Τα καλύτερα εστιατόρια σε 10 αγαπημένα νησιά

Ταξιδεύουμε σε Ιόνιο και Αιγαίο και απολαμβάνουμε ντόπιες γεύσεις και μυρωδιές σε αγαπημένα νησιώτικα εστιατόρια.
Από τη Νάξο μέχρι την Πάρο και από τη Κεφαλλονιά μέχρι τη Λευκάδα, μυρωδιές από ντόπια κρέατα και θαλασσινά συνδυασμένα με φρέσκες πρώτες ύλες μας καλούν να πιάσουμε τραπεζάκια και να απολαύσουμε την ελληνική, νησιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της.

Ιδού μερικές από τις αγαπημένες μας νόστιμες διευθύνσεις σε δέκα δημοφιλή νησιά του Αιγίου και του Ιονίου.

Στη Νάξο

Το Σουβλάκι του Μάκη στη Χώρα είναι το κορυφαίο για κάτι στα όρθια (και ποιοτικά) στο νησί. Στην Αξιώτισσα ντόπια υλικά μπλέκονται σε πεντανόστιμα μαμαδίσια πιάτα όπως κατσίκι στη λαδόκολλα και ντάκος με ντόπια μυζήθρα, ενώ στο Δελφινάκι στον Λιώνα οι σπιτικές γεύσεις σε αποζημιώνουν για τη δύσκολη διαδρομή με ολόφρεσκο ψάρι και παραδοσιακά πιάτα. Εξίσου αυθεντικός, ο «Βασίλης» κρατά αναλλοίωτο το ναξιώτικο φαγητό, στην καρδιά του χωριού των Μελάνων, ενώ το Ostria Inn στη Μουτσούνα σερβίρει «μαστόρικες» γεύσεις με ντόπια υλικά, πειραγμένες – γιουβέτσι με κρόκο και γαρίδες, χωριάτικη με μους φέετας κ.α.

Στη Σαντορίνη

Η Σελήνη στην Πύργο σερβίρει υπέροχες γεύσεις ντόπιας κουζίνας με γκουρμέ προσανατολισμό – καρπάτσιο τόνου, γαρίδες ταρτάρ, καλαμάρι σωτέ με χτένια και φάβα κ.α. ενώ ο Κουκούμαβλος προσφέρει συγκλονιστική θέα στην Καλντέρα και εξίσου συγκλονιστικά πιάτα. Στο Ψαράκι στη Βλυχάδα δοκιμάζουμε μερικά από τα πιο νόστιμα θαλασσινά πιάτα στο νησί, ενώ η Ορχιδέα στο Καμάρι είναι ένα νόστιμο μυστικό που αξίζει να ανακαλύψετε. Το Άρωμα Αυλής στην Έξω Γωνιά είναι ό,τι πρέπει για wine tasting από το δικό τους οινοποιείο σε συνδυασμό με ελληνικές γεύσεις, ενώ οι λάτρεις του κρέατος ορκίζονται στο όνομα του Rare Meat στην πλατεία Γαλή – και πολύ καλά κάνουν.

Στην Μήλο

Σε πανέμορφη τοποθεσία πάνω από παραλία της Αγίας Κυριακής, η Ψαραβολάδα προσφέρει απλόχερα χαλάρωση και εξαιρετικές ντόπιες γεύσεις – καλαμαράκια με σάλτσα ντομάτας, χωριάτικη με ντόπια μυζήθρα κ.α. Ο Ω Χαμός στον Αδάμαντα σερβίρει ωραιότατα σπιτικά φαγητά σε οικογενειακό περιβάλλον– ρεβυθάδα, κεφτεδάκια, κατσικάκι κ.α. ενώ η Μέδουσα στα παραθαλάσσια Μαντράκια έχει τραπεζάκια πάνω στο κύμα και εξαιρετικά θαλασσινά.

Στην Κεφαλλονιά

Στο Ληξούρι η Λαδόκολλα στην Πλαγιά είναι ίσως το καλύτερο ψητοπωλείο του νησιού, με υπέροχη θέα και λαχταριστά κρεατικά – μεθυσμένο κοτόπουλο, κλέφτικο, κοντοσούβλι – στο ίδιο οικογενειακό και κρεατοφαγικό κλίμα ο Μάκης αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ντόπια κουζίνα, με συγκλονιστικό γουρουνόπουλο. Στην παραλία της Αβύθου το Avithos Preview βγάζει τραπεζάκια δίπλα στο κύμα και σερβίρει υπέροχα πιάτα όπως κεφαλονίτικη κρεατόπιτα και μπουργέτο ήτοι γαύρος στο τηγάνι με ντομάτα, ενώ στο Αργοστόλι η Παλιά Πλάκα φημίζεται για την εξαιρετική παραδοσιακή της κουζίνα.

Στην Πάρο

Στον Μάριο στη Νάουσσα θα δοκιμάσετε δημιουργική ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της (κριθαρώτο με θαλασσινά, χταπόδι «πειραγμένο», καρπάτσιο σολομού κ.α.), ενώ στο Μαράθι στις Λεύκες, το κρέας που κόβεται εκείνη τη στιγμή και οι πρώτες ύλες είναι όλες δικές τους. Η Άννα στον Δρυό φημίζεται για τα μαγειρευτά και τη φιλοξενία της, ενώ το The Little Green Rocket στην Παροικιά,  είναι ένα νεανικό all day restaurant, με έθνικ γεύσεις, όπως καραμελωμένο σουβλάκι yakitori, νόστιμα burritos κ.α. Δημιουργική ελληνική κουζίνα και ωραιότατους παραδοσιακούς μεζέδες σερβίρει το Siparos στα Ξιφάρα, με θέα το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα.

Στην Ίο

Το Κατώγι σερβίρει «μοντέρνους» μεζέδες στην κουκλίστικη αυλή του, ενώ στην Ταβέρνα Βιλαέτι στον Επάνω Κάμπο θα δοκιμάσετε σούπερ ψητά κρεατικά και μαγειρευτά – κατσικάκι στον ξυλόφουρνο, αρνάκι στη γάστρα κ.α. -με προϊόντα δικής τους παραγωγής. Η Κουμπάρα στην ομώνυμη παραλία είναι ίσως η κορυφαία επιλογή για μεζέδες πάνω στη θάλασσα και η Αλωνίστρα κοντά στην παραλία Ψάθη ό,τι πρέπει για μαγειρευτά και φρέσκα θαλασσινά. Σπιτικό και πενανόστιμο φαγητό με ντόπιες πρώτες ύλες θα δοκιμάσετε στον Πολύδωρο, ενώ το μικροσκοπικό μεζεδοπωλείο Κατώγι στη Χώρα θα γευτείτε ιδιαίτερα πιάτα, όπως η μουσακαδοκροκέτα.

Στη Ζάκυνθο

Στο Aperitto στον Άγιο Σώστη υπό τη συνοδεία τζαζ ήχων θα απολαύσετε δημιουργική μεσογειακή κουζίνα συνοδεία εξαιρετικών κοκτέιλ και στο τέλος θα χαζέψετε τον ουρανό με το τηλεσκόπιο που βρίσκεται στο deck του, ενώ ο Ζορμπάς στο Τσιλιβί είναι εδώ και χρόνια μια κλασική επιλογή για παραδοσιακές, ελληνικές γεύσεις, με το The Halfway House να σερβίρει εξίσου ποιοτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό. Ο πανέμορφος κήπος στον Αδερφό του Κώστα συναγωνίζεται τις πεντανόστιμες τοπικές σπεσιαλιτέ – κουνέλι κοκκινιστό και αρνάκι στη γάστρα, ενώ εξίσου όμορφο εξωτερικό χώρο έχει το Massa Mediterranean Cuisine με ωραιότατη μεσογειακή κουζίνα.

Στην Ικαρία

Το Στα Πέριξ στην Ακαμάτρα είναι πιθανώς το καλύτερο εστιατόριο του νησιού, με τη γαριδομακαρονάδα να είναι για φίλημα, ενώ σουβλάκι για Όσκαρ θα φάτε στον Τραμπαρίφα με καραμελωμένο κρεμμύδι και δικά του κρέατα. Η Άννα στον Να σερβίρει την κορυφαία αστακομακαρονάδα στο νησί με σούπερ θέα, ενώ η Φιλίτσα στο χωριό Καρυδιές ετοιμάζει μαμαδίσια μαγειρευτά (αποκορύφωμα το γιουβετσάκι), τα οποία ταιριάζουν άψογα με ικαριώτικο κρασί. Οι καλοφαγάδες ορκίζονται στο όνομα του Σωτήρη στον Άγιο Πολύκαρπο με τις γενναίες μερίδες και τα εξαιρετικά μαγειρευτά.

Στην Σκιάθο

Η Μαρμίτα φωλιάζει στην αυλή ενός παλιού αρχοντικού στη Χώρα και σερβίρει ελληνική κουζίνα με δημιουργικές πινελιές – γαρίδες σε μελάνι, σαλάτα με κρίταμα, μαγιάτικο φρικασέ κ.α. ενώ ο Ασπρόλιθος έχει όλα τα υπέρ μιας καλοστημένης ταβέρνας. Στο ειδυλλιακό σκηνικό του Καρνάγιο θα απολαύσετε εξαιρετικά πιάτα θαλασσινών και μεσογειακής κουζίνας, και στο Infinity Blue στην παραλία του Κολιού ολόφρεσκο ψάρι και εξαιρετική αστακομακαρονάδα.

Στη Λευκάδα

Σκαρφαλωμένη στο χωριό Εξάνθεια, η Ράχη εκτός από συγκλονιστική θέα (και βεράντα) έχει και εξίσου «δυνατές» σπιτικές γεύσεις από εκλεκτά ντόπια κρέατα. Στη Χώρα σε μια κουκλίστικη αυλή το Θυμάρι σερβίρει ντόπια κρέατα και ζυμαρικά σε υπέροχους συνδυασμούς. Στο χωριουδάκι Χορτάτα, το Αλώνι προσφέρει γαστρονομική πανδαισία με ντόπιες γεύσεις όπως αρνάκι με πετιμέζι και χοιρινό κότσι με πουρέ καρότου, ενώ ο Λευκάτας στο Αθάνι αγναντεύει το Ιόνιο και σερβίρει σπιτικές νοστιμιές όπως λευκαδίτικη ριγανάδα, μακαρονάδες θαλασσινών και χειροποίητες πίτες.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v