Σε αυτές τις κρητικές ταβέρνες θα φας σαν σύντεκνος

Γεύσεις και αρώματα Κρήτης, καλή καρδιά και άφθονη ρακή. Τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσεις αυθεντική κρητική κουζίνα στην πόλη.
Σε αυτές τις κρητικές ταβέρνες θα φας σαν σύντεκνος

Έχει μια ιδιαίτερη γοητεία η κρητική κουζίνα που – από όλες της κουζίνες της Ελλάδας – μας κάνει να την αγαπάμε λίγο παραπάνω. Είναι οι πρώτες ύλες; Είναι τα απίστευτα αρώματα; Είναι οι νόστιμοι συνδυασμοί; Είναι η απροσποίητη φιλοξενία των εμπνευστών της;

Μάλλον είναι όλα τα παραπάνω και πολλά- πολλά ακόμα, για αυτό πιάνουμε τραπεζάκι στα παρακάτω ταβερνάκια, καφενεία και μεζεδοπωλεία και ξεκινάμε το κρητικό τσιμπούσι.

Κρητικοπούλα
Αριστοτέλους 118, Αχαρναί, τηλ: 21 0244 6899



Εδώ και δυο δεκαετίες δεν απογοητεύει ούτε στιγμή τους λάτρεις της κρητικής κουζίνας. Αυτό το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο στο Μενίδι, με τους άνετους χώρους και την ωραία ταράτσα μάς υποδέχεται ετοιμάζοντας λαχταριστές κρητικές συνταγές σε συνδυασμό με όμορφη θέα. Εδώ δοκιμάζουμε φοβερό γαμοπίλαφο, στάκα με αυγά, χοχλιούς παραδοσιακούς με το ζουμάκι τους, στάκα με αυγά, χειροποίητες πίτες, παραδοσιακό ντάκο, χειροποίητο απάκι πικάντικο, αλλά και αρκετά κρεατικά της ώρας και υπέροχα παϊδάκια. Συνοδεία ρακής ή κρασιού, ο λογαριασμός έρχεται στα 15€/ άτομο. Συχνά διοργανώνει και μουσικές βραδιές.

Όξο Νου
Εμμανουήλ Μπενάκη 63, τηλ: 21 0380 1778

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Oxo Nou (@oxonou_restaurant_) on


Για αυθεντική κρητική κουζίνα στο κέντρο της Αθήνας, το μεζεδοπωλείο της Μπενάκη παραμένει σταθερή αξία. Βγάζει και τραπεζάκια στον πεζόδρομο, τα οποία γίνονται ανάρπαστα μαζί με τα πιάτα που σερβίρει: πατάτα ομαλίτικη με χοντρό αλάτι και ρίγανη, ντοματομπουκίτσες, αμανίτοι φούρνου ήτοι πλευρώτους μανιτάρια, χοχλιοί Ηρακλείου με δενδρολίβανο, χορτάρινα σκαλτσούνια, αρνάκι τσιγαριαστό, σούζουμα ήτοι σητειακά μακαρόνια με απάκι Σφακίων φασκόμηλο και λαχανικά και μοσχαράκι με πορτοκάλι και τηγανιτή πατάτα ομαλίτικη είναι μερικά μόνο από τα καλούδια εδώ. Ο λογαριασμός στα 15-17€/ άτομο με ρακή.

Διοματάρης
Λεωφ. Κρυονερίου 21, Κρυονέρι, τηλ: 21 0345 5505

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Popi_Wallick (@popi_wallick) on


Ένα όνομα μια (κρητική) ιστορία, ο ξακουστός Διοματάρης μετακόμισε στο Κρυονέρι και μπορεί αυτό να στεναχώρησε τους φαν του που τον ήθελαν στα Πετράλωνα, αλλά χαλάλι – και στα βόρεια ωραία είναι. Σε νέο χώρο λοιπόν, αλλά με την ίδια αγάπη για την κρητική κουζίνα, ο Διοματάρης σερβίρει νοστιμότατη σαλάτα με σταμναγκάθι ρόδι και καρυδάκια, ξινομυζήθρα ανάλατη με λαδορίγανη, μπουρέκι χανιώτικο,  πληθωρική κρεατόπια με κατσικάκι, μυζήθρα, στάκα και δυόσμο, στάκα με πατάτες, ανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά, κάστανα στιφάδο, χιονισμένο κατσικάκι μαγειρεμένο με μέλι και χοιρινό με φέτα και άσπρη σάλτσα. Ο λογαριασμός στα 17-20€/ άτομο, με δικό τους κρασάκι ή ρακή.

Ραέτι
Πουλίου & Αμαλιάδος 18, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 6428200



Κρυμμένο κάπου στους Αμπελοκήπους, αυτό το αγαπημένο μαγαζάκι με την οικογενειακή ατμόσφαιρα ξέρει να μας ταΐζει νόστιμα και παραδοσιακά με γεύσεις ανωγειανής κουζίνας. Σιγομαγειρεμένο ζυγουρι με ντομάτα και μακαρόνια με ανθότυρο, αντικριστό στη σούβλα, οφτό αρνί ψημένο και πασπαλισμένο με αλάτι κατόπιν παραγγελίας, σαρικόπιτες, σφακιανή μαραθόπιτα, πικάντικο απάκι Ρεθύμνου με σιουφιχτά μακαρόνια, σπιτικά ντολμαδάκια, κουνέλι στιφάδο, ρεβίθια κοκκινιστά με ζυγούρι…. Όρεξη να έχετε να δοκιμάζετε παραδοσιακούς μεζέδες και λοιπά κρητικά εδέσματα. Ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο με ρακή.

Τα Ρωμανάκια
Λεωφ. Μεσογείων 366, Αγ. Παρασκευή, τηλ: 210 6532278

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by taromanakia (@taromanakia) on


Οι νοστιμιές που μας ταξιδεύουν από τον ζεστό, φιλόξενο χώρο της ταβέρνας της Αγίας Παρασκευής ως την Κρήτη, δεν έχουν τελειωμό: χειροποίητα σκαλτσούνια με χόρτα ή μυζήθρα, χοχλιοί, σαρικόπιτες, αρνί οφτό και τσιγαριαστό αρνί μαγειρεμένο στο τσικάλι, κοκκινιστό μοσχαράκι με πουρέ πατάτας και κρεμμυδάκια, γιουβέτσι με κρητικά τυριά, ζεματιστό σταμναγκάθι με καπνιστό απάκι, γραβιέρα Κρήτης, σπασμένο ντάκο και αυγό ποσέ[DG1]  και τυροζουλάκια με παραδοσιακά τυριά και πικάντικη σάλτσα. Να τ’ αφήσουμε; Όχι; Καλά, εσείς μπορείτε να συνεχίσετε εμείς χορτάσαμε με 20€/άτομο με ρακή ή κρασάκι.

Ο Μίτος
Αριστείδου 62, Καλλιθέα, τηλ: 21 0951 0134

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Petros Karalis (@thepetrosk) on


Η Κρήτη φτάνει (και) Καλλιθέα μέσα από τους πεντανόστιμους μεζέδες αυτού του παραδοσιακού και παρεϊστικου κρητικού καφενέ/μεζεδοπωλείου. Εδώ θα έρθετε αν είστε μερακλήδες για ρακές και τσιμπολόγημα, με πιάτα φτιαγμένα με μεράκι. Ο κατάλογος περιλαμβάνει παραδοσιακά εδέσματα που σπανίζουν, όπως το κουνέλι τηγανιστό από τον Ψηλορείτη, η συκωταριά από; γουρουνόπουλο γάλακτος ελευθέρας βόσκής, τα γαρδούμια, οι κεφτέδες από προβατίνα στο τηγάνι ή στο φούρνο με ντοματούλα και τα σπληνογάρδουμα, αλλά και κλασικές αξίες όπως χοχλιούς, γαμοπίλαφο, ρεβίθια αλευρολέμονο και πολλά κρέατα από τον Μυλοπόταμο οφτά. Ο λογαριασμός στα 12-15€/ άτομο, με ρακή ή τσικουδιά.

Καταφύγιο
Αλεξάνδρας 38, Δάφνη, τηλ: 210-9713740

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ρακάδικο Καταφύγιο (@katafygio) on

Για κοντά δύο δεκαετίες, αυτό το οικογενειακό ρακάδικο έχει στήσει την δική του κρητική γωνιά σε μια γειτονιά της Δάφνης, ετοιμάζοντας στον όμορφο χώρο του εκλεκτές γεύσεις και βγάζοντας τραπεζάκια έξω στην πλατεία. Στο Καταφύγιο δοκιμάζουμε Οφτό Ανωγειανό κατσίκι, αίγα βραστή με γαμοπίλαφο, μελιτζανομπουρεκάκια, σιουφιχτά, κουκιά κοπανιστά, Σφακιανή πίτα γεμιστή με μυζήθρα, κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι, αμανίτες τηγανιτούς και κάποιες επιλογές σε φρέσκα θαλασσινά - γαύρος, μαριδάκι γόνος, κουτσομούρες κ.α. Ο λογαριασμός με Μαρουβά, και κερασμένο γλυκάκι δεν ξεπερά τα 15€/ άτομο. 

Κατσούρμπος
Αμύντα 2, πλατεία Μάνου Χατζιδάκι, Παγκράτι, τηλ: 21 0722 2167

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Giannis Kolliakos (@mercury_ermis) on


Σε έναν χώρο που θυμίζει ρετρό μπακάλικο σε μία από τις πιο όμορφες πιάτσες του Παγκρατίου, ο Κατσούρμπος σερβίρει αγνή κρητική ρακή μέχρι να ξεφουρνίσει ένα σωρό νόστιμα καλούδια. Κριθαρένιος ντάκος σε κρητική μαρινάδα με ξυνομυζήθρα και κάππαρη, καλλιτσούνια με άγρια χόρτα και σταμναγκάθι, απάκι χοιρινό καπνιστό με τριμμένο καρύδι, τηγανιά με αντιναχτές πατάτες Λασιθίου, ανωγειανό γαμοπίλαφο με κόκκορα, αγκιναρόπιτα, χειροποίητες μακαρούνες με μούστο και ξινομυζήθρα, μπουρέκι από τον Χάνδακα και χειροποίητα ζυμαρικά είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν από το μενού. Υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο, με κρασί.

Μεζεδοφαγείο του Ζουρίδη
Γούναρη και Νικήτα, Πειραιάς, τηλ: 21 0411 1108

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @to_mezedofageio_tou_zouridi on

Ακριβώς δίπλα από το κατάστημα με τα κρητικά παραδοσιακά προιόντα της οικογένειας Ζουριδάκη στον Πειραιά, το κρητικό αυτο μεζεδοφαγείο ετοιμάζει παραδοσιακά κρητικά μεζεδάκια με βάση πρώτες ύλες από τη λεβεντογέννα. Στα τραπεζάκια που βγάζει έξω, αλλά και μέσα υπό το άγρυπνο βλέμμα του μεγάλου Ξυλούρη απολαμβάνουμε απάκι κοτόπουλο, ξιδάτο χοιρινό ή με Μαρουβά, λουκάνικο Χανίων, τσιλαδιά (πηχτή), γαρδουμάκια στο τσικάλι, σφουγκάτο με απάκι ή με λουκάνικο, χοχλιούς στιφάδο, μακαρούνες με ανθότυρο, πατάτα οφτή με στάκα και μυρωδάτους κολοκυθανθούς. Συνοδεύουμε με Μαρουβά, ρακολέμονο ή κρητική ρακή, και πληρώνουμε περί τα 12-15€/ άτομο για ένα πλήρες μεζεδογεύμα. 

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v