Κίτρο Νάξου: Εσείς πίνετε ακόμα Limoncello;
Από το όμορφο νησί της Νάξου μας έρχεται μία νέα (μόλις 113 ετών!) προσέγγιση στα χωνευτικά ποτά: το Κίτρο Νάξου, ένα διαφορετικό απόσταγμα με κομψό άρωμα και ευχάριστη γεύση. Το In2Life επισκέπτεται το ιστορικότερο αποστακτήριο του νησιού, δοκιμάζει το εξαιρετικό αυτό απόσταγμα και αναθεωρεί όσα πίστευε μέχρι σήμερα για τα ποτά που υπογράφουν τον επίλογο ενός όμορφου γεύματος…

Σε αντίθεση με το Limoncello, το Κίτρο Νάξου δεν είναι λικέρ, αλλά απόσταγμα, καθώς προκύπτει από την απόσταξη καθαρού οινοπνεύματος σε παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα, όπως τα κλασικά αποστάγματα (τσίπουρο, ρακί, κλπ). Όπως μαρτυράει και το όνομά του, η πρώτη ύλη είναι το Κίτρο, το άγριο εσπεριδοειδές, στην οικογένεια του οποίου ανήκουν όλα τα γνωστά εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μοσχολέμονο, το περγαμόντο, κλπ. Για την παρασκευή του Κίτρου Νάξου χρησιμοποιούνται τα φύλλα του δέντρου του Κίτρου (Κιτριά), που περιέχουν ισχυρά αρωματικά αιθέρια έλαια. Τα έλαια αυτά, που συμμετέχουν στην απόσταξη του ποτού, χαρακτηρίζονται για την δυνατή, αλλά ταυτόχρονα κομψή αρωματικότητά τους. Χάρη στην μοναδική αυτή ιδιότητά τους, χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως βασικό συστατικό στην υψηλή αρωματοποιία της Γαλλίας.
Το Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά διατίθεται σε τρεις διαφορετικές ετικέτες, που ξεχωρίζουν από την χαρακτηριστική χρωματική τους κωδικοποίηση. Το Πράσινο είναι το χαμηλότερο σε περιεκτικότητα αλκοόλ (30%) και είναι αρκετά γλυκό. Το μεσαίο, το Διάφανο, είναι ελαφρά πιο… τσιμπημένο στο αλκοόλ (33%) αλλά αισθητά λιγότερο γλυκό. Πιο αντιπροσωπευτικό θεωρείται το Κίτρινο Κίτρο, που έχει τον υψηλότερο αλκοολικό τίτλο (36%) και ελάχιστη ζάχαρη, ενώ έχει προκύψει από διπλή απόσταξη που εξασφαλίζει μεγαλύτερη αρωματική ένταση και ευκρίνεια.




