Πούρο: Η επιστροφή του βασιλιά

Το πούρο έχει επιστρέψει δριμύτερο, περιλαμβάνοντας πλέον στο club των θαυμαστών του και το ασθενές φύλο. Δείτε τον εισαγωγικό οδηγό του in2life για τον βασιλιά της απόλαυσης των καπνιστών και ξεκινήστε από το ”μηδέν” τη γνωριμία σας με τα βασικά μέρη του πούρου, τις ποικιλίες και κάποιες από τις γνωστότερες μάρκες του.
Πούρο: Η επιστροφή του βασιλιά

του Γιώργου Φλώκα

Στα γουέστερν τα κάπνιζαν μόνο οι σκληροί και οι κακοί. Στα καρτούν της Disney φιγουράρει στο στόμα του Μαύρου Πιτ. Όμως το πούρο, έχοντας πλέον αποτινάξει από πάνω του αυτές τις ταμπέλες, έχει επιστρέψει δριμύτερο, θυμίζοντας ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από την απόλυτη απόλαυση του συνειδητοποιημένου καπνιστή, ιδίως όταν ακολουθεί ένα καλό δείπνο και συνοδεύεται με ένα παλιό κονιάκ.

Εκτός της απίστευτης γευστικής εμπειρίας ενός καλού πούρου, οι ειδικοί του αποδίδουν χαλαρωτικές ικανότητες, καθώς ο αργός ρυθμός του καπνίσματος έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, κάνοντας πολλούς να παραδέχονται ότι ”το πούρο επιβάλλει τους δικούς του χρόνους”. Άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει ποτέ κάποιον να λέει ”Πάμε να κάνουμε ένα πουράκι στα γρήγορα”, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες καταγεγραμμένες απολαύσεις...

Όμως, γιατί το πούρο έγινε ξανά δημοφιλές; Οι περισσότεροι παράγοντες του κλάδου αποδίδουν την επάνοδο του πούρου σε μια σειρά παραγόντων. Σαφώς, η έκδοση του περιοδικού Cigar Aficionado, το 1992, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο, καθώς βοήθησε το πούρο να επιβληθεί καταρχάς στους κοσμικούς κύκλους και μετά να εξαπλωθεί ως μόδα της δεκαετίας του ’90, εκτός φυσικά της μικρής κοινότητας των πιστών φίλων του.

Οι φωτογραφίες σταρ του Χόλιγουντ όπως ο Μελ Γκίμπσον και η Σάρον Στόουν με το αγαπημένο τους πούρο αποτέλεσαν την καλύτερη διαφήμιση και βοήθησαν στην εξάπλωσή του και στην καθιέρωση cigar clubs και cigar events. Ακόμη και το γυναικείο φύλο, το οποίο απωθούνταν κάποτε, έχει αναπτύξει πάθος για τα πούρα.

Όμως, τι είναι αυτό που έχει το πούρο και το κάνει τόσο ελκυστικό; Ειλικρινά, έχει εξαίρετη γεύση. Όπως και τα καλά κρασιά, η γεύση ποικίλλει από πούρο σε πούρο, ακόμα και της ίδιας μάρκας. Η γευστική εμπειρία ενός πούρου κυμαίνεται από ήπια και κρεμώδης έως πικάντικη και βαριά, όπως τα κουβανέζικα πούρα.

Η τελετουργία και η παραφιλολογία που ακολουθούν το πούρο έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς νέο πεδίο για κοινωνικές επαφές. Πλέον είναι αρκετά σύνηθες για δυο εντελώς ξένους να ξεκινούν μια κουβέντα μοιραζόμενοι τις σκέψεις τους για τις καλύτερες ποικιλίες, ενώ τα cigar bars και οι λέσχες των φίλων του πούρου έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε όλο τον κόσμο.

Τι ακριβώς είναι το πούρο; Το γέμισμα του πούρου αποτελείται από φύλλα καπνού κομμένα σε λωρίδες. Αυτό τυλίγεται σε ένα εξωτερικό περίβλημα (binder) που του δίνει και το κυλινδρικό σχήμα, ενώ με τη σειρά του τυλίγεται από ένα φύλλο καπνού (wrapper) που ευθύνεται και για την όψη, την αίσθηση αλλά και μέρος της γεύσης του τελικού προϊόντος.

Το filler σε ένα πούρο πρώτης ποιότητας αποτελείται συνήθως από τρεις διαφορετικούς τύπους φύλλων καπνού, καθώς πρόκειται για μείγμα από τις κορφές του φυτού (Ligero), από τη μέση του (Seco) και από τη βάση του φυτού (Volado). Τα Ligero έχουν τη δυνατότερη γεύση, οπότε τα πούρα με υψηλότερη περιεκτικότητα είναι και τα πιο βαριά. Στον αντίποδα, τα πούρα που κατασκευάζονται με Volado είναι αυτά με την ηπιότερη γεύση.

Όμως, το wrapper είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε ένα πούρο, καθώς είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ”χαρακτήρα” του.

Ύψιστης σημασίας για την ποιότητα του πούρου είναι η συντήρησή του στα επίπεδα υγρασίας που υπήρχαν και στη χώρα παραγωγής του. Αυτός είναι και ο λόγος που ο υγραντήρας (humidor) είναι απαραίτητο gadget ενός καπνιστή πούρων, καθώς, με την υγρασία στο 72%, μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση της γεύσης του σε υψηλά επίπεδα ποιότητας.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν συνιστάται η αγορά πούρων από περίπτερα, όπου οι συνθήκες συντήρησης είναι επιεικώς ανεπαρκείς. Άλλωστε, εάν το πούρο ξεραθεί, αφενός σκίζεται το wrapper και αφετέρου η γεύση του είναι πλέον στυφή και δυσάρεστη.

Εκτός του humidor, ο καπνιστής πούρου χρειάζεται επίσης έναν κόφτη, για να κόβει την άκρη του πούρου που θα βάλει στο στόμα του, αλλά και σπίρτα ή αναπτήρα-πυρσό, που ενδείκνυται για το ομοιόμορφο άναμμα του πούρου.

Η πιο διαδεδομένη κατηγοριοποίηση των πούρων είναι ανάλογα με το μέγεθος, οπότε και χωρίζονται σε:

CORONA: 12,5-15 εκατοστά μήκος.

CHURCHILL: 15-17,5 εκατοστά.

DOUBLE CORONA: Πάνω από 19 εκατοστά μήκος.

PANETELA: Στο μέγεθος της CORONA, αλλά πιο λεπτό.

ROBUSTO: 12,5 εκατοστά, αλλά πιο χοντρό.

TORBUSTO: Μήκος CORONA, ακόμη πιο χοντρό από το robusto.

TORO: Μήκος CORONA, χοντρό σαν robusto.

LONSDALE: Μήκος μεγαλύτερο από Corona, αλλά πιο λεπτό.

Τα πούρα κατηγοριοποιούνται και ανάλογα με το χρώμα, σε claro (ανοιχτό καφέ) και maduro (σκούρο καφέ έως μαύρο), αλλά και ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής, σε χειροποίητα (με ένδειξη ”hecho a mano”) και μηχανής, όπου όλες οι διαδικασίες παραγωγής γίνονται από ειδικό μηχάνημα.

Τέλος, λίγα πράγματα για την εκτίμηση του πούρου κατά το κάπνισμα.

Η καλή και ομοιόμορφη καύση είναι δείγμα καλού πούρου. Οι πρώτες ρουφηξιές μπορεί να απογοητεύσουν γιατί πολλές φορές η γεύση είναι βαριά. Το δεύτερο-τρίτο στάδιο θεωρείται ότι αποκαλύπτει την ακρίβεια της γεύσης του, ενώ στο τελευταίο στάδιο ξαναγίνεται βαρύ. Συνοδεύεται άψογα με κονιάκ ή πορτό.

Τέλος, για τον αμύητο συνιστάται η εγγύηση ενός Cohibas ή Davidoff, αγορασμένο όμως από κατάστημα που εξασφαλίζει τη σωστή συντήρησή του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v