Οι πιο δροσερές και νόστιμες αυλές στα Βόρεια Προάστια

Δροσερές αυλές και κήποι στα Βόρεια Προάστια μοσχοβολούν γιασεμί και μας ταΐζουν γεύσεις παραδοσιακές και μοντέρνες.
Οι πιο δροσερές και νόστιμες αυλές στα Βόρεια Προάστια

Σε παλιές μονοκατοικίες και μοντέρνα σπίτια, ολάνθιστες και καταπράσινες αυλές στρώνουν τα τραπέζια τους και μας υποδέχονται σε γειτονιές των Βορείων Προαστίων για καλοκαιρινά γαστρονομικά ταξίδια.

Μπριγκάντα
Αθανασίου Διάκου 12, Πεύκη, τηλ: 21 3099 2000



Σε μια ήσυχη γωνιά της Πεύκης, ο δροσερός και ήσυχος κήπος της Μπριγκάντα άνοιξε για καλοκαίρι και είναι υπέροχος. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το μενού της, το οποίο αγαπά τα καλοψημένα κρεατικά και τις καμωμένες με μεράκι πολίτικες γεύσεις. Πολίτικη μελιτζανοσαλάτα, κότσι με μέλι, σάλτσα σόγιας και μυστικά μπαχαρικά, ψαρονέφρι με μανιτάρια, σβησμένο σε κονιάκ, χορταστικό κασερλί κεμπάπ σε μερίδα, κοτόπουλο σούβλας μαριναρισμένο, πικάνια στο μαντέμι και πληθωρικές ποικιλίες για την παρέα συγκαταλέγονται στα hit του. Συνοδεύουμε με ωραίο κρασί μοσχάτο, και δεν πληρώνουμε παραπάνω από 17€/ άτομο για ένα πλουσιοπάροχο γεύμα.

Τα Βαρέλια
Φειδίου 1-3, Μαρούσι, τηλ: 21 0805 0344



Αρώματα λουλουδιών, ανθισμένα δέντρα και μπόλικη δροσιά ανοίγουν την όρεξη και στα ξύλινα τραπεζάκια καταφθάνουν μαμαδίσιες νοστιμιές σε αυτήν την παραδοσιακή ταβέρνα του Αμαρουσίου απέναντι από μια μικρή πλατειούλα. Στα Βαρέλια το μενού περιλαμβάνει εκλεκτές γεύσεις ελληνικής κουζίνας μαγειρεμένες με μεράκι: μπουρεκάκια, μελιτζανοσαλάτα, τυροσαλάτα, «μπομπάτο» τζατζίκι κεφτεδάκια τηγανιτά, πατατοσαλάτα, φάβα, κρέατα της ώρας στα κάρβουνα ψημένα όπως πρέπει, με αποκορύφωμα την προβατίνα, το συκώτι, την καπνιστή μπριζόλα και το κοντοσούβλι. Ο λογαριασμός για ένα παραδοσιακό τσιμπούσι δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο, με δικό τους κρασί.

Sabri Cuisine & Bar
Εθ. Αντιστάσεως 79, Χαλάνδρι, τηλ: 2106146808



Σε μια ατμοσφαιρική μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, το «αδερφάκι» του Κήπου της Εδέμ σερβίρει γεύσεις Ανατολής και Μεσογείου στην όμορφα διακοσμημένη με οριεντάλ στοιχεία αυλή του. Η γευστική αυτή συμμαχία φέρνει στο τραπέζι μας προσεγμένα πιάτα όπως κίμπε ήτοι χειροποίητη ζύμη από μοσχαρίσιο κιμά και πλιγούρι γεμιστή με μοσχαρίσιο κιμά και κουκουνάρι, αφράτα φαλάφελ, Αλ Παστούρμα με τέσσερα είδη τυριών τομάτα και μαϊντανό σε ζύμη, χούμους, σπιτική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα Μουτάμπαλ, αυθεντικό κεμπάπ με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, Λάχεμ Μέσουι ήτοι αρνίσιο σουβλάκι στα κάρβουνα με χούμους, σις ταούκ με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε λιβανέζικα μπαχαρικά και αρνί Χαρούφ Μάχοι με αραβικό ρύζι και ξηρούς καρπούς. Ο λογαριασμός με κρασί, στα 25€/ άτομο.

Σμίλη
Πλ. Αγ. Τριάδος, Παλαιά Πεντέλη, τηλ: 2106136334



Μια ολάνθιστη αυλή που μοσχοβολά γιασεμί, ένα όμορφο πέτρινο κτίριο και γενναίες δόσεις ορεινού αέρα και… ιταλικής κουζίνας συνθέτουν τον χαρακτήρα αυτού του pizza bar στην πλατεία Αγίας Τριάδος στην Πεντέλη. Ναι, καλά το καταλάβατε εδώ θα απολαύσετε λαχταριστή πίτσα στον ξυλόφουρνο σε κάθε πιθανή παραλλαγή - Barone με ψαρονέφρι και σιναπόσπορο, caprese με βουβαλίσια μοτσαρέλα και πέστο κ.α., αλλά και αυθεντικές ιταλικές συνταγές φρέσκων ζυμαρικών, όπως spaghetti rigate με μελιτζάνα και χωριάτικο λουκάνικο, χωρίς να λείπουν τα πιάτα με κοτόπουλο, μπιφτέκι και κρέας σε ψαγμένες κοπές. Τον κατάλογο συμπληρώνουν δροσερά κοκτέιλ, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25-30€/ άτομο για ένα γεύμα με ποτήρι κρασί.

Μονοκατοικία
Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι, τηλ: 2106819109



Περνάς τη σιδερένια μάντρα και αυτομάτως έρχεσαι αντιμέτωπος με μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων, καταπράσινη και νοσταλγική. Σε αυτό το σπίτι του ’48 η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, ο κήπος ολάνθιστος και η κουζίνα βγάζει παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με μοντέρνες πινελιές. Φρέσκο ζυμωτό ψωμί για καλωσόρισμα, ανοιξιάτικα ρολά, φρέσκια τάρτα κολοκυθιών, κριθαρότο με γαρίδες, φάβα Φενεού αρωματισμένη με λεμονόχορτο, γραβιέρα ψητή με ξηρούς καρπούς και αρωματικό μέλι, τηγανιά κοτόπουλο με μανιτάρια, σουσάμι και σάλτσα από βαλσάμικο με σόγια, σιγομαγειρεμένες μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος σε πιτάκι από καλαμπόκι και σουτζουκάκια σχάρας με κρέμα αβοκάντο είναι μερικές μόνο από τις καλοφτιαγμένες επιλογές του μικρού αλλά περιεκτικού μενού. Ο λογαριασμός στα 20-25€/ άτομο με κρασί.

Αφρόψαρο
Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο, τηλ: 21 0272 3000



Ένα… θαλασσινό γκραφίτι μας υποδέχεται στην όμορφα διακοσμημένη αυλή αυτού του μοντέρνου εστιατορίου στο Νέο Ηράκλειο το οποίο περνά το ψάρι με δημιουργικές πινελιές και μας παρασύρει σε ένα ιδιαίτερο γεύμα ψαγμένης ψαροφαγίας. Εκτός από ολόφρεσκο ψάρι ημέρας, εδώ θα δοκιμάσετε εκλεκτές γεύσεις όπως καρπάτσιο από φαγκρί με εσπεριδοειδή, ταρτάρ τόνου, ριζότο θαλασσινών, καβούρι με μαύρα λιγκουίνι, αχινοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα καπνού, σε τιμπάλ πιπεριάς Φλωρίνης, ποικιλίες οστρακοειδών παρουσιασμένες σαν έργα τέχνης, ταρτάρ σολομού με σπαγγέτι λαχανικών, πίκλες και αγγουράκι και άλλα τέτοια ωραία και αριστοτεχνικά σερβιρισμένα. Ο λογαριασμός για ένα γκουρμέ γεύμα, με ποτήρι κρασί στα 30-35€/ άτομο.

Άβακας

Λεωφ. Μαραθώνος 15, Αγ. Στέφανος, τηλ: 21 0621 7080



Στα (πολύ) βόρεια προάστια, ο Άβακας είναι ένα συμπαθέστατο μεζεδοπωλείο που εξειδικεύεται στα θαλασσομαγειρέματα, και σερβίρει τα λαχταριστά μεζεδάκια του σε λευκά τραπεζάκια δίπλα σε ολάνθιστα παρτέρια. Εδώ δοκιμάζουμε φιλέτο σαρδέλας στη σχάρα, γαύρο τηγανιτό, γαρίδες σαγανάκι, φιλετάκια σολομού στα κάρβουνα, μύδια αχνιστά, χταποδάκι ξιδάτο, καλαμαράκια, αλλά και ψαρομπουκιές και καραβιδόψυχα με σάλτσα μαγιονέζας, μεταξύ άλλων και συνοδεύουμε με ωραίο χύμα τσίπουρο ή ουζάκι. Καθημερινά ετοιμάζουν και πιάτα ημέρας, ενώ στο μενού θα βρείτε και νοστιμότατες μακαρονάδες με θαλασσινά, όπως λόγου χάρη μια καλοκαιρινή χταποδομακαρονάδα με κιμά χταποδιού και λιγκουίνι. Ο λογαριασμός για θαλασσινό τσιμπολόγημα στα 12-15€ με ουζάκι.  

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v