Σε αυτές τις αυλές θα φας νοστιμότατους μεζέδες

Σε αίθρια, κήπους και αυλές, τα λουλούδια μοσχοβολούν, η δροσιά είναι παρούσα και οι μεζέδες πεντανόστιμοι.
Σε αυτές τις αυλές θα φας νοστιμότατους μεζέδες

Ξύλινες καρεκλίτσες, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ωραίες μουσικές, παραδοσιακοί αλλά και μοντέρνοι μεζέδες γεμίζουν τα καλοκαιρινά μας βράδια με όμορφες εικόνες, αρώματα και χρώματα. Κι ας πρέπει να περιοριστούμε κάπως στο ωράριο με αφορμή τα νέα μέτρα.

Ας είναι, κλείνουμε τραπεζάκι νωρίς και απολαμβάνουμε νοστιμότατα πιάτα σε πέντε αγαπημένες αυλές.

Χάι Λάιφ
Καραΐσκου 119, Πειραιάς, τηλ: 210 4119039



Άνοιξε στην πλατεία Κοραή στον χώρο όπου λειτουργούσε από τα 60s o ομώνυμος κινηματογράφος, και έφερε αέρα μεζεκλίδικης ανανέωσης στην περιοχή με το όμορφο ρετρό περιβάλλον του και τα νοστιμότατα πιάτα του. Το Χάι Λάιφ βγάζει κόκκινες καρεκλίτσες και μαρμάρινα τραπεζάκια έξω για να μας σερβίρει νοστιμιές βουνού και θάλασσας όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί, ταραμά με αμύγδαλο, κρητικό ντάκο, καβουρμά με τσιγαριαστά χόρτα και αυγό ποσέ, πατάτες με αυγά και σουτζούκι, τηγανιά από συκωτάκια πουλιών, ψητή σαρδέλα, καπνιστό σκουμπρί αλλά και κεφαλάκι αρνίσιο, γλυκάδια μόσχου και συκωτάκια σχάρας. Συνοδεία εκλεκτών ελληνικών αποσταγμάτων (ούζο, τσίπουρο) ο λογαριασμός στο αστικό αυτό μεζεδοπωλείο κυμαίνεται στα 20-25€/ άτομο.

Παλιά Πλατεία
Πατησίων 353, Άνω Πατήσια, τηλ: 210 202 7533



Ακριβώς απέναντι από τον σταθμό του ηλεκτρικού στα Άνω Πατήσια, μια δροσερή αυλή που θυμίζει χωριό μας υποδέχεται ανάμεσα σε μουριές και λουλούδια για να πιάσουμε θέση με την παρέα και να δοκιμάσουμε καλοφτιαγμένα μεζεδάκια. Συνοδεία ζωντανής μουσικής από ωραίες κομπανίες, ο σεφ ετοιμάζει κι εμείς δοκιμάζουμε μοντέρνα μεζεδάκια όπως κριθαρότο με απάκι, μυδοπίλαφο, πανσέτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, τηγανιά κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές, κολοκυθοκεφτέδες με χειροποίητη σάλτσα γιαουρτιού, σαλιγκάρια κοκκινιστά με γαρύφαλλο, μπουρεκάκια μελιτζάνας, μυρωδάτη πατατοσαλάτα και άλλα τέτοια ωραία. Ο λογαριασμός με κρασάκι και τους φημισμένους λουκουμάδες που έρχονται κέρασμα στο τέλος, στα 15-18€ κατ’ άτομο.

Μυστικός Κήπος
Καραολη Δημήτριου 21, Χαλάνδρι, τηλ: 21 3037 0929



Μόνο Μυστικός δεν είναι πλέον αυτός ο νόστιμος κήπος στο Χαλάνδρι με τις λεμονιές και τα μυρωδάτα γιασεμιά. «Ευθύνη» για αυτό φέρει η γκουρμέ απλότητα με την οποία προσεγγίζει την παραδοσιακή κουζίνα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα πιάτα που δοκιμάζουμε εδώ να είναι στο σύνολό τους νοστιμότατα. Σημειώστε από το νέο μενού την κινόα με μπρόκολο, ελιές, ρίγανη και βινεγκρέτ ταχίνι, τις σκορδάτες πατάτες με πικάντικη γραβιέρα, τα αλμυρά κανταϊφάκια με παστουρμά Κομοτηνής και γέμιση τυριών, τον Καβουρμά σαγανάκι με ντομάτα, φέτα και σάλτσα καυτερής πιπεριάς, τον ταραμά με wasabi και αυγά ψαριών και τους τηγανιτούς γίγαντες με σκορδαλιά ντομάτας. Συνοδεία κρασιού ή μπίρας, ο λογαριασμός στα 15-20€/ άτομο.

Βάρδης
Καισαρείας 9, Υμηττός, τηλ: 21 0762 9972



Ένα όνομα, μια ταβέρνα, μια ιστορία στον Υμηττό, ο Βάρδης με ιστορία που ξεκινάει από το 1922 παραμένει πιστός στην παράδοση, σερβίροντας φαγητό που θυμίζει την κουζίνα της γιαγιάς και μαμαδίστικες συνταγές που κρατούν ψηλά τον πήχη της νοστιμιάς. Ο χώρος παλιός, αλλά ζεστός, η αυλή ό,τι πρέπει για καλοκαίρι ενώ στο μενού βρίσκουμε τα κλασσικά πιάτα μιας παραδοσιακής ταβέρνας, γοητευτικά στην απλότητά τους: αμπελοφάσουλα σαλάτα με λεμονάκι και ελαιόλαδο, κολοκυθοκεφτέδες με δυόσμο, ψητό μοσχαρίσιο συκώτι με πατάτες τηγανιτές, τσιγαριαστό κατσικάκι με σάλτσα κρασάτη, τηγανιτό μπακαλιαράκι, μοσχαράκι στιφάδο, πίτα ημέρας – συνήθως χορτόπιτα – και άλλα τέτοια ωραία. Με κερασμένο γιαουρτάκι με γλυκό του κουταλιού κυδώνι, και ωραίο χύμα κρασί, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15-18€/ άτομο.

Ο Κήπος της Τρώων
Τρώων 37, Πετράλωνα, τηλ: 21 3030 3578



Ένας νόστιμος κήπος μάς υποδέχεται στην συνοικία των ονείρων στα Πετράλωνα, στον άνετο χώρο του που γεμίζει με λευκά τραπεζάκια και αναρριχώμενα φυτά. Σε αυτό το απόλυτα καλοκαιρινό σκηνικό, ο κατάλογος κάνει γευστικά περάσματα από στεριά και θάλασσα ικανοποιώντας κάθε ουρανίσκο: κρητικός ντάκος, μοσχαράκι πιπεράτο με πουρέ, φέτα με μέλι και σουσάμι, χοιρινή τηγανιά, ψητό χταποδάκι πλοκάμι, μπριζολάκια με φρέσκες πατάτες τηγανιτές, σαρδέλα τηγανιτή με κρεμμυδάκι, αλλά και ποικιλίες κρεατικών με πιτούλες για παρεϊστικο τσιμπολόγημα είναι μερικές από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις του μενού. Κάθε Σάββατο και Κυριακή έχει ζωντανή μουσική. Ο λογαριασμός με κρασί, στα 18-20€/ άτομο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v