Υπέροχες ψαροταβέρνες μια ανάσα από το κύμα

Απλώνουν ξύλινα τραπεζάκια σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα και μας προσκαλούν για ψαροφαγία δίχως αύριο.
Υπέροχες ψαροταβέρνες μια ανάσα από το κύμα

Θέλεις κάτι από νησί σε κοντινή απόσταση από την πόλη; Λαχτάρισες λίγο καλοκαίρι και σου έλειψε ο ήχος από το κύμα που ακουμπά απαλά την ακρογιαλιά; Αγαπάς τους ψαρομεζέδες και τα ουζάκια;

Τότε τα παρακάτω ψαροταβερνεία υπόσχονται να καλύψουν πλήρως όλες σου τις ανάγκες.  Και με το παραπάνω. Μόνο φρόντισε να κάνεις κράτηση. Μας διαβάζουνε πολλοί.

Τρύπια Βάρκα
Μεγάλο Καβούρι, Παραλία, Βουλιαγμένη,  210 8963 924



Η ταβέρνα που πρωταγωνίστησε στη «Σωφερίνα» σερβίρει χειμώνα καλοκαίρι μια ανάσα από το κύμα νοστιμότατα ψαρικά και λοιπά μεζεδάκια για τσιμπολόγημα μετά ουζακίων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει χταποδάκι ξιδάτο, γαύρο τηγανιτό και μαρινάτο, καλαμαράκια τηγανιτά, γαρίδες σχάρας, σαρδέλα ψητή, ριζότο θαλασσινών, μπακαλιάρο σκορδαλιά για όσους δεν φιλάνε, μύδια αχνιστά και κάποια πιο ιδιαίτερα πιάτα όπως κριθαρότο καραβίδας, καλαμάρι με πέστο και πληθωρικές ποικιλίες θαλασσινών με… μια απ’ όλα (καλαμαράκια, γαύρο, χταποδάκι, φάβα κτλ.). Ο λογαριασμός στα 25-30€/ άτομο, με κρασί ή ούζο. Δείτε τον κατάλογο εδώ

O Χοντρός
Λεωφ. Ποσειδώνος 36, Νέα Μάκρη, τηλ: 2294 093644



Στην παραλία της Νέας Μάκρης ο «Χοντρός» βγάζει τραπεζάκια στο μπαλκονάκι του και σερβίρει νοστιμότατα πιάτα ελληνικής κουζίνας και μεζεδάκια θαλάσσια και μη σε ικανοποιητικές ποσότητες. «Δυνατή» ψαροποικιλία για δύο άτομα με γαύρο, μπακαλιάρο, καλαμαράκια, χταποδάκι, σκορδαλιά και γιαούρτι, σαλάτα του Χοντρού με τυρί Νάξου, σαλάτα Κουκουβάγια με ντάκο και κατίκι Δομοκού, σαγανάκι και νοστιμότατες γαρίδες σαγανάκι σε ελαφριά πικάντικη σάλτσα, είναι μερικά μόνο από τα νόστιμα πιάτα του καταλόγου. Για τους φαν των κρεατικών, παίζουν και δυνατά φιλέτα, κεμπαπάκια γιαουρτλού, ψαρονέφρι και σπαλομπριζόλες. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασάκι, υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο.

Τα Καβούρια του Ασημάκη
Λιμάνι Ραφήνας, τηλ: 22940 24551



Για δεκαετίες σερβίρει πάνω στο λιμάνι της Ραφήνας με φόντο τα πλοία που έρχονται και πάνε κλασικούς ψαροφαγικούς μεζέδες και ολόφρεσκο ψαράκι σε δύο επίπεδα, με το πάνω να απολαμβάνει και την καλύτερη θέα από ψηλά. Εδώ δοκιμάζουμε γαύρο μαρινάτο, σαλατούρι (σαλάχι τεμαχισμένο με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο), χταποδάκι ψητό, μπακαλιαράκια τηγανιά, σαρδέλα φιλέτο σχάρα, αφράτα καλαμαράκια τηγανιτά, γαρίδες σαγανάκι σε πικάντικη σάλτσα, μύδια αχνιστά με σκορδάκι και πεντανόστιμη σαλάτα σταμναγκάθι. Για πιο «κυρίως», ετοιμάζει και ωραιότατες μακαρονάδες όπως του ψαρά με γαρίδες, μύδια, καλαμάρια και σκορδάκι και γαριδομακαρονάδα με λινγκουίνι. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€ ανά άτομο (εκτός και αν πάρετε φρέσκο ψάρι), συνοδεία ούζου ή μπύρας.

Ξυπόλητος
Άγιος Νικόλας, Αρτέμιδα, τηλ: 2294 028342



Μπλε τραπεζάκια μια ανάσα από το κύμα, θέα θάλασσα σαν σε νησί κι ας είναι στη Λούτσα, χταπόδια απλωμένα στο σύρμα, νοσταλγική ατμόσφαιρα παλιάς ψαροταβέρνας, ίσκιος από αρμυρίκια. Ο Ξυπόλητος είναι ίσως η κορυφαία από πλευράς τοποθεσίας ψαροταβέρνα της Αττικής, κι εμείς πιάνουμε θέση για να απολαύσουμε νοστιμότατους ψαρομεζέδες (χταποδάκι, σκουμπρί με μπούκοβο, ψητό καλαμάρι, μπαρμπουνάκια τηγανιτά κ.α.), τους οποίους συνοδεύουμε με ουζάκι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας. Αν το μπάτζετ το σηκώνει, το φρέσκο ψάρι είναι εξαιρετικό. Αν κινηθείτε οικονομικά με τσιμπολόγημα από τη μέση, υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο, με ουζάκι.

Θαλασσάκι
Ακτή Θεμιστοκλέους 310, Πειραιάς, τηλ: 21 0418 1616



Στην ψαρομάνα Πειραϊκή, το Θαλασσάκι ξεχωρίζει για την απρόσκοπτη θέα θάλασσα, τη φιλική ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις θάλασσας οι οποίες καλύπτουν κάθε γευστική απαίτηση. Ο κατάλογος εκτενής περιλαμβάνει νοστιμότατες επιλογές όπως χταπόδι ξυδάτο, παντρεμένη σαρδέλα και χταπόδι στιφάδο, σφουγγάτα Κύθνου με άνηθο, καλαμάρια γεμιστά σχάρας, αχινοσαλάτα, μύδια σαγανάκι, γαριδάκι τηγανιτό, γαρίδες τυλιγμένες σε τραγανό φύλλο με λιαστή ντομάτα και θυμάρι, καπνιστό σκουμπρί, αλλά και λουκουμάδες με χαλούμι, κοπανιστή Κύθνου, καβουροκροκέτες και μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο. Τον κατάλογο συμπληρώνουν μαγειρευτά όπως κριθαρότο με γαρίδες και ξινομυζήθρα και χταπόδι στιφάδο, ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€/ άτομο για ένα πλήρες γεύμα με ουζάκι ή κρασί.

Φάρος
Περικλέους 22, Παραλία Μαραθώνα, τηλ: 22940 56164



Μια από τις παλαιότερες ψαροταβέρνες του Μαραθώνα, και απλώνει τα τραπεζάκια της, πέρα από τη μεγάλη ξύλινη βεράντα, και επάνω στην αμμουδιά σε ένα άκρως ρομαντικό σκηνικό. Κυριολεκτικά εκεί που σκάει το κύμα, λοιπόν, δοκιμάζουμε κλασικά μεζεδάκια, σαν την χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, την ταραμοσαλάτα, την τυροκαυτερή, τις γαρίδες σαγανάκι, το συμιακό γαριδάκι, την αθερίνα, τον μαρινάτο γαύρο, και τη φρέσκια συναγρίδα. Με το ουζάκι που ταιριάζει γάντι τόσο στις θαλασσινές γεύσεις όσο και στο όλο περιβάλλον, ο λογαριασμός στο τέλος «βγαίνει» γύρω στα 25€ το άτομο για τσιμπολόγημα ψαρικών. Ωραίο και το φρέσκο ψάρι τους, αν το σηκώνει το μπάτζετ.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v