Πολύ καλοί λόγοι να βολτάρεις στο Μεταξουργείο

Τα παλιά αρχοντικά, τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι ηλιόλουστες αυλές και όλα όσα κάνουν το Μεταξουργείο μια γειτονιά μαγική.
Πολύ καλοί λόγοι να βολτάρεις στο Μεταξουργείο
της Ηρώς Κουνάδη

Άσε τους χέιτερζ που γνωρίζουν την Αθήνα μόνο μέσα από προπαγανδιστικά δελτία ειδήσεων γεμάτα κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό να λένε ότι «φοβάσαι να κυκλοφορήσεις» και ακολούθησέ μας σε μια βόλτα στην πιο ενδιαφέρουσα γειτονιά του κέντρου. Έχουμε 17 πολύ καλούς λόγους να βολτάρεις στο Μεταξουργείο (που όχι, δεν θα υποκύψουμε στην τάση να το αποκαλούμε Κεραμεικό για να ακούγεται λιγότερο τρομακτικό. Το Μεταξουργείο που έδωσε το όνομά του στη γειτονιά είναι πάνω στην πλατεία Αυδή, τα αρχαία του Κεραμεικού είναι πιο κοντά στο Γκάζι).

Εδώ βρίσκεται ένα από τα δύο εστιατόρια της Αθήνας που το Buzzfeed περιέλαβε πριν από μερικά χρόνια στα 31 μέρη του πλανήτη που πρέπει να φας πριν πεθάνεις. Κι εσύ είσαι εδώ, κι όχι στην άλλη άκρη του πλανήτη, κι ακόμα δεν έχεις φάει παπαρδέλες με καβουρμά στις Σεϋχέλλες;

Η τεράστια συγκέντρωση θεάτρων στη γειτονιά (Άττις, Από Μηχανής, Βασιλάκου, Rabbithole, Παραμυθίας, Σταθμός για να αναφέρουμε μόνο μερικά) κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Το Μεταξουργείο ήταν ήδη από τον Μεσοπόλεμο η κατεξοχήν θεατρική γειτονιά της Αθήνας.

Πεζόδρομοι όπως η Σαλαμίνος, η Σφακτηρίας και η Παραμυθιάς στολίζονται με μερικά από τα ομορφότερα νεοκλασικά αυτής της πόλης. Σύμφωνοι, μπορεί κάποια από αυτά να έχουν δει καλύτερες μέρες –αλλά δεν ισχύει για όλους μας αυτό; Η ιστορία σου σε κάνει ενδιαφέροντα, όχι η ομορφιά σου.



Στο 93 της Κεραμεικού, η πανέμορφη Korova φτιάχνει και σερβίρει τα καλύτερα Πελμένι της Αθήνας (πιάτο ανάλογο του μαντί από τη μαμά Ρωσία με αγάπη, ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και περιχυμένα με σάλτσα από γιαούρτι και μπαχαρικά).

Μερικές από τις ωραιότερες αυλές μπαρ και εστιατορίων της πόλης συγκεντρώνονται επίσης εδώ, κι αυτό το χρωστάμε επίσης στην Ιστορία: Τα σπίτια της λαϊκής ετούτης γειτονιάς χτίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους γύρω από εσωτερικές αυλές (αυτές που αργότερα θα μάθουμε από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη να αποκαλούμε «των θαυμάτων») με μία οικογένεια πίσω από κάθε πόρτα.

Στο 82 της Κεραμεικού, η σούπερ ατμοσφαιρική Πύλη 82 φιλοξενεί λαϊβάκια, αφηγήσεις παραμυθιών και άλλα ενδιαφέροντα σε έναν υπέροχο χώρο με πέτρινους τοίχους και νοσταλγικά μωσαϊκά. Α, και πουλάει και σούπερ χειροποίητα δώρα για κάθε περίσταση.

Στη γωνία Μυλέρου και Κεραμεικού, μπορείς να αγγίξεις την Ιστορία: Οι σφαίρες που βλέπεις ακόμα πάνω στο υπέροχο νεοκλασικό το οποίο στέγαζε κάποτε την βρετανική πρεσβεία είναι από τα Δεκεμβριανά του ’44.

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο μεταξιού που βάφτισε όλη τη γειτονιά (στην πλατεία Αυδή είπαμε, δεν παρακολουθείς) και είναι ανοιχτή Τρίτη 10:00-21:00, Τετάρτη έως Σάββατο 10:00-19:00 και Κυριακή 10:00-15:00, με ελεύθερη είσοδο. Αυτές τις μέρες, ως τα τέλη Μαρτίου 2020, φιλοξενεί και μια σούπερ ενδιαφέρουσα έκθεση για τον Ελληνικό Εξπρεσιονισμό, με έργα της περίφημης Γενιάς του ’30 που δεν έχεις ξαναδεί.



Κι αν δεν χορταίνεις τέχνη με τίποτα, λάιβ τζαζ, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις κι ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα φιλοξενεί ο Ορίζοντας Γεγονότων (Κεραμεικού 88) στα δωμάτια και την εσωτερική αυλίτσα ενός ατμοσφαιρικού αρχοντικού.

Αν δεν έχεις φάει σουβλάκι στον Έλβις, δεν έχεις φάει σουβλάκι, τελεία. Πλαταιών και Λεωνίδου, στη γωνία, θα έπρεπε να το ξέρεις, τι σόι Αθηναίος είσαι;

Στον Λούη, την Τσουλήθρα, την Τυφλόμυγα και το Τριφασικό θα φας μερικά από τα καλύτερα και φθηνότερα μεζεδάκια της πόλης. Και το φθηνότερα το εννοούμε, σταθερά μονοψήφια ποσά κατ’ άτομο για μεζέδες και ρακές, ούτε τα Εξάρχεια δεν έχουν τέτοιες τιμές.

Και άρωμα Ανατολής έχουμε βεβαίως: Beirut, Παραμυθίας 23, για τέλειο λαχματζούν, φαλάφελ, μπαμπαγκανούς (όχι, μην το λες μελιτζανοσαλάτα σε παρακαλούμε, από μελιτζάνα φτιάχνεται κι αυτό αλλά δεν είναι το ίδιο) σε σούπερ τιμές.



Καλή ζωντανή μουσική χωρίς κανένα απολύτως μικρόφωνο (πράγμα που σημαίνει αν θέλουμε να τα πούμε με την παρέα μας, παίρνουμε την παρέα μας και πάμε αλλού) έχει ο Πινόκλης, στο 102 της Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Λίγο πιο πάνω στον ίδιο δρόμο, θα πας, θα φας… και θα κάνεις το καλό: Γιατί στο Mentaleaty (Μεγάλου Αλεξάνδρου 114-118) του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Αθηνά-Ελπίς» τρώγοντας λαχταριστή, υγιεινή ασιατική κουζίνα με έμπνευση από τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και την Πολυνησία, στηρίζεις έμπρακτα τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που απασχολούνται εδώ.

Για φαγητό είπαμε, και θυμηθήκαμε πως carrot cake με γλάσο τυριού σαν αυτό του Κουζουλούμ δεν έχεις ξαναφάει. Στο 37 της Πλαταιών θα το βρεις, να σερβίρει γενικώς φανταστικά χειροποίητα γλυκά, που συνοδεύονται με μυρωδάτο ελληνικό καφέ και… ολοκληρώνονται με ρακόμελα.

Δυο βήματα μακριά, το Κεραμείο είναι ένα από τα πιο κουλ μπαρ ολόκληρης της Αθήνας… κι έχει και τον πιο υπέροχο γάτο που έχεις συναντήσει να γουργουρίζει στο σκαμπό δίπλα σου, εκεί που εσύ πίνεις τα φτηνά ποτά σου και ακούς τις μουσικάρες σου.

Απόκριες έρχονται, και δεν μπορούμε να μην πούμε ότι στο Μεταξουργείο συμβαίνει κάθε χρόνο ένα από τα πιο κουλ καρναβάλια της Αθήνας, χωρίς γκλίτερ και χρυσόσκονες, με τύμπανα και χρώματα και με παραδοσιακό γαϊτανάκι που στήνεται στην πλατεία. Αν δεν έχεις πάει ποτέ, γκούγκλαρε για φωτογραφίες και θα καταλάβεις τι εννοούμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v