Γκουρμέ υλικά και πού θα τα βρείτε στην Αθήνα

Ιδιαίτερες πρώτες ύλες, «ψαγμένα» υλικά, φύκια, μπαχαρικά και ελίτ κρεατικά. Μίνι γκουρμέ οδηγός για δημιουργικές συνταγές.
Γκουρμέ υλικά και πού θα τα βρείτε στην Αθήνα

Σαφράν; Τρούφα; Wakame; Πού θα βρω ρε παιδιά μαραθόσπορο; Παπαρουνόσπορο; Σπόρους Μουστάρδας;

Διαβάσατε κάποια γκουρμέ συνταγή και… πελαγώσατε με τα «περίεργα» υλικά; Θέλετε να πειραματιστείτε με κουζίνες του κόσμου και δεν ξέρετε πού πάνε τα… φύκια; Ιδού μερικά από τα πιο “hot” υλικά γκουρμέ συνταγών σήμερα και πού θα τα βρείτε.

Μοσχάρι Wagyu: Γιαπωνέζικη ράτσα αγελάδας στην οποία γίνεται… μασάζ πριν σφαχτεί, έτσι ώστε το κρέας να είναι απίστευτα τρυφερό και νόστιμο. Πρόκειται για το κορυφαίο κρέας παγκοσμίως, το οποίο ανατρέφεται σε συγκεκριμένες συνθήκες και κόβεται με συγκεκριμένες μεθόδους. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ. (107€/κιλό).

Σαφράν: Γνωστό και σαν Κρόκος Κοζάνης, το αρωματικό αυτό μπαχαρικό χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πιάτα δημιουργικής κουζίνας, αλλά και για να αρωματίσει καθημερινές συνταγές. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βότανα και μπαχαρικά, αλλά και online σε site όπως αυτό. (περίπου 4€ το γραμμάριο)

Τρούφα: Η ελίτ των μανιταριών, με χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Αυτήν την περίοδο διατίθεται η μαύρη φθινοπωρινή τρούφα και η ανοιξιάτικη λευκή. Τις βρήκαμε εδώ με τιμές 480€/κιλό για την μαύρη και 280€/κιλό για την άσπρη. 


Εξίσου δημοφιλές σε γκουρμέ πιάτα είναι και το λάδι τρούφας, το οποίο κυκλοφορεί σε σπρέι σε σούπερ μάρκετ και κοστίζει σαφώς λιγότερο από την κανονική τρούφα (από 11€). Το βρήκαμε online εδώ.

Wakame: Ιαπωνικό φύκι με διακριτική γλυκιά γεύση το οποίο σερβίρεται  φρέσκο ή τουρσί σαν σαλάτα για ασιατικής προέλευσης πάτα ή αποξηραμένο μέσα σε σούπες. Το βρήκαμε εδώ σε διάφορες μορφές, με τιμές που ξεκινούν από 3,59€.


Μαραθόσπορος: Αρωματικό και εύγευστο μπαχαρικό με πολλές χρήσεις στην μαγειρική, στη φαρμακευτική αλλά και στην ποτοποιεία. Αποτελεί βασικό συστατικό της Ινδικής κουζίνας. Θα το βρείτε σε κάθε κατάστημα με είδη μπαχαρικών, σε τιμές από 2€ για ένα βαζάκι 80 γραμμαρίων. Online μπορείτε να παραγγείλετε από εδώ

Παπαρουνόσπορος: Προέρχεται από τη γνωστή μας παπαρούνα και χρησιμοποιείται ευρέως στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, πάνω σε ψωμιά, κουλούρια και μέσα διάφορα γλυκά, όπως το Mohnstrudel και το γερμανικό τσιζ κέικ με παπαρουνόσπορο. Ταιριάζει άψογα και με σαλάτες, χάρη στο ελαφρά γλυκό του άρωμα και την ελαφρά ξινή του γεύση. Το βρήκαμε εδώ με 1,50€ (60 γρ.).


Φύλλα Χρυσού: Χρησιμοποιούνται σε glam δημιουργίες γλυκών για διακόσμηση αλλά και… γεύση (ναι, είναι βρώσιμα). Βρήκαμε στο Sweet Alchemy στην Κηφισιά με κόστος 6€/2 τεμάχια.

Φουά γκρα: Γκουρμέ και εκλεκτό έδεσμα το οποίο φτιάχνεται από συκώτι χήνας ή πάπιας, το οποίο λόγω τεχνητής «πάχυνσης» γίνεται εξαιρετικά νόστιμο. Σερβίρεται συνήθως με φρυγανισμένο ψωμί, σκέτο, σε σαλάτες και ταιριάζει άψογα με φρουτώδεις γεύσεις. Θα το βρείτε σε καταστήματα με είδη delicatessen, όπως αυτό εδώ

Κόλιαντρος: Ελληνικό μπαχαρικό (σε σπόρους) και μυρωδικό, το οποίο συνδυάζεται άψογα με λαχανικά, ψημένα ή ωμά, κοτόπουλο, σάλτσες με βάση τη ντομάτα, σάλτσες με βάση το γιαούρτι, αλλά και με ψάρι. Θα το βρείτε σε μαγαζιά με μπαχαρικά, όπως αυτό, σε τιμές από 0,50€ τα 50 γρ. 

Λεμονόχορτο (lemon grass): Φυτό με άρωμα λεμονιού που θυμίζει σε όψη εκείνη του φρέσκου κρεμμυδιού και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα ασιατικά πιάτα. Θα το βρείτε στο Salamat στους Αμπελόκηπους φρέσκο, αλλά και σε ασιατικές αγορές στο κέντρο της Αθήνας. Κατεψυγμένο επίσης στις ασιατικές αγορές και αποξηραμένο σε βαζάκι μπαχαρικών σε κάποια σούπερ μάρκετ.


Σπόροι Μουστάρδας: Οι σπόροι από τους οποίους φτιάχνεται η μουστάρδα χρησιμοποιούνται σε ένα σωρό ακόμα «ψαγμένες» συνταγές: ως πρόσθετα σε ζύμη κρέπας, σε σάλτσες, σε ροφήματα, σε ριζότι, σε ψάρι και σε ζυμαρικά. Τέτοιους σπόρους βρήκαμε εδώ.

Φύλλα Μπανάνας: Χρησιμοποιούνται για σερβίρισμα και παρουσίαση πιάτων, αλλά και για μαγείρεμα και ΒΒQ σε πολλές συνταγές της Νότιο-Ασιατικής, Αφρικανικής, Πολυνησιακής και Λατίνο-Αμερικανικής κουζίνας. Θα τα βρείτε στο La Tienda στους Αμπελόκηπους

Λιναρόσπορος: Σπόρος… μεγάλος σε θρεπτική αξία, ο λιναρόσπορος διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας ω-3 λιπαρά και τρώγεται ωμός σε γιαούρτι, σε μούσλι ή σε σλάτες, τριμμένος σε σκόνη για γέμιση σε προϊόντα κιμά ή σε συνδυασμό με άλλους σπόρους ολικής άλεσης για healthy κρέπες και pancakes. Θα τον βρείτε σε καταστήματα υγεινών τροφών και βιολογικών προϊόντων, όπως αυτό εδώ. 

 
Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v