίρουν καταπληκτική κουζίνα με λιγότερα από 15€ το άτομο.
5 εστιατόρια πρωταθλητές του value for money στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Αν έπρεπε να μοιράσουμε τα βραβεία για την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής στα εστιατόρια, τα ταβερνάκια και τα μεζεδοπωλεία της μικρής μας πόλης, οι πέντε διευθύνσεις που ακολουθούν θα είχαν σίγουρα από ένα στο τσεπάκι τους. Όχι μόνο για τις τιμές τους, που παραμένουν εξαιρετικές στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και για την κουζίνα τους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα έχει καταστήσει ορόσημα της Αθήνας.

Ατλαντικός 
Αυλητών 7, Ψυρρή, τηλ.: 213 0330850



Ξακουστός και κοσμαγάπητος, ο Ατλαντικός έχει στήσει πια μια μικρή αυτοκρατορία στην Αυλητών και τα γύρω στενάκια της, από τότε που το μυστικό ότι σερβίρει το φτηνότερο φρέσκο ψάρι στην Αθήνα άρχισε να διαρρέει. Κάπως έτσι, τα τραπέζια του σφύζουν από κόσμο κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας, αλλά μην σε ανησυχεί αυτό, όλο και κάποιο θα βρεθεί και για σένα. Εδώ που λες θα δοκιμάσεις σούπερ καλαμαράκι τηγανιτό, αχνιστά μύδια, γαρίδες σαγανάκι, κουτσομουράκια στο τηγάνι, φανταστικές γαριδομακαρονάδες και λοιπές θαλασσινές νοστιμιές, και δεν θα πληρώσεις παραπάνω από 15€ το άτομο με το απαραίτητο ουζάκι.

Λέι Λιμ Λέι
Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: 211 7009383



Κρατάει χρόνια ο έρωτάς μας με αυτό το τούρκικο-πολίτικο-μεσανατολίτικο μεζεδοπωλείο, θα το ξέρεις αν μας διαβάζεις συχνά. Στα τραπεζάκια που απλώνονται στα πεζοδρόμια γύρω του, αλλά και στον μικρό πλην φιλόξενο εσωτερικό του χώρο, απολαμβάνουμε προφανώς αυθεντικό κεμπάπ (γιαουρτλού και Αλί Ναζίκ με πουρέ μελιτζάνας είναι τα αγαπημένα μας) αλλά και πιάτα όπως το Τσιλμπίρ, πικάντικο σουτζούκι με αυγά και γιαούρτι, το Χανούμ κιοφτέ, φουρνιστά κεφτεδάκια από πλιγούρι με σκορδάτη σως γιαουρτιού, το Μεϊχανέ πιλάφι, πλιγούρι με φακές και λαχανικά, και βέβαια το αριστουργηματικό τους Χουνκιάρ Μπεγιεντί. Με ρακές ή ουζάκια, ο λογαριασμός σπανίως βγαίνει παραπάνω από 15€ το άτομο.

Bread and Roses
Πανεπιστημίου 64, Ομόνοια, τηλ: 2103802898



Κρυμμένο σε μια στοά της Πανεπιστημίου, κάτω από την υπέροχα αστική του ταράτσα, το θρυλικό πια Bread and Roses μπορεί να μην μας σερβίρει βράδια (κλείνει στις 19.00) μας κακομαθαίνει όμως όλη την υπόλοιπη μέρα με ένα οικονομικότατο μενού να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Τα πιάτα του εναλλάσσονται καθημερινά –το μενού της ημέρας ανεβαίνει κάθε πρωί στο Facebook και στο site τους– και περιλαμβάνουν προτάσεις όπως κοτόπουλο ρολό γεμιστό με σπανάκι, λιαστή ντομάτα, και σαλάτα κινόα με γιαούρτι και δυόσμο, πατάτες γεμιστές με τυριά και κρέμα μελιτζάνας, χοιρινά μπριζολάκια γλυκοκαυτερά με τσίλι, καραμελωμένα κρεμμύδια και πατάτες τηγανητές, και μια φανταστική σαλάτα με φακές belluga, καρύδια, σουσάμι, μαυροκούκι, τζίντζερ, λιαστή ντομάτα, αγγούρι, φρέσκα μυρωδικά και λαδολέμονο. Λογαριασμός με μπυρίτσες, στα 12-15€ το άτομο μάξιμουμ.

Korova 
Κεραμεικού 93, Μεταξουργείο, τηλ.: 21 3030 1210



Εύκολα στο top-5 του καλύτερου φαγητού στο Μεταξουργείο –και δεν είναι εύκολο αυτό, με τόσο συναγωνισμό– η Korova που αν θέλεις να ξέρεις προφέρεται Καρόβα και σημαίνει αγελάδα στα ρώσικα, είναι ένα πανέμορφο νέο-καφενείο που μας σερβίρει άψογα, όσο και ιδιαιτέρως πρωτότυπα μεζεδάκια, για να συνοδεύσουμε τις ρακές μας. Η έμπνευση για πολλά από αυτά αντλείται, όπως εύκολα θα μάντευες, από τη ρώσικη κουζίνα, κι έτσι εδώ έχουμε αυτό το αριστούργημα που λέγεται πελμένι, και είναι βασικά μια εκδοχή του πολίτικου μαντί, ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και περιχυμένα με σάλτσα από γιαούρτι και μπαχαρικά. Στις λοιπές αδυναμίες μας συγκαταλέγονται το βελουδένιο χούμους, το ψητό ταλαγάνι με μαρμελάδα σύκο, το κοτόπουλο με τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού και ο βοδινός καβουρμάς με baby πατατούλες. Λογαριασμός με ρακί ή τσίπουρο, στα 12-15€ το άτομο.

Folia 
Ανδρέα Μεταξά 9, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3803840



Το μακρινό 2014, ο 26χρονος τότε Ρεζά, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που έχει γράψει και βιβλίο με την ιστορία του άνοιξε αυτήν εδώ την γλυκύτατη Φωλιά στα Εξάρχεια, και μας σύστησε για πρώτη φορά την αφγανική κουζίνα. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει κερδίσει πιστούς φίλους που γεμίζουν καθημερινά τα τραπέζια του, για να δοκιμάσουν φανταστικό, αυθεντικό φαλάφελ, αλλά και αυτήν την καταπληκτική λιχουδιά που λέγεται Μαντού, και είναι χειροποίητα ζυμαρικά γεμισμένα με κοτόπουλο και σερβιρισμένα με σάλτσα γιαουρτιού και σουμάκ -μια παραλλαγή των πολίτικων Μαντί. Εξαιρετικό είναι και το Ζερέσκ Πολό (ρύζι με φραγκοστάφυλο και κεφτεδάκια) και τα Κου κου (κάτι σαν πατατοκεφτέδες - γίγαντες) και το Καµπολί (παραδοσιακό αφγανικό ρύζι µε αρνί, καρότα και σταφίδες). Συνοδεύετε με ρακή, ουζάκι ή τσίπουρο, και δεν πληρώνετε παραπάνω από 15€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v