Τρωγοπίνουμε στον Κολωνό και το Μεταξουργείο

Ταβερνάκια με ιστορία και ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, λάιβ ρεμπέτικα, ζουμερές κρεατο-ποικιλίες και πειραγμένη ελληνική κουζίνα.
Τρωγοπίνουμε στον Κολωνό και το Μεταξουργείο

Πλάτων
Τριπόλεως 61, Κολωνός, τηλ.: 21 0515 1181

Μια ανάσα από το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, το καφεμεζεδοπωλείο του Πλάτωνα απλώνει τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο τα ηλιόλουστα μεσημέρια, έχει και ζεστό, φιλόξενο εσωτερικό χώρο.



Στο μενού του πρωταγωνιστούν χειροποίητα ελληνικά μεζεδάκια σαν την παστουρμαδόπιτα, τη σφακιανή πίτα με μυζήθρα και μέλι, τη σπιτική τυροκαυτερή, τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά, τις μελιτζάνες στον φούρνο, τα τηγανιτά κεφτεδάκια και τους λαχανοντολμάδες. Η μουσική είναι ζωντανή κάθε Τετάρτη βράδυ και Κυριακή από τις 16.00 ως αργά, με παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα. Για χορταστικό γεύμα με ωραίο κρασάκι, θα υπολογίσετε περί τα 15€ το άτομο.

Μεταξού
Πιερίας και Πυθοδώρου 10, Μεταξουργείο, τηλ: 21 0522 9290

Οι απόψεις διίστανται για το αν η γωνίτσα της ανήκει στον Κολωνό ή το Μεταξουργείο. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι η Μεταξού είναι ένα σούπερ κεφάτο και φιλόξενο μουσικό μεζεδοπωλείο, που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο, κομπλέ με τη νοσταλγική πλακόστρωτη αυλή του –στην οποία τα τραπεζάκια απλώνονται όσο ο καιρός ακόμα το επιτρέπει.



Συχνά πυκνά έχει ζωντανή μουσική, με άφθονη… γλεντζέδικη διάθεση. Στα δε τραπέζια του καταφθάνουν κλασικοί μεζέδες, από κεφτεδάκια και παστουρμαδοπιτάκια μέχρι κολοκυθοκεφτέδες, κότσι, γιαουρτλού και λουκάνικα. Μαζί με νησιώτικο κρασί ή ρακές, υπολογίστε περί τα 15-17€ κατ’ άτομο.

Κάππα
Προδίκου 6, Μεταξουργείο, τηλ.: 21 0347 1841

Σε έναν υπέροχο χειροποίητο χώρο, με νοσταλγικά μεμοραμπίλια, αταίριαστα μεταξύ τους έπιπλα, και ατμόσφαιρα που δίνει τέλεια χουχουλιαστή αίσθηση σπιτικού σαλονιού, αυτό το ολοκαίνουριο εστιατόριο στο Μεταξουργείο είναι το νέο αγαπημένο μας στέκι.



Στο μενού του φιγουράρουν πειραγμένες γεύσεις με έμπνευση από την ελληνική κουζίνα, όπως τα σιουφικτά με σύγκλινο Μάνης και ξινοτύρι Ίου, οι φρέσκες παπαρδέλες με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί, το ψαρονέφρι γεμιστό με παλαιωμένη γραβιέρα και λιαστή ντομάτα, ο καβουρμάς με τηγανίτα πατάτας και η ψιλοκομμένη χωριάτικη με μπουκίτσες από σαγανάκι φέτας και κρίταμο. Όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει, πιάνουμε τραπεζάκι και στην πανέμορφη πίσω αυλή. Συχνά φιλοξενεί και βραδιές με ζωντανή μουσική –μείνετε συντονισμένοι εδώ. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, με καλό κρασί ή ρακή.

Βαρέλια
Χίου 7 & Φαβιέρου, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5221796

Πάλαι ποτέ αθηναϊκό μυστικό που έχει αρχίσει και διαρρέει όσο η γειτονιά του «ανεβαίνει», τα Βαρέλια έχουν ιστορία που ξεκινά το 1935, και ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, με τα τραπεζάκια τους στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα κάτω από γιγάντια κρασοβάρελα.



Εδώ θα έρθεις πρωτίστως για το κρέας: Στο μενού φιγουράρουν κοντοσούβλια, παϊδάκια, μπριζόλες, ζουμερά μπιφτέκια και κεμπάπ, και όλα τα γνωστά παρελκόμενα της παραδοσιακής κρεατοταβέρνας: χωριάτικη, φρέσκες πατάτες, τζατζίκι έξτρα σκορδάτο και πάει λέγοντας. Όλα άψογα εκτελεσμένα, και σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 10-12€ το άτομο με κρασί. Πώς να το λέγαν’ οι Αθηναίοι του ’30 το value for money, άραγε;

Μπέμπα
Ακαδήμου 17, Μεταξουργείο, τηλ.: 211 406 1847



Σε ένα υπέροχο, απολύτως θεατράλε σκηνικό με ζωγραφισμένους τοίχους και μεγάλη μπάρα πλάι στα τραπεζάκια του (που απλώνονται και έξω, στον πεζόδρομο και το ατμοσφαιρικό αίθριο) δοκιμάζουμε πειραγμένη ελληνική κουζίνα που περιλαμβάνει μικρά αριστουργήματα σαν το αρνίσιο κότσι με κυπριακά ραβιόλια, το φανταστικό μοσχαράκι ραγού με χειροποίητες παπαρδέλες, τις τσιπούρες με σπανάκι, το συκώτι με ξινόμηλο και την βελούδινη φάβα με χταποδάκι. Συνοδεύουμε με ωραία κρασιά, από ασκό ή εμφιαλωμένα, και πληρώνουμε γύρω στα 20€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v