Σε αυτές τις ταράτσες τρώμε καλά

Πέντε ταβέρνες απλώνουν τραπεζάκια σε ταράτσες και μας καλούν να δοκιμάσουμε τις σπεσιαλιτέ τους και την Αθήνα στο πιάτο.
 

Σε αυτές τις ταράτσες τρώμε καλά

Δούρειος Ίππος
Κωλέττη 21Β, Εξάρχεια, τηλ: 210 3832006
Από τα πιο τίμια ταβερνάκια των Εξαρχείων, ο Δούρειος Ίππος με το ανεπιτήδευτο ντεκόρ και την ταρατσούλα του, πνιγμένη στην πρασινάδα και το αγιόκλημα, φημίζεται για τα φοβερά παϊδάκια του. Βρίσκουμε επίσης κλασικούς ελληνικούς μεζέδες, παραδοσιακές πίτες, λουκάνικα, καλοψημένα μπουτάκια κοτόπουλου και χύμα κρασί. Για πλήρες γεύμα υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

Μυλόλιθος
Πανόρμου 20, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0646 5731

Η όμορφη νεοκλασική κατοικία του Μυλόλιθου διαθέτει εκτός από τις παρεΐστικες εσωτερικές του σάλες και την γλυκύτατη αυλή του, μια δροσερή ταράτσα όμορφα διακοσμημένη, που αγναντεύει την περαντζάδα της Πανόρμου. Στα τραπέζια καταφτάνουν ορεκτικά όπως μελιτζάνα σαγανάκι, κεφτεδάκια με δύοσμο και ούζο, μιλφέιγ λαχανικών, απάκι μαριναρισμένο με ρόκα και σως πορτοκαλιού, ή κυρίως πιάτα όπως χουνκιάρ μπεγιεντί, κοτόπουλο μαστιχάτο, κόκορα καπαμά με σκιουφιχτά ζυμαρικά, σουτζουκάκια με πλιγούρι, χοιρινό κότσι και αρνάκι γκιούλμπασι στη λαδόκολλα. Δε λείπουν και οι θαλασσινοί μεζέδες αν έχετε όρεξη για ουζοκατάνυξη, ενώ τα Παρασκευοσαββατοκύριακα θα πετύχετε και ζωντανή μουσική. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο για πλούσιο τσιμπολόγημα και κρασί.

Δυόσμος
Φρεαττύδος 42Α, Πειραιάς, τηλ: 210 4611335

Στην γλυκύτατη ταράτσα του όμορφου νεοκλασικού του, στη γειτονιά της Φρεαττύδας, ο Δυόσμος στρώνει τραπέζια και τα γεμίζει με παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες. Σκεφτείτε χόρτα με προσούτο Ευρυτανίας, φάβα Σχοινούσας με καπνιστό χοιρμέρι, σαγανάκι από κόμμο Νάξου, ρολάκια με παστουρμά και κασέρι Ξάνθης και κεφτέδες από μοσχαρίσιο λουκάνικο Σερρών. Στα κυρίως βρίσκουμε κλασικά κρεατικά της ώρας, αλλά και πιο δημιουργικές επιλογές, όπως σιγομαγειρεμένο κοτόπουλο σε μαύρη μπύρα με πουρέ, αρνάκι πολίτικο με πουρέ μελιτζάνας και μοσχαρίσιο κότσι στιφάδο με χειροποίητα ζυμαρικά γκόγκλιες και μυτζήθρα. Συνοδεύουμε με κρασάκι, κλείνουμε με εκμέκ παγωτό ή σοκολάτα με σάλτσα κονιάκ και υπολογίζουμε περί τα 15-20€ το άτομο.

Στροφή
Ροβέρτου Γκάλι 25, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9214130

Από τις πιο κλασικές ταράτσες της Αθήνας, αυτή της Στροφής, αγναντεύει την Ακρόπολη από την Ροβέρτου Γκάλι και μας συστήνει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Εδώ δοκιμάζουμε μεζέδες όπως χταποδάκι λαδορίγανη, ζουμερούς κολοκυθοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού και λεμόνι, σπανακόπιτα ταψιού με φέτα, και κυρίως πιάτα όπως μουσακά σε πήλινο, σιφνέικο χοιρινό μαστέλο στη γάστρα, κοκκινιστό μοσχαράκι με λαχανικά και γραβιέρα, κερκυραϊκό σοφρίτο, κόκορα κρασάτο με χυλοπιτάκια και κατσικάκι με ματσάτα Φολεγάνδρου. Στο μενού βρίσκουμε επίσης κλασικά κρεατικά σχάρας και ψάρια, καθώς και ποικιλίες τυριών και γλυκών. Μαζί με κρασί, υπολογίστε περί τα 20-25€ το άτομο.

Το Kreas
Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, τηλ: 21 0324 7028

Στην πιο κρεατόφιλη ταράτσα των Πετραλώνων, το κρέας σε διαφορετικές κοπές και εκδοχές έχει την τιμητική του. Εδώ θα δοκιμάσετε χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, σουβλάκι από μοσχάρι γάλακτος, συκώτι γάλακτος, σταβλίσια μπριζόλα, χοιρινό Νάξου κόντρα, short ribs, πικάνια black angus από το καπάκι του κιλότου, rib eye, brisket t-bone, μοσχαρίσια μπιφτεκάκια, ταρτάρ ωρίμανσης 31 ημερών, λουκάνικα μαύρου χοίρου, Brazilian steak, κυνήγι και άλλες γεύσεις σε συνταγές που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή. Μαζί με συνοδευτικά όπως σπανάκι au gratin, ψητά porto bello, ατζέμ πιλάφ, άγρια χόρτα και πατάτες ντοφινουάζ, αλλά και μπύρα ή χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο.

Γιώργος Κόκουβας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v