Τσικνίζοντας με τα κόκκινα κρασιά της Αττικής

Τα περίχωρα της Αττικής φημίζονται για τα κοψίδια τους, και την προσεχή Πέμπτη οι σχάρες θα πάρουν (στην κυριολεξία) φωτιά! Και επειδή το καλό κόκκινο κρέας θέλει και καλό κόκκινο κρασί, ελάτε να διαλέξουμε μαζί τα διαμάντια που μας προσφέρει ο Αττικός αμπελώνας, για μία ολοκληρωμένη κρεατοφαγική εμπειρία!
Τσικνίζοντας με τα κόκκινα κρασιά της Αττικής

του Θεόδωρου Λέλεκα

Οι ψήστες ετοιμάζονται από νωρίς. Οι κρεοπώλες δουλεύουν διπλοβάρδιες. Στα Βλάχικα, τη Σταμάτα και το Μενίδι θα γίνει πάλι λαϊκό προσκύνημα. Η Τσικνοπέμπτη, μία γιορτή της Ορθοδοξίας που δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό τρόπο ό,τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής, ήρθε και φέτος!

Από οινικής πλευράς, είναι αλήθεια ότι η Αττική έχει πρόβλημα. Όχι στην παραγωγή, καθώς τα αμπέλια της μας δίνουν εξαιρετικά ερυθρά για κατανάλωση ή και παλαίωση, αλλά κυρίως στην εικόνα, γιατί αυτό δεν το ξέρουν πολλοί. Βλέπετε ο κύριος όγκος του Αττικού αμπελώνα, που βρίσκεται στα Μεσόγεια (Σπάτα, Μαρκόπουλο, Παιανία, κλπ), κυριαρχείται από λευκές ποικιλίες, ως επί το πλείστον Σαββατιανό και Ροδίτη, και μας χαρίζει τη γνωστή Ρετσίνα, καθώς και μεγάλη ποικιλία από άλλα ξηρά, λευκά κρασιά.

Για δυνατά ερυθρά όμως, απαιτούνται πιο ”άγριες” εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες. Χρειάζεται υψόμετρο, άνεμος, και πιο έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Που θα τα βρούμε όλα αυτά; Στα... Βου-Που του Αττικού αμπελώνα, δηλαδή στη Σταμάτα και το Καπανδρίτι, τα οποία έχουν αποδείξει την αξία τους στην παραγωγή πολύ καλών κρασιών από τις κατ’εξοχήν ”κρεατόφιλες” ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Syrah.

Κόκκινο κρέας-κόκκινο κρασί

Πριν πέσουμε με τα μούτρα στην... οινοποσία, ας ξαναθυμηθούμε γιατί το κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρασί είναι τόσο ταιριαστό ζευγάρι. Κατ’αρχάς, πρέπει να πούμε ότι και εδώ (όπως και παντού, κατά την ταπεινή μου γνώμη) ισχύει το ρητό ”Περί ορέξεως, ουδείς λόγος”.

Έτσι, όσοι είστε φαν του λευκού κρασιού, συνδυάστε τα κοψίδια της Τσικνοπέμπτης με ένα σωματώδες, βαρελάτο λευκό, με τις ευλογίες μου. Προτιμήστε ένα γεμάτο Chardonnay από την Ελλάδα ή τον νέο κόσμο (π.χ. Καλιφόρνια), ενώ καλύτερα αποφύγετε τα ελαφρά και έντονα ξηρά και όξινα κρασιά όπως το Ασύρτικό ή το Sauvignon Blanc, που κινδυνεύουν να ”καπελωθούν” από την γευστική υπεροπλία του κρέατος.

Όσο για το κόκκινο κρασί, η αδυναμία του στο κόκκινο κρέας, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν οφείλεται μόνο στην... χρωματική συμβατότητα. Αντιθέτως, η σχέση είναι πολυδιάστατη, και πολύ συνοπτικά έγκειται στα εξής 3 βασικά σημεία.

α) Στις ταννίνες, δηλαδή τις φαινόλες που υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό στο κόκκινο κρασί, και αντιδρούν με τις λιπαρές πρωτεΐνες του κρέατος στο στόμα μας, απαλλάσσοντάς το από την αίσθηση της ”λιγωμάρας”

β) Στα μπαχαρώδη αρώματα και την καπνιστή αίσθηση που παίρνει το κρασί από την παραμονή του σε δρύινο βαρέλι, και τα οποία συνδυάζονται τέλεια με την καπνίλα που προσδίδει η θράκα της ψησταριάς στο κρέας μας

γ) Στο σώμα του κόκκινου κρασιού, που είναι, κατά κανόνα, πιο γεμάτο και μυώδες από αυτό του λευκού, και επιτρέπει στο κρασί να συνδυάζεται γευστικά με το κρέας σε πλήρη ισορροπία

Ας δούμε λοιπόν τα Αττικά ερυθρά που πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, και τα οποία σας προτείνω για το τραπέζι της φετινής Τσικνοπέμπτης:

Ονομασία: Chateau Harlaftis

Χρονιά/Εσοδεία: 2003

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon

Παραγωγός: Κτήμα Χαρλαύτη

Περιοχή (Χώρα): Σταμάτα Αττικής (Ελλάδα)

Αλκοολικός Βαθμός: 12.5% a.b.v.

Τιμή: 12.50 Ευρώ

Βραβευμένο ερυθρό κρασί από ένα από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της Αττικής και όχι μόνο. Ευγενικό, διακριτικό και ευχάριστο, με έντονο χρώμα και μεστά αρώματα φρούτων, μπαχαρικών και καπνού. Ωριμάζει σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12-18 μήνες, και για τουλάχιστον 12 μήνες επιπλέον στη φιάλη. Δοκιμάστε το και θαυμάστε την έντεχνη οινοποίηση του Κτήματος, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του.

Ονομασία: Chateau Semeli

Χρονιά/Εσοδεία: 2003

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon (90%), Merlot (10%)

Παραγωγός: Σεμέλη Οινοποιητική

Περιοχή (Χώρα): Σταμάτα Αττικής (Ελλάδα)

Αλκοολικός Βαθμός: 12.5% a.b.v.

Τιμή: €30.00 Ευρώ

Ένα ερυθρό κρασί Γαλλικών προδιαγραφών και επιρροών. Χαρακτηρίζεται από την έντονη συμπύκνωση αρωμάτων, ταννινών και χρωστικών, που το κάνουν απολαυστικό σε ένα καλό κρεατοφαγικό γεύμα, αλλά και ιδιαίτερα κατάλληλο για παλαίωση. Έχει δομή και επίγευση που παραπέμπουν σε Μπορντολέζικη οινοποίηση του Cabernet Sauvignon. Εύλογα, το Chateau Semeli είναι από τα πιο δημοφιλή και ακριβά ελληνικά ερυθρά κρασιά.

Ονομασία: Κτήμα Μπεσμπέα

Χρονιά/Εσοδεία: 1997

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon

Παραγωγός: Παρασκευή Μπεσμπέα

Περιοχή (Χώρα): Σταμάτα Αττικής (Ελλάδα)

Αλκοολικός Βαθμός: 12.5% a.b.v.

Τιμή: 9.50 Ευρώ

Το Κτήμα Μπεσμπέα είναι αυτό που θα λέγαμε ”cult” κρασί. Πρόκειται για ένα κρασί με φανατικούς φίλους στα πιο απίθανα μέρη, το οποίο όμως κυκλοφορεί ελάχιστα. Η εσοδεία του 1997 είναι η τελευταία που μπορεί κανείς να βρει σε επιλεγμένες κάβες, ενώ οι μεταγενέστερες διατίθενται μόνο από τον ίδιο τον παραγωγό. Κύριο χαρακτηριστικό του κρασιού αυτού είναι τα γλυκά και φιλικά αρώματα κόκκινων φρούτων και μαρμελάδας σε μύτη και στόμα.

Ονομασία: Οινότρια Γη

Χρονιά/Εσοδεία: 2004

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon (75%), Syrah (25%)

Παραγωγός: Κώστας Λαζαρίδης

Περιοχή (Χώρα): Καπανδρίτι Αττικής (Ελλάδα)

Αλκοολικός Βαθμός: 13.9% a.b.v.

Τιμή: 19.00 Ευρώ

Αυτή είναι μία άφιξη της τελευταίας στιγμής κυριολεκτικά, αφού η εμπορική διάθεση του κρασιού ξεκινάει αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για την πρώτη ετικέτα με το όνομα του νέου, πανέμορφου κτήματος του Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι.

Δοκίμασα το κρασί αυτό πριν βγει στο εμπόριο και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Θα σας εντυπωσιάσει το όμορφο πορφυρό του χρώμα και τα πλούσια αρώματά του. Ανοίξτε ένα μπουκάλι την Τσικνοπέμπτη, αλλά βάλτε και μερικά στην άκρη για μερικά χρόνια, θα με θυμηθείτε.

Με καλό κρέας και ακόμα καλύτερο κόκκινο κρασί, έχετε την τέλεια συνταγή για ακόμα μία απολαυστική Τσικνοπέμπτη.

Τα κρασιά της σημερινής παρουσίασης δειγματίστηκαν και φωτογραφήθηκαν στην Κάβα Ανθίδης, Κηφισίας 76, Μαρούσι, τηλ. 210-8061560.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v