Ψαράκι στα πιο λιτά κουτουκάκια

Οι γιαγιάδες έλεγαν ότι το φαγητό βγαίνει νόστιμο γιατί βάζουν αγάπη. Έτσι κι αυτά τα λιτά κουτουκάκια σερβίρουν το ψάρι απλό και καλομαγειρεμένο.
Ψαράκι στα πιο λιτά κουτουκάκια

Καρπάτσιο λαυράκι, σεβίτσε, καλαμάρι ψητό με μαρμελάδα ελιάς και λοιπές πειραγμένες συνταγές είναι πάντα καλοδεχούμενες, ωστόσο ορισμένες φορές θέλουμε να φάμε ψάρι απλό, αγνό, φρέσκο, και δε θέλουμε καμία άλλη μυρωδιά να καλύπτει την αλμύρα της θάλασσας. Εδώ θα βρείτε έξι λιτά ταβερνάκια για να απολαύσετε το ψαράκι όπως το σέρβιρε η γιαγιά τις Παρασκευές με το λαδολέμονο να ρέει άφθονο.

Ο Γιώργης του Βυθού

Σοφοκλή Βενιζέλου 92, Λυκόβρυση, τηλ: 210 2848050



Αν κάτι μας προϊδεάζει ότι το κρέας που σερβίρει μια ταβέρνα θα είναι φρέσκο και νόστιμο, αυτό είναι η ταμπέλα να λέει «χασαποταβέρνα» -κόνσεπτ που δε συναντάμε συχνά σε ψαροταβέρνες. Ο Γιώργης όμως, γράφει περήφανα στην ταμπέλα του «Ψαραγορά – Ψαροφαγάδικο» και μας δίνει μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. Ολόφρεσκα ψάρια δικής τους ψαριάς άρτι αφιχθέντα από τη Σκύρο, σε έναν χώρο λιτό, χωρίς μπιμπελό και φτιασίδια. Το μενού κλασικό-ύμνος στην παραδοσιακή ελληνική ψαροταβέρνα: ξεκινάμε με ταραμοσαλάτα, γαριδάκι τηγανιτό, αθερίνα και εξαιρετικά μύδια. Από φρέσκο ψάρι παίζουν πολύ δυνατά οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου (9€/κιλό), το μυλοκόπι και λαβράκι (14€/κιλό), και η γλώσσα (35€/κιλό). Ο λογαριασμός, με φρέσκο ψάρι, κυμαίνεται στα 25-30 ευρώ το άτομο.

Το ουζερί του Μήτσου

Πλ. Ελευθερωτών 7



Από τα αγαπημένα μας μεζεδοπωλεία, αλλά και των (γέννημα-θρέμμα) χαλανδριωτών, το ουζερί του Μήτσου, ή ο «Θωμάς» όπως το λένε οι ντόπιοι, σερβίρει το ψάρι με τον πιο λιτό και μερακλήδικο τρόπο· όλα είναι τηγανητά κι αλίπαστα. Μην τρομάζετε όμως, ο Θωμάς έχει ανακηρυχθεί το «πιο ελαφρύ τηγάνι των Αθηνών». Στον παρεΐστικο χώρο του με ιστορικά του καδράκια και τα μαρμάρινα του τραπέζια, θα δοκιμάσετε εξαιρετικό γαριδάκι, κουτσομουράκι ή οτιδήποτε φρέσκο έχει προμηθευτεί το κατάστημα εκείνη τη μέρα. Με ουζάκι, το οποίο επιβάλλεται, υπολογίστε περί τα 15-20 ευρώ το άτομο.

Πεζούλας

Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, 210 9422684



Με παραδοσιακή ατμόσφαιρα κουτουκιού, μία αφιέρωση του Φασιανού «ψάρια ελευθέρας βοσκής» να κοσμεί περήφανα το μαγαζί, εδώ και τρεις γενιές, ο Πεζούλας με αγάπη για την ψαροκουζίνα χορταίνει, και με το παραπάνω, τους θαμώνες του. Είτε στη γραφική του αυλίτσα, είτε στο παραδοσιακό εσωτερικό του, γευόμαστε χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια, θεσπέσιες βραστές γαρίδες Πλαταμώνα και φρεσκότατο ψάρι ημέρας, το οποίο συνήθως κοστολογείται στα 50 ευρώ/κιλό. Επομένως μαζί με τσιπουράκι, υπολογίστε περί τα 25-30 ευρώ το άτομο.

Γιάννης

Χατζηκυριακού 107, Πειραιάς, 210 4180160



Πώς θα μπορούσε να λείπει ο Πειραιάς από προτάσεις για λιτά ταβερνάκια; Ο Πειραιάς, ο μπαμπάς της ψαροταβέρνας διαθέτει πολλά διαμαντάκια με άρωμα θάλασσας. Εμείς σήμερα θα προτείνουμε τον Γιάννη, μια παραδοσιακή, οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια ημέρας σε πολύ καλές τιμές. Πέρα από τα πεντανόστιμα μεζεδάκια (νοστιμότατο γαριδάκι Αιγίνης ή αλμυρή λακέρδα για το τσίπουρο) τα ψάρια παίζουν σε τιμές από 35-50€ το κιλό. Για ένα πλήρες γεύμα με φρέσκο ψαράκι και ουζάκι, υπολογίζουμε γύρω στα 25-28€ το άτομο.

Ταβέρνα Ο Άρης

Σοφοκλέους 17-19, τηλ: 21 0324 9615



Εντός της περίφημης Στοάς Αθανάτων στην Κεντρική Αγορά κοντά στο Καποδιστριακό, ο Άρης αποτελεί μια τιμιότατη, καλτ επιλογή για ψαροφαγία στο κέντρο της Αθήνας. Όλες οι πρώτες ύλες έρχονται απευθείας από τη Βαρβάκειο και είναι ολόφρεσκες. Τις μερίδες του, μόνο φειδωλές δεν μπορείτε να τις χαρακτηρίσετε, ενώ στο μενού του θα βρείτε τηγανητά καλαμαράκια, γαύρο, αθερίνα, προσφυγάκια, μύδια βραστά, ψητό φαγκρί και σαρδέλα. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός στα 15-20 ευρώ το άτομο.

Σερ… Γιάννη

Μητροπολίτου Ηλείας Αντωνίου 26, Αιγάλεω, τηλ: 21 0598 9717



Σε μία πλατεία στο Αιγάλεω, κάτω από τα πλατάνια, με δροσιά ακόμη και μεσ’ το κατακαλόκαιρο, ο Σερ.. Γιάννης, αν δεν τον έχετε ανακαλύψει, θα είναι η ανακάλυψή σας για το 2021. Οι θαμώνες του γεμίζουν τα τραπέζια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ορισμένοι και δύο, κι οι λόγοι είναι τρεις. Ο πρώτος είναι η τούμπανη τυροκαυτερή του· βλέπεις τα κομματάκια φέτας μπροστά σου, και την καυτερή πιπερίτσα να σε γλυκοκοιτάζει. Δεύτερος: η τρανή του γαριδομακαρονάδα με τις νότες από ούζο και την παιχνιδιάρικη γαρίδα. Τρίτος και βασικότερος: η φιλοξενία του κυρίου (σερ) Γιάννη. Θα έρθει να σου πάρει παραγγελία, θα σου πει με απόλυτη ειλικρίνεια αν το έχεις παρακάνει με την παραγγελία και θα σου φτιάξει τη διάθεση. Αν δεν έχετε πάει, ξέρετε τι να κάνετε αυτήν την Κυριακή. Με μπίρα και μπόλικο φαγητό, δε θα πληρώσετε περισσότερα από 28 ευρώ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v