Πότε αναμένεται να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια

Το άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με θερμάστρες, συζητά η κυβέρνηση, καθώς ο κλάδος εκπέμπει SOS.
Πότε αναμένεται να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια
Ένας από τους κλάδους που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τα αυστηρά μέτρα του λοκντάουν, η εστίαση εκπέμπει SOS, με τους επιχειρηματίες να μιλούν ακόμα και για επικείμενα λουκέτα.

Καφέ, μπαρ και εστιατόρια παραμένουν κλειστά από τις 7 Νοεμβρίου που ξεκίνησε το πρώτο λοκντάουν, χωρίς καν μια «ανάσα» αντίστοιχη με εκείνη που πήρε το λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο.

Και ενώ η κυβέρνηση συζητά την επανέναρξη του λιανεμπορίου, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, φως στο τούνελ για την εστίαση δεν φαίνεται.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Star, κάποιοι επιστήμονες τάχθηκαν υπέρ του να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια σε ένα μήνα, αλλά μόνο με τους εξωτερικούς χώρους να λειτουργούν. Αυτό είναι που ζητούν και οι επιχειρηματίες, να τους αφήσουν να λειτουργήσουν έστω έτσι, μόνο έξω, με θερμάστρες.

Αυτό που συζητιέται είναι να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ μέσα στον Φεβρουάριο, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Μπαρ και νυχτερινά κέντρα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτό το «ημι-άνοιγμα».

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, πράγμα που σημαίνει ότι πρώτα θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια και στη συνέχεια, πιθανόν σε τρεις εβδομάδες, τα καφέ και τα εστιατόρια.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) υποστηρίζει ότι ο κλάδος έχει πιεστεί τόσο πολύ, που ήδη έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες ακόμη βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο του λουκέτου.

Συγκεκριμένα, από τις 80.000 επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, οι μισές απειλούνται με οριστικό κλείσιμο. Στον κλάδο απασχολούνται άμεσα 330.000 άνθρωποι, και έμμεσα περίπου ένα εκατομμύριο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v