Άνοιξε η εστίαση: Τα πρώτα τραπεζάκια έξω

Γιορτάζουμε το πιο πολυαναμενόμενο άνοιγμα της χρονιάς, με μεζέδες, κρασιά και τσίπουρα σε τραπεζάκια έξω.
Άνοιξε η εστίαση: Τα πρώτα τραπεζάκια έξω
Αν κάποτε μας έλεγαν πως θα ‘ρθει η στιγμή που θα ζήσουμε έξι μήνες χωρίς ταβερνάκια, χωρίς μεζεδοπωλεία, χωρίς να τσουγκρίζουμε κρασιά και τσίπουρα σε τραπεζάκια έξω, μάλλον θα θεωρούσαμε πως μιλάμε για άλλη χώρα. Η ζωή όμως έχει μεγάλη φαντασία, και να που έφτασε ο καιρός να επιστρέψουμε στα αγαπημένα μας στέκια μετά από (το λέμε και δεν το πιστεύουμε) 180 μέρες απουσίας.

Θα θέλαμε πολύ στη λίστα που ακολουθεί να τους χωρέσουμε όλους, να βάλουμε και τα οχτώ χιλιάδες ταβερνάκια της Αθήνας. Σχεδόν όσο θα θέλαμε η 3η Μαΐου να είχε άπειρες ώρες, και ο τραπεζικός λογαριασμός μας άπειρα λεφτά, για να πάμε παντού. Επειδή όμως πόσες ευχές να πραγματοποιηθούν σε μία μέρα, ας ξεκινήσουμε απλώς από μερικές απ’ τις πιο αγαπημένες μας διευθύνσεις.

Σεϋχέλλες 
Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ.: 21 1183 4789



Απλώνουν τα τραπεζάκια τους στην ηλιόλουστη πλατεία Αυδή, και στο θεατρο-πεζοδρομάκι της Ακαδήμου, και μας σερβίρουν κατά την ταπεινή μας άποψη μια από τις δύο καλύτερες κουζίνες του Μεταξουργείου (την άλλη την έχει η Korova, λίγο παρακάτω). Στα χιτ του μενού περιλαμβάνονται οι ξακουστές και κοσμαγάπητες παπαρδέλες με καβουρμά, τα γλυκοκαυτερά μπριζολάκια, οι τραγανές τηγανιτές πατάτες και η ρεβυθοσαλάτα με λιαστές ντομάτες, αβοκάντο και λαδόξυδο πάπρικας. Λογαριασμός, στα 20€ το άτομο με κρασί ή αποστάγματα.

Το Γιαβρί 
Υλλέων 3, Κάτω Πετράλωνα, τηλ: 21 5500 4343



Ό,τι πρέπει για Δευτέρα μεσημέρι στον πεζόδρομο των Κάτω Πετραλώνων, το Γιαβρί απλώνει τα τραπεζάκια του δίπλα στις γραμμές του τραίνου και μας φτιάχνει την ημέρα με μεζεδάκια που μοσχοβολάνε κωνσταντινουπολίτικα μπαχάρια. Μη χάσεις για τίποτα στον κόσμο το χουνκιάρ μπεγιεντί, που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι το καλύτερο της Αθήνας. Δυνατά παίζουν και τα αυγά με σουτζούκι, ο καβουρμάς σαγανάκι και τα καραμανλίδικα λουκάνικα –βάλε και μια φάβα, βελούδινη και σπιτική, να μετριαστεί κάπως το κρεατοπανηγύρι. Συνοδεύεις με ωραίο κρασί και δεν πληρώνεις παραπάνω από 10-12€ το άτομο.

Καφενείον Σι Τι Ση
Καλαμιώτου 10, Τρίγωνο, τηλ: 2103318778



Όλα καλά κι ωραία, λες, αλλά εσύ είσαι παιδί του κέντρου, κι αν δεν βολτάρεις Σύνταγμα-Μοναστηράκι, Αθήνα δεν καταλαβαίνεις. Παραπονεμένο θα σε αφήναμε; Με τραπεζάκια κάτω από τον πλάτανο στον γλυκύτατο πεζόδρομο της Καλαμιώτου (απέναντι από ένα από τα αγαπημένα μας μπαράκια, το Dude, που θα πάμε μετά για ποτά), το Καφενείον Σι Τι Ση ήταν το new entry μας το περασμένο φθινόπωρο, που προλάβαμε να το χαρούμε πολύ λίγο. Γι’ αυτό τώρα θα επιστρέψουμε για να ξαναδοκιμάσουμε τις νοστιμιές του που περιλαμβάνουν κουνέλι στιφάδο σουβλάκι με τηγανητό κρεμμύδι και προζυμένια πίτα, μουσακά σε κροκέτες, σαλάτα αμπελοφάσουλα με σύκα και ξύγαλο Σητείας, και σαρδέλες μαρινάτες με noodles ρυζιού. Συνοδεύουμε με εκλεκτά τσίπουρα, ρακές και λοιπά αποστάγματα και υπολογίζουμε περί τα 20-25€ το άτομο.

Παλιό Ταχυδρομείο
Σοφοκλή Βενιζέλου 9, Χαλάνδρι, 2111 838890



Το παλιό ταχυδρομείο του Χαλανδρίου στεγαζόταν σε αυτή την πανέμορφη μονοκατοικία, που μεταμορφώθηκε σε ένα σούπερ ατμοσφαιρικό μεζεδοπωλείο με μια ευρύχωρη αυλίτσα χάρμα οφθαλμών. Στο μενού του πρωταγωνιστούν πεντανόστιμα μεζεδάκια, όπως τα αριστουργηματικά ντολμαδάκια γιαλαντζί με σως γιαουρτιού, η άψογη ρεβιθάδα, το συκώτι-«λουκούμι», ο τραχανάς με λουκάνικο, το μοσχαράκι με πουρέ γλυκοπατάτας και οι κροκέτες με κολοκύθι, γραβιέρα και παστουρμά. Συνοδεύουμε με ωραίο κρασί, τσιπουράκι ή ούζο, και πληρώνουμε περί τα 15-17€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v