Αυτό είναι το καλύτερο φαγητό στο Μεταξουργείο

Και μεζεκλίκια έχει, και γκουρμεδιές, και κρητική κουζίνα γωνία με Ρωσία, και δε λέμε άδικα πως το Μεταξουργείο είναι η νοστιμότερη γειτονιά της Αθήνας.
Αυτό είναι το καλύτερο φαγητό στο Μεταξουργείο
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι μια από τις δύο αθηναϊκές γειτονιές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αυλών ανά τετραγωνικό μέτρο (η άλλη είναι τα Πετράλωνα, αν αναρωτιέσαι) κι αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους το αγαπάμε. Ο άλλος είναι, προφανώς, το φαγητό του, στο οποίο αποφασίσαμε να αποτίσουμε τον δέοντα φόρο τιμής φτιάχνοντας μια όσο-το-δυνατόν-πιο-εξαντλητική λίστα με τα καλύτερα πράγματα που έχουμε φάει (και συνεχίζουμε να τρώμε) στο Μεταξουργείο.


Η πειραγμένη ελληνική κουζίνα του Κάππα (Προδίκου 6, τηλ.: 21 0347 1841) που φορτώνει τα τραπεζάκια της γλυκύτατης αυλής του με νοστιμιές όπως τα σιουφιχτά με σύγκλινο Μάνης και ξινοτύρι Ίου, οι παπαρδέλες με κατσικίσιο τυρί και σπανάκι, ο καβουρμάς πάνω σε τηγανίτα πατάτας και (η αγαπημένη μας) ψιλοκομμένη χωριάτικη με μπουκίτσες από σαγανάκι φέτας και κρίταμο. Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ το άτομο.


Αυτή η ρώσικη τελειότητα που λέγεται πελμένι, και είναι βασικά μια εκδοχή του πολίτικου μαντί, ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και περιχυμένα με σάλτσα από γιαούρτι και μπαχαρικά, τα οποία τρώμε μαζί με άλλες νοστιμιές όπως το συγκλονιστικό χούμους και ο βοδινός καβουρμάς με baby πατατούλες, στα τραπεζάκια που απλώνει έξω η πανέμορφη Korova (Κεραμεικού 93, τηλ.: 21 3030 1210). Λογαριασμός με ρακί ή τσίπουρο, στα 12-15€ το άτομο.


Οι παπαρδέλες με καβουρμά… ξέρεις πού, αν δεν ήρθες στην Αθήνα προχτές. Αν πάλι ήρθες, καλωσόρισες, πάρε τηλέφωνο στις Σεϋχέλλες (Κεραμεικού 49, τηλ.: 21 1183 4789) να κλείσεις τραπέζι επάνω στην πλατεία Αυδή για να τις δοκιμάσεις. Και μια που θα ‘σαι εκεί, να πάρεις και γλυκοκαυτερά μπριζολάκια και φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες, είναι από τις καλύτερες της πόλης. Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ το άτομο.

Τα σουβλάκια του Έλβις (Πλαταιών 29, τηλ.: 21 0345 5836) που είναι σαφώς από τα ζουμερότερα/ νοστιμότερα/ κορυφαία καλαμάκια της Αθήνας. Λες απλά πόσα θέλεις, τα παραλαμβάνεις σε πιατέλα μαζί με μια γενναία ποσότητα (όχι προτηγανισμένων) πατατών, προσφορά του καταστήματος, και τα απολαμβάνεις στους πάγκους απέξω. Μεταξουργειώτικη μαγεία, με 5-6€ το άτομο (για να πιεις και μια μπυρίτσα στην υγειά μας).


Η σούπερ κρητική κουζίνα στο Πυρολίκι (Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, τηλ.: 210 3420293)  που μας κακομαθαίνει με πεντανόστιμο απάκι (κλασικό αλλά και κοτόπουλο), σφακιανές πίτες, σιουφιχτά με μανιτάρια και κρέμα ούζου, χειροποίητα ντολμαδάκια και πατάτες με αυγά και στάκα, σε μια από τις ομορφότερες αυλές της γειτονιάς του (κι αυτό είναι μεγάλο κομπλιμέντο για μια γειτονιά με τόσες υπέροχες αυλές). Λογαριασμός, στα 15€ περίπου το άτομο, με κρασί ή ρακές.


Τα ψαγμένα μεζεδάκια που δοκιμάζουμε στη μικρή, μυστική αυλή της Φαβέλας (Αρτεμισίου 4, τηλ: 21 0341 2413) σαν το κατσικίσιο τυρί σε κρούστα ξηρών καρπών με μαρμελάδα από ντοματίνια, η μπρουσκέτα με απάκι, ρεμουλάντ σελινόριζας και τζελ δεντρολίβανου, οι μπουκιές κοτόπουλου με κρέμα φέτας και η καπνιστή ρέγγα πατέ με τσιπς αραβικής πίτας. Με ρακή ή κρασί, λογαριασμός στα 12-15€ το άτομο.


Η πειραματική, γκουρμέ σε άποψη αλλά όχι σε ποσότητες και πεντανόστιμη κουζίνα του πανέμορφου Proveleggios (Παραμυθίας 11, τηλ.: 21 0523 4749) που αλλάζει μενού ανάλογα την έμπνευση της κουζίνας και την εποχικότητα των υλικών, έχει όμως και κάποιες σταθερές αξίες όπως η πίτσα miso με λάδι τρούφας, τα tacos με καπνιστή παλαμίδα και kimchi και το burger με μοσχαρίσιο μεδούλι. Λογαριασμός με κρασί, στα 25-30€ το άτομο.


Η γεύση από Λίβανο (που για όσους δεν ξέρουν έχει ίσως την κορυφαία κουζίνα ολόκληρης της Ανατολής) που παίρνουμε κάθε φορά που πιάνουμε τραπεζάκι στη Beirut (Παραμυθίας 23, τηλ.: 21 3034 7951) για πεντανόστιμο λαχματζούν, τραγανά φαλάφελ και βελουδένιο μπαμπαγκανούς. Λογαριασμός με τα απαραίτητα αλκοόλια, στα 10-12€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v