Κρυμμένα φαγάδικα μια ανάσα από κει που σκάει το κύμα

Βαρέθηκες να πηγαίνεις στις ίδιες, κλασικές ψαροταβέρνες με θέα θάλασσα; Έλα να σου πούμε που αλλού να πας.
Κρυμμένα φαγάδικα μια ανάσα από κει που σκάει το κύμα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θάλασσα, ήλιος, κύμα, και στο πιάτο τηγανιτά καλαμαράκια, αθερίνα, μαριδάκι και η ζωή είναι ωραία. Τα παρακάτω κρυμμένα ταβερνάκια μάλλον δεν τα ξέρεις, όμως ήρθε η ώρα να τα ανακαλύψεις και να πιάσεις τραπεζάκι για να φας (πολύ) καλά.

Ψαροταβέρνα ο Βασίλης
Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τηλ: 21 0432 7213



Σε μια τοποθεσία βγαλμένη από ελληνική ταινία του ’60, ο Βασίλης στην Ιχθυόσκαλα σερβίρει ολόφρεσκα και καλοτηγανισμένα θαλασσινά ημέρας με θέα στα… ρυμούλκα και τις τράτες. Εδώ θα δοκιμάσεις ψητό χταπόδι πλοκάμι, σαρδέλα σχάρας, κουτσομούρες τηγανιτές, αλλά και κάθε λογής μικρά ψαράκια για να συνοδεύσεις το κρασί ή το ουζάκι σου, όπως μαρίδες, σαρδέλες, αθερίνες, καλαμαράκια και άλλα τέτοια ωραία και τσιμπολογητά. Να πας νωρίς, γιατί η κουζίνα του κλείνει στις 20.00. Ο λογαριασμός στα 15-18€ με ουζάκι ή κρασί ή μπίρα.

Απέραντο Γαλάζιο
Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας, Ανατολική Παραλία Βάρκιζας, τηλ: 210 965 5951



Το κρυμμένο «μυστικό» των Νοτίων έχει διαρρεύσει, όμως αυτό δε στερεί καθόλου από αυτό το ταβερνάκι χμ πιο πολύ εστιατόριο είναι την ψαγμένη γοητεία του. Με μηδενική απόσταση μεταξύ τραπεζιών και παραλίας, το Απέραντο Γαλάζιο είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του και σερβίρει μεζεδάκια και ούζο για μετά τις βουτιές. Εδώ θα δοκιμάσεις καλαμαράκια και γαρίδες τηγανιτές, ψητή σαρδέλα, μπακαλιάρο σκορδαλιά, φρέσκες σαλάτες, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι σχάρας, αλλά και γαριδομακαρονάδα για τους φαν των θαλασσινών ζυμαρικών. Ο λογαριασμός για ένα θαλασσογεύμα με ουζάκι στα 20€/ άτομο.

Τα Καλάμια
39ο χλμ. Σουνίου, Λαγονήσι, τηλ:  22910 25057



Μπορεί να τα έχεις ακούσει και ως «Τα καλάμια του Μπαρμπά – Μιλτιάδη», όπως και να’ χει αυτό το μπαλκόνι στη θάλασσα που σε κάνει να νομίζεις πως είσαι σε παραθαλάσσιο χωριό, και αυτή η σούπερ θέα στο απέραντο γαλάζιο κάνουν τα Καλάμια μια ψαροταβέρνα πραγματική ανακάλυψη. Το μενού δεν πάει πίσω με νοστιμότατους θαλασσομεζέδες όπως γαριδάκι σημιακό, αθερινίνα και μαρίδα, καλαμαράκια, καραβιδοουρές, μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά και κολοκυθοκεφτέδες, τραγανό σαγανάκι από κεφαλοτύρι, χταποδάκι και φυσικά φρέσκο ψάρι. Για ένα πλήρες γεύμα με ουζάκι, χωρίς φρέσκο ψάρι, ο λογαριασμός περί τα 20€ ανά άτομο.

Μεζεδοπωλείο Αρχοντικόν
Λεωφ. Βραυρώνος 12, Άρτεμις, τηλ: 2294 084434



Οι ντόπιοι το ξέρουν καλά, όμως το Αρχοντικό είναι ένα μυστικό της Λούτσας που οφείλει να διαδοθεί. Πάνω στην Λεωφόρο Βραυρώνος απολαμβάνει ανεμπόδιστη θέα θάλασσα και βγάζει τραπεζάκια πάνω στην άμμο για να σερβίρει λαχταριστές γεύσεις σε χορταστικές μερίδες. Γαρίδες σαγανάκι, τηγανιτά κουτσομουράκια, τυροπιτάρι, καβουροσαλάτα, φάβα Σαντορίνης, μπουρεκάκια με παστουρμά, πιπεριές τηγανιτές, γεμιστή πατάτα με τυριά, ελληνική παέγια θαλασινών και μύδοπίλαφο συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές του πληθωρικού καταλόγου. Παράγγειλε με φειδώ και υπολόγισε περί τα 15-18€/ άτομο με ουζάκι.

Ο Σούλης
Σαρωνικού 11, Άγιοι Θεόδωροι, τηλ: 2741 067236



Θα τον βρεις μετά τα Μέγαρα, στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων, όμως αξίζει την μονοήμερη. Ο Σούλης είναι ο ορισμός του «ουκ εν τω πολλώ το ευ», μιας και όλα του τα πιάτα χαρακτηρίζονται από την απλότητα και τη νοστιμάδα τους. Τα λαχανικά είναι από το μποστάνι τους, ενώ στα τραπεζάκια της αυλής προσγειώνονται μυρωδάτη ντοματοσαλάτα με κρεμμυδάκι, γίγαντες με μυρωδικά, σπιτικές τηγανιτές πατάτες, καγιανάς, τηγανιτές μελιτζάνες, αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια, αλλά και φρέσκο ψάρι στη σχάρα. Ο λογαριασμός, χωρίς φρέσκο ψάρι, στα 15-20€/ άτομο, με τα απαραίτητα αλκοόλια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v