Μπουκιά και… βουτιές στην Αττική

Βουτιά, ηλιοθεραπεία και μετά βουρ στο… μεζέ σε ταβερνάκια που ολοκληρώνουν όπως πρέπει τις απλωτές μας στην Αττική.
Σούνιο και Συρτάκι

Λεγραινά; Καπέ; Σούνιο; Σε οποιαδήποτε παραλία της «σουνιακής» ακτογραμμής και αν βουτήξετε, ετοιμαστείτε για το πιο νόστιμο Συρτάκι αφού στεγνώσετε και φύγει το αλάτι. Θα το βρείτε στο 9ο χλμ. της Αθηνών-Σουνίου και θα το αγαπήσετε για το κρασάτο χταπόδι, την ψητή σαρδελίτσα, το ριζότο με καλαμάρι σε μελάνι σουπιάς, τον σολομό σε φύλλο κρούστας και τη μακαρονάδα με τα θαλασσινά. Μεγάλο, φρέσκο ψαράκι «παίζει» πάντα στη βιτρίνα, καλαμαράκια και πατάτες τηγανιτές αποτελούν σταθερή αξία, η ποικιλία ούζου ικανοποιητικότατη και ο λογαριασμός στο τέλος στα 20€ το άτομο αν δεν πάρετε μεγάλο ψάρι.

Αν η φάση σας είναι για κρέας, τότε στον γυρισμό από την παραλία θα κατευθυνθείτε προς τα Καλύβια, όπου ο Χριστόφορος φημίζεται για τα ντόπια κρεατικά του και γεμίζει τα τραπεζάκια στο πλατύ του δροσερό πεζοδρόμιο με χορταστικές μερίδες από παϊδάκια, μπριζόλες γάλακτος, μπιφτέκι με φέτα, λουκάνικο, αρνίσιο ή μοσχαρίσιο συκωτάκι αλλά και αμερικάνικο rib eye. Για ένα λουκούλλειο γεύμα, με γκράντε μερίδες και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Διαβάστε επίσης: Πού να πάμε για φαγητό κοντά στο Σούνιο;  

Ζούμπερι και Άγονη Γραμμή

Αλλά και μετά από βουτιές στο Μάτι και τη Λούτσα, το Λιμάνι της Ραφήνας αποτελεί προορισμό για ψαρομεζέδες με θέα τα πλοία που περνούν και η Άγονη Γραμμή μια από τις καλύτερες επιλογές για να πιάσετε τραπεζάκι. Σε δύο επίπεδα – ισόγειο και πρώτος όροφος – το ταβερνάκι αυτό σερβίρει φρεσκότατο ψάρι, γαριδάκι συμιακό, νοστιμότατους χταποδοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες, γαρίδες σαγανάκι, γαύρο μαρινάτο και ωραιότατα μπακαλιαράκια στο τηγάνι – αν τα πετύχετε να τριγυρνούν. Συνοδεία ούζου ή τσίπουρου εμφιαλωμένου ή χύμα, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€/ άτομο.

Ψάθα και Cavo Doro

Είναι μακρινή, όμως αξίζει για μια ωραιότατη μονοήμερη για βουτιές και φαγητό. Η Ψάθα θα σας υποδεχτεί με τα κρυστάλλινα, καθαρά νερά της και εν συνεχεία το Cavo Doro θα σας φιλοξενήσει δίπλα στο κύμα στον ντιζαινάτο χώρο του που θυμίζει νέο-ταβέρνα. Σερβίρει κλασικά πιάτα με κρέας και ψάρι, όμορφα εκτελεσμένα και νόστιμα – δοκιμάστε σταβλίσια μπριζόλα ή μπιφτέκια αν είστε κρεατοφαν και ψητό καλαμάρι ή καραβιδομακαρονάδα αν θέλετε να κινηθείτε… παραθαλάσσια. Οι μερίδες είναι γενναίες  

Πόρτο Γερμενό και Μάκης

Ακριβώς πάνω από τη μεσαία παραλία του Πόρτο Γερμενό πιάνουμε τραπεζάκι στο Μάκη με θέα θάλασσα, και δοκιμάζουμε σούπερ ψαρομεζέδες: χιτ αποτελούν οι ψητές σαρδέλες και ο μπακαλιάρος στη σχάρα, ενώ ωραιότατη και αρκούντως χορταστική είναι και η ποικιλία θαλασσινών, για να δοκιμάσετε… λίγα απ’ όλα. Για τους αντιφρονούντες, υπάρχουν και κρεατο-επιλογές. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 17€ το άτομο, με τα απαραίτητα ουζάκια.

Λαγονήσι και Καλάμια

Ιστορική ταβέρνα – λειτουργεί από το 1947- τα Καλάμια του Μπάρμπα Μιλτιάδη όπως είναι το πλήρες όνομά της έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές με την εξαιρετική γαριδομακαρονάδα τους. Όμως δεν είναι μόνο αυτή ο λόγος για να πιάσετε τραπεζάκι εδώ: το γεμιστό καλαμάρι είναι εξίσου χιτ, ενώ ό,τι πρέπει για μεζεδάκι συνοδεία ούζου είναι οι καραβιδοουρές. Κατά τα άλλα, οι τηγανιτές πατάτες σε ροδέλες είναι πάντα φρέσκιες, η χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα ωραιότατη, ο γαύρος μαρινάτος σταθερή αξία, το ίδιο και το χταποδάκι στη σχάρα. Για ένα πλήρες γεύμα με ουζάκι, χωρίς φρέσκο ψάρι, υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο.

Λιμανάκια και Ψαράκια

Μετά τη βουτιά στα «Πρώτα Λιμανάκια που σχηματίζουν υπέροχους, βαθιούς και πέρα για πέρα δροσιστικούς κολπίσκους, θα κατευθυνθείτε στην παραλιακή περαντζάδα της Βάρκιζας, όπου τα «Ψαράκια και Θαλασσινά» σερβίρουν τους οικονομικότερους ψαρομεζέδες, σε σχάρα ή τηγάνι. Μη χάσετε τα πικάντικα μύδια, το λαυράκι στη σχάρα και το κριθαρότο γαρίδας με στακοβούτυρο. Μαζί με κρασί ή ουζάκι, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v