Και το κρασί θέλει το… ποτήρι του

Μικρό, μεγάλο, μεσαίο, κρυστάλλινο, χαμηλό, κολονάτο. Κάθε είδος κρασιού θέλει και το κατάλληλο ποτήρι, το οποίο θα αναδείξει τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά και θα το απογειώσει στον ουρανίσκο μας. Ποιο θα είναι αυτό;
Και το κρασί θέλει το… ποτήρι του
Κανόνας απαράβατος για τους «γκουρού» του οίνου, περιττή λεπτομέρεια για την πλειοψηφία των amateur καταναλωτών κρασιού: Όπως η κάθε κλειδαριά για να ανοίξει χρειάζεται το κατάλληλο κλειδί, έτσι και το κρασί, ανάλογα με τον τύπο του, αναδεικνύεται ιδανικά μέσα από το κατάλληλο ποτήρι και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την μεγιστοποίηση της απόλαυσής του. Ποιο θα είναι αυτό;

Τα βασικά

Κατ’ αρχήν ένα καλό ποτήρι κρασιού αποτελείται από τρία μέρη: την βάση, τον κορμό και έναν χώρο σε σχήμα “U”, ο οποίος δέχεται το κρασί. Απαραίτητη προϋπόθεση, ανεξαρτήτως τύπου ποτηριού, να είναι κολονάτο έτσι ώστε να μπορούμε να το κρατάμε χωρίς να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του – και αλλοιώσουμε τι γεύση του. Το κολονάτο ποτήρι μας επιτρέπει επίσης να το αναδεύσουμε αναδεικνύοντας έτσι τα αρώματά του, ενώ καλό θα ήταν το κύπελλο να «κλείνει» στην κορυφή του, έτσι ώστε να συγκρατεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα αρώματα του εκάστοτε κρασιού.

Αφρώδεις οίνοι

Όπως ίσως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, τα αφρώδη κρασιά θα πρέπει να σερβίρονται σε ποτήρια τύπου flute. Το στενό και μακρύ κύπελλο αυτού του τύπου ποτηριού… υποχρεώνει τις φυσαλίδες να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση μέχρι να βγουν στον αέρα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το κρασί να διατηρεί για περισσότερη ώρα τον κρεμώδη και ζωηρό του χαρακτήρα. Οι τιμές τους ξεκινούν από περίπου 4€ το τεμάχιο.

Κόκκινο κρασί

Τα κόκκινα κρασιά σερβίρονται συνήθως σε ποτήρια μεγάλου μεγέθους, έτσι ώστε να έρχεται το περιεχόμενο του ποτηριού σε επαφή με τον αέρα και να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά του. Το οξυγόνο του αέρα επίσης, έχει επίδραση και στις τανίνες (τα στυφά μέρη του κόκκινου κρασιού) μετριάζοντας την έντασή τους και συμβάλλοντας στην πιο ευχάριστη κατανάλωση του κρασιού. Κρασιά υψηλής οξύτητας ( π.χ. Cabernet Sauvignon) σερβίρονται συνήθως σε ποτήρια με ψηλό κύπελλο και μέτριο άνοιγμα όπως είναι τα Μπορντό (περίπου 4€ το τεμάχιο), τα οποία επιτρέπουν στο κρασί να «διανύσει» μεγαλύτερη απόσταση για να φτάσει στο στόμα απελευθερώνοντας έτσι περισσότερες αρωματικές ουσίες.

Κρασιά απαλά σε τανίνες και έντονα σε άρωμα (π.χ. Pinot Noir) θα πρέπει να σερβίρονται σε ποτήρια τύπου Βουργουνδίας (περί τα 10€ το τεμάχιο), με χαμηλότερο κύπελλο και μεγαλύτερο άνοιγμα το οποίο στενεύει στο χείλος. Έτσι πίνοντας φτάνει μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού στη γλώσσα και τονίζεται τόσο ο φρουτώδης όσο και ο τανικός χαρακτήρας του.

Γλυκό κρασί

Μικρά σε χωρητικότητα και μεσαία σε άνοιγμα. Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν τα ποτήρια γλυκού κρασιού, έτσι ώστε η ποσότητα που σερβίρεται να είναι μικρότερη από αυτή του κόκκινου και του λευκού και έτσι να επέλθει γρηγορότερα η αίσθηση του γευστικού κορεσμού. Αρωματικά κρασιά τύπου Μοσχάτο μπορούν να σερβιριστούν σε ποτήρια που το άνοιγμά τους είναι μέτριο και με μικρή κλίση προς τα έξω, ενώ παλαιωμένα κρασιά όπως η… επίκαιρη Μαυροδάφνη σερβίρονται σε αντίστοιχα ποτήρια με άνοιγμα που στενεύει προς τα μέσα.

Γενικά tips

* Όλα τα ποτήρια κρασιού απαιτούν ειδική μεταχείριση. Πρέπει να πλένονται και να καθαρίζονται πολύ καλά με σαπούνι χωρίς έντονο άρωμα σε χλιαρό νερό. Το ξέβγαλμα θα πρέπει να γίνεται σχολαστικά με δροσερό νερό και το σκούπισμα με καθαρή και στεγνή πετσέτα.
* Το καλύτερο υλικό για την κατασκευή τους (και το ακριβότερο) είναι το κρύσταλλο.
* Αν θέλετε πραγματικά να απολαύσετε τα πλούσια αρώματα ενός καλού κρασιού, τότε η ποσότητα του κρασιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1/3 του ποτηριού.

Εβίβα!

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v