Τρωγοπίνουμε με 10€ στην Αθήνα

Στο Θησείο, τα Πετράλωνα, τα Εξάρχεια, το Μεταξουργείο και του Ζωγράφου, επτά μεζεδοπωλεία-καφενεδάκια μας χορταίνουν χωρίς να μας φτωχαίνουν.
 


Η Μουριά
Χαριλάου Τρικούπη 87 και Καλλιδρομίου, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3812607

Πώς είναι; Νοσταλγική, ιστορική και τρισχαριτωμένη, με μωσαϊκό στο πάτωμα, μεγάλες τζαμαρίες και τραπεζάκια έξω κάτω από τις φυλλωσιές όταν ο καιρός το επιτρέπει –όπως ακριβώς ήταν όταν πρωτοάνοιξε, πριν από έναν αιώνα.
Τι τρώμε; Κλασικά, αλλά ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένα, μεζεδάκια καφενείου: Σαγανάκι, κεφτεδάκια, και ωραίους θαλασσο-μεζέδες που συνοδεύουν άψογα το μεσημεριανό μας ουζάκι.
Τι πληρώνουμε; Λιγότερα από 10€ το άτομο για όλα.



Το Καφενείο της Πλατείας Μερκούρη
Αρκάδων 5, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3476237

Πώς είναι; Όπως ήταν τα παραδοσιακά αθηναϊκά καφενεία, με πιο μεγάλο χώρο, μωσαϊκό στο πάτωμα και τραπεζάκια έξω στην πλατεία τα ηλιόλουστα μεσημέρια.
Τι τρώμε; Φανταστικά κεφτεδάκια στο τηγάνι (σε χορταστική μερίδα), πεντανόστιμη μελιτζάνα με φέτα στον φούρνο, κοκκινιστό μοσχαράκι γλύκισμα και «χεράτες» τηγανιτές πατάτες.
Τι πληρώνουμε; Γύρω στα 10-12€ το άτομο, με κρασάκι και σιμιγδαλένιο χαλβά κερασμένο στο τέλος.



Ο Λούης
Λεωνίδου 87, Μεταξουργείο, τηλ: 21 0347 6926

Πώς είναι; Χαλαρό και παρεΐστικο μεταξουργειώτικο στέκι, απλώνει τραπεζάκια μπροστά και πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες του, και μαζεύει κόσμο κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας.
Τι τρώμε; Σπιτική πατατοσαλάτα, φασόλια μαυρομάτικα, γιαπράκια, παστουρμά, σουτζούκι αρμένικο, γραβιέρα Κρήτης και άλλα ελληνικά και όμορφα, συνοδεία κρητικής ρακής ή ούζου σε μεγάλη ποικιλία.
Τι πληρώνουμε; Λιγότερα από 10€ το άτομο, για τσιμπολόγημα μετά ρακοποσίας.



Ήβη
Ν. Αποστόλη 19 & Ήβης, Ψυρρή, τηλ: 2103232554

Πώς είναι; Ζεστή, φιλόξενη και σούπερ κουλ, με μαρμάρινα τραπεζάκια καφενείου που απλώνονται και έξω στο πλακόστρωτο του Ψυρρή.
Τι τρώμε; Πάμφθηνες μεν, πεντανόστιμες δε έθνικ λιχουδιές, σαν το χούμους και την αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι και παστουρμά, αλλά και πιο «ελληνικές» γεύσεις σαν τον μαρινάτο γαύρο και την οφτή πατάτα με γιαούρτι.
Τι πληρώνουμε; 10€ το άτομο, με κρητική ρακή ή μπύρες.



Σαρδανάπαλος
Μπισκίνη 49, Ζωγράφου, τηλ: 21 0771 8935

Πώς είναι; Φοιτητικό και παρεΐστικο, με μουσικές ανησυχίες, συχνά λαϊβάκια (κατά βάση ρεμπέτικα) και ωραίο, φιλόξενο χώρο με μπάρα και τραπεζάκια καφενείου.
Τι τρώμε; Χειροποίητα μεζεδάκια, πειραγμένα και μη: Χειροποίητη πατατοσαλάτα, χοιρινό με πράσο, σαλάτα με βλήτα, κολοκυθάκια και σως άνηθου, σαρδα…ντάκο και κολοκυθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού.
Τι πληρώνουμε; Κάτω από 10€ το άτομο για τσιμπολόγημα με κρασάκι.



Μανταλάκι
Μπάμπη Άννινου 15, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102011546

Πώς είναι; Ένα από τα ομορφότερα –και μακροβιότερα, φτου σκόρδα− συνεργατικά καφενεία της Αθήνας, με πολύ χρώμα, αρτιστίκ ντιζάιν, ωραία ατμόσφαιρα και πολλά live.
Τι τρώμε; Σούπερ μεζεδάκια που περιλαμβάνουν κοκκινιστά κεφτεδάκια με γιαούρτι, πίτα σφακιανή με μέλι, απάκι χοιρινό και κοτόπουλο, λουκάνικο με πράσο, φαλάφελ και πατάτα οφτή. Αναλυτικό μενού εδώ.
Τι πληρώνουμε; Γύρω στα 10-12€ για ρακές ή κρασάκι και ελαφρύ τσιμπολόγημα.



6 – Συνεργατικό Καφενείο Θησείου
Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο, τηλ: 210 3451813

Πώς είναι; Κουκλίστικο, με χρωματιστά τραπεζάκια, όμορφη διακόσμηση και ολάνθιστες γλάστρες, για να ταιριάζει γάντι σε μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας, στα σύνορα μεταξύ Θησείου και Πετραλώνων.
Τι τρώμε; Μεζεδάκια με τόλμη και φαντασία, όπως το σαγανάκι με αυγά και καβουρμά, η κυκλαδίτικη σαλάτα με κατίκι και κρίταμο, η μπρουσκέτα με αβοκάντο και ανθότυρο, τα μπιφτέκια λαχανικών με ταμπουλέ και σάλτσα μουστάρδας, αλλά και ποικιλίες ελληνικών τυριών και αλλαντικών.
Τι πληρώνουμε; Γύρω στα 10€, για τσιμπολόγημα μετά οινο- ή ρακο-ποσίας.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v