Θα πιείτε ένα (ελληνικό) λικεράκι;

Δεν είναι μόνο για κέρασμα στο σπίτι της γιαγιάς. Τα ελληνικά λικέρ καταναλώνονται ανεξαρτήτως εποχής και είναι σκέτη απόλαυση.
Θα πιείτε ένα (ελληνικό) λικεράκι;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί να θυμάσαι τη γιαγιά σου να προτρέπει τους καλεσμένους στο σπίτι την Κυριακή να «πιουν ένα λικεράκι». Μπορεί και όχι, επειδή εκείνα τα μεσημεριανά τραπεζώματα ήταν ένας μινιόν εφιάλτης για εσένα, μικρέ μας φίλε.

Σε κάθε περίπτωση το ηδύποτο αυτό που μπορεί κάποια στιγμή να δοκίμασες και εσύ στα κρυφά (ή τα φανερά) και να έκανες κεφάλι με την πρώτη γουλιά, έχει μια μοναδική γοητεία που το καθιστά ιδανικό, όχι μόνο ως απεριτίφ ή ντιτζεστίφ, αλλά και ως κυρίως ποτό… με τα όλα του σε μια βραδινή σου έξοδο.

Που μπορείς να το βρεις; Παντού. Και η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά λικέρ έχουν κάνει δυναμική είσοδο σε αρκετά μπαρ της πόλης, αλλά και κάβες, ενώ συχνά πυκνά μπλέκονται με spirits και φτιάχνουν ωραιότατα κοκτέιλ.

Πριν όμως ξεχυθείς για να τα μαζέψεις ένα προς ένα όπως ο Σογκόγκου τις Ντράγκον Μπολς, στάσου!

Για αρχή, φτιάξ’το μόνος σου

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή ίσως και λίγη φαντασία, αν θες να φτιάξεις κάτι ιδιαίτερο. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να ξεκινήσεις από΄ τα πολύ βασικά, αλλά αγαπημένα. Τις σταθερές αξίες, ρε παιδί μου: λικέρ μαστίχα, λικέρ καφέ, λικέρ σοκολάτα, λικέρ κανέλα (λέγε με τεντούρα) και λικέρ κράνο. Δες εδώ τις συνταγές και διάλεξε με ποια θα κάνεις στην αρχή. 

Θες κάτι πιο άμεσο;

Τότε δεν έχεις παρά να απευθυνθείς σε μια ενημερωμένη κάβα για να δοκιμάσεις μερικά από τα κορυφαία ελληνικά λικέρ της αγοράς. Κάποια μπορεί και να είχε πάρει ήδη το μάτι σου, αλλά να μην τους έδωσες ποτέ τη σημασία που τους άξιζε. Ξεκίνα λοιπόν με την κλασική μαστίχα: ένα Skinos Mastiha Spirit ή μια Απαλαρίνα ή έναν Τέττερη ή έναν Στουπάκη – είναι όλα ένα κι ένα, παραδοσιακά και δεκαετίες στο… κουρμπέτι, το καθένα με τη δική του, χιώτικη γεύση. Σημειωτέον ο Στουπάκης έχει τη δική του σειρά λικέρ με ονομασία One Drop και γεύσεις, πλην της Μαστίχας, Μέντα, Φράουλα και Τριαντάφυλλο.



Πιο πρόσφατη άφιξη, αλλά με έντονο γευστικό ενδιαφέρον είναι η σειρά λικέρ της εταιρείας Roots. Εδώ έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε Μαστίχα, Tentura με απόσταξη ξύλων κανέλας και μπαχαρικών, Ρακόμελο, Δίκταμο και ένα Herb Spirit με συνδυασμό βοτάνων. 

Θες ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία; Τότε σημείωσε το όνομα «Ποτοποιία Πολυκαλά» της Κεφαλονιάς. Στα 120 και βάλε χρόνια που φτιάχνουν λικέρ, αυτοί οι βετεράνοι του είδους έχουν δημιουργήσει μερικές από τις καλύτερες ετικέτες της αγοράς. Από τη γκάμα τους θα δοκιμάσεις Λικέρ Φουντούκι, Γκρέιπφρουτ, Καφέ, Λεβάντα, Λουίζα, Δαμάσκηνο, Βύσσινο, Λεμόνι, Τριαντάφυλλο, Τεντούρα, Μαστίχα, Φραγκοστάφυλλο, Πικρομάντολα και άλλα τέτοια ωραία – δες εδώ



Επίσης must για την μελλοντική σου κάβα είναι το παγκοσμίου φήμης Κίτρο Νάξου, το ελληνικό λικέρ που θα σε κάνει να απαρνηθείς το λιμοντσέλο (και πολύ καλά θα κάνεις μιας και είναι κατά την ταπεινή μας γνώμη πιο ωραίο). Πρώτη ύλη του είναι το Κίτρο, το άγριο εσπεριδοειδές, στην οικογένεια του οποίου ανήκουν όλα τα γνωστά εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μοσχολέμονο, το περγαμόντο, κλπ. Κορυφαίες επιλογές, το κίτρο Νάξου από το Ποτοποιείο Βαλληνδρά και το Κίτρο Νάξου Προμπονά



Περισσότερα επ’ αυτού από τον Θεόδωρο Λέλεκα εδώ

Σε κανένα μπαράκι παίζουν;

Φυσικά και παίζουν, αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα ως αυτόνομες οντότητες ήτοι είναι πιο πιθανό να τα βρεις μπλεγμένα σε κοκτέιλ. Δεν λέμε, ωραία και έτσι, αλλά αν θες να τα απολαύσεις (νέτα) σκέτα, οι διευθύνσεις είναι κάπως περιορισμένες.

Πρώτη και καλύτερη ο Βρεττός, ο οποίος ίδρυσε το αποστακτήριό του το 1909, και με την πάροδο των… αιώνων, έγινε ένα καθωσπρέπει λικερο-μπαράκι στην Πλάκα. Εδώ μπορείς να δοκιμάσεις και να αγοράσεις δεκάδες γεύσεις λικέρ, με τα μπουκάλια τους να κοσμούν τον εσωτερικό του χώρο: Αμαρέτο, Μήλο, Μπανάνα, Καρύδα, Περγαμόντο, Βατόμουρο, Καραμέλα, Βύσσινο, Κάστανο και δεκάδες ακόμα γεύσεις σε περιμένουν εδώ – όλο και κάποια θα βρεις που να σου αρέσει.



Στην ίδια «γειτονιά», με υπέροχη θέα Ακρόπολη, το Couleur Locale διαθέτει όλη τη σειρά των Roots για να τα πιεις σε ρομαντική ατμόσφαιρα, καθώς και signature δημιουργίες όπως το Rio De Honeyro με Cachaca, Roots Ρακόμελο, περγαμόντο και Spanish bitters ή το The Surfer με Metaxa 5*, Roots δίκταμο, κουμ κουάτ και σουμάδα. 

Λίγο πιο έξω, στο Παγκράτι, προσφάτως ανακαλύψαμε το άρτι αφιχθέν Λούβρον στο Παγκράτι, μια ανακαινισμένη βερσιόν του ιστορικού καφενείου που βρισκόταν εδώ για δεκαετίες. Ο κατάλογός του αγαπά τα ελληνικά αποστάγματα και δε θα μπορούσε να αγνοήσει τα λικέρ, συμπεριλαμβάνοντας τις ετικέτες του Πολυκαλά Βύσσινο, Δαμάσκηνο, Καφέ, Πικρομάντολα, Λεμόνι, Φουντούκι και Μαστίχα. Σερβίρει επίσης και ωραιότατο Μανταρίνι του Στουπάκη, και Μαστίχα Απαλαρίνα.

Στον Βύρωνα, τα δικά του σπιτικά λικέρ ετοιμάζει το μπιστρό My PastaFlora σε έναν ατμοσφαιρικό και κουκλίστικο χώρο – εδώ δοκιμάζεις γεύσεις όπως λεμόνι και μανταρίνι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v