Υπέροχες αυλές για μεζεδάκια στο Μεταξουργείο

Είτε το λατρεύεις, είτε το αντιμετωπίζεις ακόμα με δυσπιστία (δεν θα ‘πρεπε) δεν μπορείς να μην παραδεχτείς πως το Μεταξουργείο έχει τις ωραιότερες αυλές της πόλης.
 


της Ηρώς Κουνάδη

Η γειτονιά με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αυλών στην Αθήνα (ειδικά εσωτερικών αυλών, από εκείνες που είχαν τα σπίτια στις αρχές του περασμένου αιώνα) είναι και η γειτονιά με τα καλύτερα μεζεδάδικα-νεο-καφενεία. Τυχαίο; Αμφιβάλουμε. Όπως και να ‘χει, αυτές είναι μερικές από τις αγαπημένες μας αυλές στο Μεταξουργείο.

Κάππα
Προδίκου 6, τηλ.: 21 0347 1841

Το αγαπήσαμε και σας το συστήσαμε το φθινόπωρο που μας πέρασε, για το γλυκύτατο, χειροποίητο εσωτερικό του, με τα αταίριαστα μεταξύ τους έπιπλα και τα νοσταλγικά αντικείμενα που φτιάχνουν την «σπιτίσια» του ατμόσφαιρα. Αυτό που δεν σας είπαμε τότε είναι πως το Κάππα έχει και μια υπέροχη αυλίτσα κρυμμένη στο πίσω μέρος του, στολισμένη με αναρριχητικά φυτά και κατακόκκινες λεπτομέρειες στους τοίχους της.



Όσο για το μενού του; Πειραγμένες γεύσεις εμπνευσμένες από την ελληνική κουζίνα: Σιουφικτά με σύγκλινο Μάνης και ξινοτύρι Ίου, παπαρδέλες με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί, ψαρονέφρι γεμιστό με παλαιωμένη γραβιέρα και λιαστή ντομάτα, καβουρμάς με τηγανίτα πατάτας και (η αγαπημένη μας) ψιλοκομμένη χωριάτικη με μπουκίτσες από σαγανάκι φέτας και κρίταμο. Λογαριασμός στο τέλος, στα 20€ περίπου το άτομο, με καλό κρασί ή ρακή.

Πυρολίκι
Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, τηλ.: 210 3420293



Σαφώς μια από τις ωραιότερες αυλές του Μεταξουργείου, το Πυρολίκι απλώνει τα τραπεζάκια του κάτω από αναρριχητικά φυτά και χτιστά πεζούλια, και μας ταξιδεύει νοερά στην Κρήτη μέσα από τις γεύσεις του, που περιλαμβάνουν απάκι (κλασικό αλλά και κοτόπουλο), σφακιανές πίτες, σιουφιχτά με μανιτάρια και κρέμα ούζου, χειροποίητα ντολμαδάκια και πατάτες με αυγά και στάκα. Συνοδεύουμε με –τι άλλο;– κρητική ρακή, κρασάκι ή ούζο για τους άπιστους, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12-15€ το άτομο.

Favela
Αρτεμισίου 4, τηλ: 21 0341 2413



Αν δεν έρθεις συστημένος, δύσκολα μαντεύεις ότι πίσω από τη βιομηχανική είσοδο της Φαβέλας, ο στενός διάδρομος καταλήγει σε έναν κουκλίστικο, σκιερό κηπάκο στο πίσω μέρος της. Τα τραπεζάκια του φορτώνονται με καφέδες από τις 10.00 το πρωί και λίγο αργότερα το γυρνάνε σε λαχταριστά μεζεδάκια: Χειροποίητα ντολμαδάκια, πεντανόστιμο ταμπουλέ, τραγανή μαραθόπιτα, λουκάνικο Καρύστου με πιπεροσαλάτα, σις κοτόπουλο με ταμπουλέ, μυρωδάτο απάκι με δεντρολίβανο, συκώτι με πετιμέζι και πάει λέγοντας (αναλυτικό μενού εδώ). Συνοδεύουμε με κρασί, από ασκό ή εμφιαλωμένο, ή ουζάκι, και πληρώνουμε λιγότερα από 15€ το άτομο.

Μια Ζωή την Έχουμε
Σφακτηρίας 20, τηλ.: 698 044 8846



Αν δεν την έχεις ακόμα ανακαλύψει, ετοιμάσου για μεγάλη έκπληξη: Αυτή εδώ είναι πιθανότατα η πιο εντυπωσιακή –εντελώς χειροποίητη− αυλή του Μεταξουργείου. Στρωμένη με χαλικάκι σαν παλιό θερινό σινεμά και στολισμένη με φερ φορζέ καρεκλίτσες, αιώρες και κούνιες από εκείνες που είχαν τα μπαλκόνια στα 80s, είναι βγαλμένη από τα παιδικά μας καλοκαίρια στην πόλη. Τα τραπεζάκια της φορτώνονται με φθηνές μπύρες (από 2,50€ για την μικρή βαρελίσια) ή ουζάκι και συμπαθητικούς κρεατομεζέδες, απάκι με αυγά, κολοκυθοκεφτέδες, πικάντικη φέτα ψητή και λοιπά πιατάκια για τη μέση – υπολογίστε περί τα 12€ το άτομο για χορταστικό τσιμπούσι.

Καμπεθόν
Κεραμεικού 110, τηλ.: 215 5506414



Δεν είναι πια απλά μια αυλή, είναι σωστός αθηναϊκός θρύλος. Μετράει, αν δε μας απατά η μνήμη μας, έξι χρόνια στις επάλξεις, να μας σερβίρει (στη λογική του νέο-καφενείου για την οποία πρωτοαγαπήσαμε το Μεταξουργείο) μεζεδάκια και αποστάγματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε πολύ καλές τιμές: περί τα 10-12€ για να φάτε και να πιείτε. Η ατμόσφαιρα είναι σούπερ χαλαρή και παρεΐστικη, η δε αυλή στρωμένη με χαλικάκι, περιτριγυρισμένη από ψηλούς πέτρινους τοίχους και στολισμένη με φωτάκια σαν εκείνα των παλιών καλών πανηγυριών. Τα δέντρα της προσφέρουν απλόχερα έξτρα δόσεις καλοκαιρινής δροσιάς.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v