8 ιστορικά εστιατόρια στην Αθήνα που ακόμη λιγουρευόμαστε

Ψάχνοντας στις γευστικές μας αναμνήσεις, θυμηθήκαμε 8 ιστορικά εστιατόρια της Αθήνας που μας σερβίρουν εδώ και χρόνια μόνο απόλαυση.
8 ιστορικά εστιατόρια στην Αθήνα που ακόμη λιγουρευόμαστε

Πάνε σχεδόν τρεις μήνες από όταν ξεκίνησε το δεύτερο lockdown, με την εστίαση να παραμένει κλειστή κι όλους εμάς να βολευόμαστε με τα delivery, μιας κι έχουμε μάθει απέξω κι ανακατωτά κάθε υλικό που υπάρχει στην κουζίνα, φτιάχνοντας όλες τις συνταγές που μας πάσαραν φίλοι και γνωστοί. Επειδή όμως οι γευστικές αναμνήσεις πάντα μένουν ανεξίτηλες, είπαμε να κάνουμε μια βόλτα στα πιο ιστορικά Αθηναϊκά εστιατόρια, ακόμη και τώρα που παραμένουν κλειστά. Μια ελπίδα συνοδεύει το άρθρο, για γρήγορο άνοιγμα, τούτων των ναών της απόλαυσης, ώστε στα τραπέζια τους, σύντομα να ξανασυναντηθούμε.

Βασίλαινας (Βρασίδα 13, Αθήνα)

Από τα παλιότερα εστιατόρια της Αθήνας, ο Βασίλαινας ξεκινά το γευστικό του ταξίδι από τον Πειραιά, σαν μια μικρή μπακαλοταβέρνα του Θανάση Βασίλαινα, που σύντομα εξελίχθηκε σε έναν παράδεισο της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Έως το 2016, βρισκόταν στη γειτονιά της Αγίας Σοφίας στον Πειραιά μέχρι να φτάσουμε στο σύγχρονο εστιατόριο της οδού Βρασίδα, στην καρδιά της Αθήνας του 21ου αιώνα. Μια πορεία εκατό χρόνων. Mια διαδρομή γεμάτη μνήμες από φαγητά των γιαγιάδων που μας εμπνέουν για την ελληνική κουζίνα του σήμερα.

Με chef τον διακεκριμένο Μανώλη Γαρνέλη συνεχίζει να σερβίρει γαστρονομικούς θησαυρούς όπως το μελωμένο αυγό με πατάτα Νάξου, φρέσκια καλοκαιρινή τρούφα, απάκι Κρήτης και το υπέροχο γιουβετσάκι γαρίδας με καπνιστή ντομάτα και βασιλικό. Θέλουμε κατά προσέγγιση κόστος ανά άτομο (χωρίς κρασία)

Η Παλιά Ταβέρνα του Ψαρά (Ερεχθέως 16 κι Ερωτοκρίτου 12, Πλάκα)

Πρόκειται για το παλαιότερο ίσως εστιατόριο που υπάρχει στον χώρο της Πλάκας. Αν έχεις περάσει από την πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας, δεν γίνεται να μην έχεις κάνει μια στάση στο εντυπωσιακό αρχοντικό που στεγάζει την Παλιά Ταβέρνα του Ψαρά. Στην γραφική περιοχή της Πλάκας. Λίγα μόλις μέτρα από τα γνωστά σκαλιά της Μνησικλέους, στη συμβολή των οδών Ερεχθέως κι Ερωτοκρίτου, βρίσκεται από το 1898 σε ένα υπέροχα διαμορφωμένο νεοκλασικό, το ιστορικό εστιατόριο που έχει γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο τουριστών, αλλά και όσων αγαπούν την καλή ελληνική κουζίνα.

Όσο περιδιαβαίνεις τον χώρο, τόσο νομίζεις πως θα ξεπηδήσει ένα ασπρόμαυρο καρέ από κάποια ταινία με τη Μελίνα Μερκούρη, ενώ οι σερβιτόροι του μαγαζιού αφήνουν στα πιάτα σου, εκείνη την κολασμένη φέτα ραβασάκι, λαχταριστό φρέσκο ψάρι και μοσχοτσικνιστά κρέατα.

Καραβίτης (Παυσανία 4, Παγκράτι)



Το Παγκράτι, είναι δίχως άλλο μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές των Αθηνών. Εκεί, στην οδό Παυσανία θα συναντήσεις ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια/ταβέρνες της Αττικής με τα διάσημα βαρέλια και την περίφημη αυλή των Θεών. Στον Καραβίτη γυρίστηκαν πολλές από τις σκηνές της ταινίας Ευτυχία, που περιέγραφε τα γεγονότα της ζωής της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Εδώ και τρεις γενιές, αυτό το ιστορικό κουτούκι, έχει γίνει σημείο συνάντησης, κρεατοφαγίας κι οινοποσίας χιλιάδων Αθηναίων, μιας και κρατά ακόμη το μεράκι και την αίσθηση μιας παλιότερης εποχής. Τότε, γύρω από τους παραδοσιακούς μεζέδες και τα αρώματα από τα πιπέρια και τα μπαχάρια διαδραματιζόταν η λαϊκή ιστορία της χώρας.

L’ Abreuvoir (Ξενοκράτους 51, Αθήνα)

Το πιο παλιό γαλλικό εστιατόριο της Αθήνας, εδώ και πολλά χρόνια (από το 1965) χαρίζει φινέτσα κι εκλεπτυσμένες γεύσεις, σε όλους τους καλοφαγάδες, που το έχουν κάνει στέκι τους. Παράλληλα εκτός από την εξαιρετική πάπια με πορτοκάλι και τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας για τους μερακλήδες φίλους, θα βρεις μια τεράστια ποικιλία από γαλλικά κρασιά που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό οινογνώστη.

O καλαίσθητος χώρος του L’ Abreuvoir θα σε κάνει να βάλεις στην καρδιά σου, αυτό το γαλλικό εστιατόριο και να γίνεις κι εσύ θαμώνας, περιμένοντας πως και πως στο τραπέζι σου τις περίφημες κρέπες Suzette.

Blue Pine (Π. Τσαλδάρη 37, Κηφισιά)



Το ιστορικό εστιατόριο της Κηφισιάς, με πελάτες τρίτης και τέταρτης γενιάς, συνεχίζει από το 1961 να προσφέρει πάντα μοναδικές στιγμές με τα εξαιρετικής ποιότητας φαγητά, στην υπέροχη χειμερινή αίθουσα και τον δροσερό κήπο το καλοκαίρι. Σε έναν ζεστό και πολύ φιλόξενο χώρο, θα βρεις εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές, για επιδέξιους ουρανίσκους, από γνώστες της καλής κουζίνας. Έτσι λοιπόν εκτός από την μερακλήδικη επιλογή των βατραχοπόδαρων, στον κατάλογο θα συναντήσεις φουα γκρα με σύκα και στέικ ταρτάρ.

Μέχρι να ανοίξει κάποια στιγμή και πάλι η εστίαση και να βρεθούμε στο Blue Pine, μπορείς να πνίξεις τον πόνο σου με τις take away επιλογές του menu, βάζοντας στο τραπέζι σου, γευστικούς θησαυρούς.

Κεντρικόν (Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα)

Πολύ πριν η Κολοκοτρώνη γνωρίσει μεγάλος δόξες και γίνει το hot spot της διασκέδασης του κέντρου της Αθήνας, στην αρχή της θα έβρισκες ένα από τα πιο ονομαστά και ιστορικά εστιατόρια της πόλης. Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από το Κεντρικόν συνηθίζουν να λένε πως ο χρόνος στο εστιατόριο κυλά διαφορετικά. Κι έχουν δίκιο.

Εκτός από τις λαχταριστές μυρωδιές και τα καλοστρωμένα τραπέζια, στο εστιατόριο θα συναντήσεις την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, πιο αγνής και ήσυχης, που ξυπνά θύμησες από την Παλιά Αθήνα, μια πόλη λιγότερο μποτιλιαρισμένη και βιαστική. Εκτός αυτών, θα βρεις υπέροχα πιάτα, όπως η Ματσάτα Φολέγανδρου με ελαφρώς πικάντικες μπουκιές από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, και παλαιωμένη μυζήθρα, αλλά και άγριο σολομό, μαριναρισμένο με Miso, ψητή μελιτζάνα, ρέβα κι αγγούρι.

Μαγεμένος Αυλός (Αμύντα 4, Παγκράτι)



Δεν χρειάζονται πολλά λόγια όταν πρόκειται να αναφερθεί κάποιος στο «Μαγεμένο Αυλό», το ιστορικό αυτό εστιατόριο που εδώ και 56 χρόνια αποτελεί ένα μοναδικό, γεμάτο παράδοση Αθηναϊκό στέκι και ένα χώρο εστίασης που εγγυάται πως θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και εσείς τη δική σας γευστική ανάμνηση. Από το 1961 σερβίρει υπέροχα πιάτα που καλύπτουν τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή κουζίνα, έχοντας πιστούς θαμώνες κι ακολούθους.

Έτσι λοιπόν συνεχίζει μέχρι και τις μέρες μας να μας ανοίγουν την όρεξη με το φοντύ τυριών, την πικάτα, το τουρνεντώ σωτέ, το φιλέτο κόζακ, το βιενέζικο σνίτσελ, τη σαλάτα «Μαγεμένος Αυλός» αποτελώντας στην ουσία το εγγυητήριο «συμβόλαιο» για το γαστριμαργικό σας ταξίδι, ένα ταξίδι το οποίο πλην των γεύσεων, έχει ως συνοδοιπόρους του τις νότες από τις γλυκές μελωδίες που ακούγονται κάθε βράδυ μέσω ζωντανής μουσικής από μικρές ορχήστρες.

Σπύρος & Βασίλης (Λάχητος 5, Κολωνάκι)

Πρόκειται για ένα από τα «ιστορικά» εστιατόρια της Αθήνας, μετρώντας πάνω από 40  χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ίδια διεύθυνση, στην οδό Λάχητος 5, πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία και το Μέγαρο Μουσικής.

Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1974 όταν ο Βασίλης Πολυμέρης μαζί με τον αδερφό του Σπύρο, άνοιξαν το δικό τους Γαλλικό εστιατόριο στην Αθήνα. Σήμερα την σκυτάλη του εστιατορίου έχει αναλάβει ο γιος του Βασίλη, Γιώργος Πολυμέρης, συνεχίζοντας να προσφέρει στους πελάτες του εστιατορίου υπέροχα πιάτα και διαλεχτές συνταγές.

Η Εntrecôte Café de Paris στην αυθεντική της εκτέλεση, το σπιτικό Pate foie gras, τα Μπουτάκια Βατράχων, καθώς και τα Σαλιγκάρια Βουργουνδίας δίνουν το στίγμα τους στο μενού του εστιατορίου, το οποίο ακολουθεί την παράδοση της κλασικής γαλλικής κουζίνας με αυθεντικές γεύσεις από την Provence της Γαλλίας.

Φινετσάτη επιλογή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, από γνώστες της καλής κουζίνας, το εστιατόριο, αποτελεί την ιδανική επιλογή για ένα γεύμα, που θα θυμάσαι για καιρό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v