Οκτώ γευστικές στάσεις στου Ψυρρή

Η γραφική – και ολίγον τι τουριστική – γειτονιά έχει ακόμα αρκετά ωραία και νόστιμα πραγματάκια να μας πει.
Zampano

Σαρρή 18, τηλ: 21 3023 3244

Ένα μαγαζάκι που θυμίζει γαλλικό μπιστρό, με ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, ρουστίκ τραπέζια και γιγάντιες τζαμαρίες, διαχωρίζει εαυτόν από τον γευστικό χαρακτήρα της περιοχής και σερβίρει δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, αλλά και λαχταριστό brunch. Από την πρώτη ξεχωρίζουν τα χειροποίητα νιόκι με πέστο ρόκας και ηλιόσπορους, το σιγομαγειρεμένο μπούτι κόκκορα σε σάτλσα κρασιού με ζυμαρικά και κολοκυθάκια, η μαριναρισμένη ταλιάτα με πέστο βασιλικού και πατάτες τηγανιτές και το φιλέτο σολομού το οποίο μαρινάρουν σε λάδι τζίντζερ και σερβίρεται με πορτοκάλι, μάραθο και κρίταμο. Μαζί με κρασί, υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο για ένα πλήρες γεύμα σε άκαπνο περιβάλλον.

Αναψυκτήριον του Γιώργου και της Ρίτσας

Σαρρή 22, τηλ: 21 0321 7635

Καλτ ταβερνείο και… ψιλικατζίδικο στη Σαρρή με την ρετρό ταμπέλα – σήμα κατατεθέν να μας βάζει στο κλίμα, το Αναψυκτήριων εκτός από πάσης φύσεως ψιλικά σερβίρει στα λιγοστά τραπεζάκια του μαμαδίσια κουζίνα σε πιο σπιτική δε γίνεται ατμόσφαιρα. Ένα μαγειρευτό ημέρας – κοκκινστό, όσπρια, λαδερά, μακαρόνια με κιμά, ψάρι πλακί, κοτόπουλο στο φούρνο κ.α.- χύμα κρασί, μπύρα και μερικές σαλάτες αρκούν για να κάνετε ένα oldschool τσιμπούσι σε μια από τις πιο ιδιαίτερες γωνιές του Ψυρρή. Κάθε πιάτο τιμάται μόλις στα 3,5€. Το Αναψυκτήριον ανοίγει ως μαγειρείο από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.

Nonna

Κακουργοδικείου 6, τηλ: 21 3032 0321

Σε σκηνικό για… φωτογράφιση, με φερ φορζέ καρεκλίτσες, λουλούδια και γλυκές λεπτομέρειες, η Nonna (απλή συνωνυμία με εκείνη των Πετραλώνων, μην μπερδευτείτε) φέρνει παραδοσιακές γεύσεις στο πιάτο μας με δημιουργική διάθεση: δροσερό ταμπουλέ, πράσινη σαλάτα με κόκκινη κινόα, αρακά, κράνμπερι και πράσινο μήλο, σούπες ημέρας, μανιτάρια σωτέ με βιολογικό κρασί, γραβιέρα με τσάτνεϊ ντομάτας, σιγομαγειρεμένο χοιρινό με σάλτσα μουσταρδόμελου, κάρι με αρακά και μυρωδάτο μπασμάτι και vegan Biryani με μανιτάρια, σταφίδες, κράνμπερι και καρύδια συνθέτουν το πληθωρικό της μενού. Βιολογικό κρασί και smoothies συνοδεύουν τις γεύσεις τις, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ για ένα γεύμα.

Ατλαντικός

Αυλητών 7, τηλ: 21 3033 0850

Το μικρό μυστικό της περιοχής που έγινε… μεγάλο και πλέον δύσκολα θα βρείτε άδειο τραπέζι. Ο Ατλαντικός σε ένα τοσοδούλι στενάκι βγάζει ελάχιστα τραπεζάκια έξω και μερικά μέσα στο πατάρι του, διαθέτει έναν μικρό πλην τίμιο κατάλογο και σερβίρει μεζεδάκια όπως σαρδέλες ψητές, μύδια με σκορδαλιά, ρεβιθάδα με ρέγκα, πατάτες στο χέρι, fish and chips με δική τους συνταγή με μπακαλιάρο, στρογγυλές τηγανιτές πατάτες και πιπεριες και φρέσκο ψάρι ανάλογα την ψαριά. Συνοδεύετε με τσίπουρο από Τύρναβο ή ουζάκι και πληρώνετε περί τα 12-15€/ άτομο με κερασμένο γλυκάκι ή φρούτο στο τέλος.

Αυλή

Έτερο μυστικό που έγινε φιρμάνι, αυτή η πρακτικά κοινή αυλή πολλών παλιών εργατικών κατοικιών με τα στρογγυλά τραπεζάκια έχει μετατραπεί σε ένα – σχεδόν – μόνιμα γεμάτο μεζεδοπωλείο. Ο κατάλογος και εδώ μικρός αλλά περιεκτικός: η Αυλή σερβίρει… απλά πράγματα αλλά πέρα για πέρα νόστιμα, όπως λουκάνικα, κεφτεδάκια, ομελέτες, σαγανάκι, τηγανιά, πατατοσαλάτα με κρεμμυδάκι, ζουμερό συκώτι, στραπατσάδα και χωριάτικη σαλάτα. Οπλιστείτε με υπομονή αν έρθετε εδώ ώρες αιχμής, όμως αν καταφέρετε να κάτσετε το γεύμα θα σας αποζημιώσει με λίγα – περί τα 12-15€ με κρασί δικό τους.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Σωκράτους 1, τηλ: 21 0325 4184

Η σταθερότερη των σταθερών αξιών στην περιοχή, τα Καραμανλίδικα αποτελούν ορισμό της μπακαλοταβέρνας και μαζεύουν πλήθος κόσμου που πιάνει τραπεζάκι στον όμορφο (και άκαπνο) εσωτερικό του χώρο και στην μικρή του αυλή για μερακλίδικους και πικάντικους ντέλι μεζέδες όπως ντολμαδάκια, λουκάνικα γιαουρτλού, σουτζούκι με αυγά, καβορυμά, παστράμι, σαλάτα ταμπουλέ, παστουρμαδοπιτάκια, παστουρμά θαλάσσης, τσιροσαλάτα, σαγανάκι με καραμανλίδικο παστουρμά και ντομάτα και σολομό καπνιστό. Διαθέτει επίσης πληθώρα τυριών και αλλαντικών για να πάρετε σπίτι. Με ούζο ή τσίπουρο, ο λογαριασμός για ένα καθωσπρέπει μεζεδο-γεύμα κυμαίνεται στα 15-20€. Απαραίτητη η κράτηση τις ημέρες αιχμής (Πέμπτη με Σάββατο βράδυ).

Cinque Wine & Deli Bar

Αγαθάρχου 15, τηλ: 21 5501 7853

Σε αυτό το μικρό…. αλλά θαυματουργό wine bar του Ψυρρή δίνουν έμφαση σε λιγότερο γνωστές γηγενείς ποικιλίες, μικρούς αξιόλογους παραγωγούς και ειδικές εμφιαλώσεις, οι οποίες συνδυάζονται εξαιρετικά με γαστρονομικές προτάσεις: όστρακα, πράσινη σαλάτα με μαριναρισμένο ψάρι, καπνιστή μπριζόλα με τσάτνεϊ και πατάτες, χειροποίητο λουκάνικο, μοσχαρίσιο παστράμι με λάδι τρούφας, μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και τσάτνεϊ ντομάτας ή με ανζούγιες και ταραμοσαλάτα και πληθωρικές ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Οι τιμές του επίσης εξαιρετικές: από 2,5€ το ποτήρι κρασί και 18-24€ οι άκρως χορταστικές ποικιλίες.

Οινέας

Αισώπου 9, τηλ: 210 3215614

Χώρος νοσταλγικός που σε ταξιδεύει πίσω σε άλλες εποχές μέσα από δεκάδες κορνίζες, ρετρό αξεσουάρ και ενθύμια που κοσμούν τους τοίχους, φιλικό σέρβις, ωραιότατες γεύσεις. Ο Οινέας της Αισώπου είναι ένα τίμιο, παραδοσιακό ταβερνείο, που αγαπά την ελληνική κουζίνα και το καλό κρασί και σερβίρει μεζεδάκια όπως τηγανιτό γαύρο, μαστέλο Χϊου, τυροπιτάκια με κανταΐφι και πουγκάκια με ανθότυρο. Στα κυρίως θα βρείτε αρνάκι με αγκινάρες, πατάτες baby και πράσο, ζουμερά μπιφτέκια, ριζότο με λεμόνι και σπαράγγια, φιλέτο χοιρινό με λιαστή ντομάτα, θυμάρι και ρύζι μπασμάτι και κάποια μαγειρευτά ημέρας, όπως μουσακάς. Ο λογαριασμός με το δικό τους, ωραίο αγιωργίτικο κρασί στα 15-20€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v