Εθνικό: Ένα μεγάλο θεατρικό καλοκαίρι

Ο Λευτέρης Βογιατζής σκηνοθετεί ένα all star θίασο στον Αμφιτρύωνα του Μολιέρου, ο Νίκος Μαστοράκης "πειράζει" τις αριστοφανικές Νεφέλες και ο Γιάννης Χουβαρδάς συνεχίζει ακάθεκτος την επιτυχία με τον σεξπηρικό Περικλή. Το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για το καλοκαίρι του 2012.
Εθνικό: Ένα μεγάλο θεατρικό καλοκαίρι
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Φουλ της... κωμωδίας για το Εθνικό Θέατρο το καλοκαίρι, με αριστοφανικές «Νεφέλες», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (13, 14 Ιουλίου στην Επίδαυρο), «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή (3, 4 Αυγούστου στην Επίδαυρο), και επανάληψη του σεξπηρικού «Περικλή», σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

«Κομβικό έργο της αρχαίας δραματουργίας, που από πολύ νωρίς άναψε το διάλογο για το τι ήταν ο Σωκράτης», αλλά και η «μοναδική κωμωδία του Αριστοφάνη με τόσο σφικτή δομή που έφτασε να επηρεάσει ακόμα και το γερμανικό κλασικισμό», είναι σύμφωνα με τον Νίκο Μαστοράκη οι «Νεφέλες», που ανεβαίνουν με ακαταμάχητο πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Γιάννη Μπέζο και Αλέξανδρο Μυλωνά.

Eπίκαιρες «Νεφέλες»

Στις «Νεφέλες» ο Αριστοφάνης μέσω του Σωκράτη, ο οποίος με την αναβίωση της Δίκης του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έγινε ξαφνικά της μόδας, σατιρίζει τις καινές ιδέες των διττών λόγων που εισήγαγαν οι Σοφιστές. «Σε μια εποχή κοινωνικών και ηθικών αναζητήσεων και έντονων ανακατατάξεων που τα όρια των ρευμάτων, των ιδεών και της προόδου βρίσκονται σε σύγχυση και υπό διαπραγμάτευση (όπως και το εκπαιδευτικό σύστημα!) το αριστοφανικό έργο αποδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Το νήμα του χθες και του σήμερα ενώνονται σε μια απολαυστική παράσταση που μιλάει απευθείας στον θεατή», σημειώνει το Εθνικό για το έργο που μεταφράζει ο Κ. Χ. Μύρης, εμβολίζοντάς το διαρκώς με αποσπάσματα από τους Πλατωνικούς Διαλόγους.

Εκτός από τη σκηνοθεσία ο Ν. Μαστοράκης υπογράφει και την δραματουργική επεξεργασία και τα σκηνικά και τα κοστούμια. Η υπογραφή του αποτελεί εγγύηση. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός.

Τον Στρεψιάδη θα υποδυθεί ο Γιάννης Μπέζος, το Σωκράτη ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, το Φειδιππίδη ο Μάκης Παπαδημητρίου και τον Κάποιο ο Γιάννης Νταλιάνης. Δίκαιος Λόγος ο Νίκος Ψαρράς. Άδικος Λόγος ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος. Και μαθητές οι Λαέρτης Μαλκότσης, Όμηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου.
 
Χορός: Τάνια Τρύπη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φοίβος Ριμένας, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Τσεκούρα, Χρήστος Σπανός, Λήδα Μανουσάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Γιωργής Τσουρής, Σπύρος Κυριαζόπουλος.

Σπινθηροβόλος, διπλός «Αμφιτρύων» με θίασο all star

Για την Αλκμήνη του «Αμφιτρύωνα» Αμαλία Μουτούση, το θεατρικό του Μολιέρου είναι «ένας κόσμος άγνωστος για εμάς που δεν ανήκει στην παράδοσή μας. Φαινομενικά είναι μια κωμωδία. Είναι κωμωδία αλλά διαπερνιέται από κάτι πολύ άγριο και σκοτεινό που αποτυπώνεται και στη γλώσσα». Τον αγώνα με την τελευταία έδωσε γενναία η μεταφράστρια Χρύσα Προκοπάκη. «Όλα είναι διπλά, και η γλώσσα και οι άνθρωποι», υποστηρίζει η μεταφράστρια για το «σπινθηροβόλο, γεμάτο ίντριγκες και με ανθρώπινο παλμό θεατρικό έργο», που οι σύγχρονοι του Μολιέρου είδαν κάπως αβασάνιστα αλλά με την επανάσταση της Ψυχανάλυσης και δη χάρη στον Λακάν εξετάστηκαν σε βάθος τα θέματα της ταυτότητας και της ετερότητας που θέτει.

Μια και στον «Αμφιτρύωνα», που ο Μολιέρος ενεμπνεύσθη από την ελληνική μυθολογία, και το ομώνυμο έργο του Πλαύτου (και μαζί τις ασύστολες ερωτοτροπίες του σύγχρονού του Λουδοβίκου 14ου), ο Δίας παίρνει τη μορφή του Αμφιτρύωνα για να τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης, και ο Ερμής τη μορφή του κωμικού υπηρέτη του Σωσία για να διευκολύνει το παράνομο ζευγάρωμα. Γραμμένη το 1668, η σκοτεινή κωμωδία του Μολιέρου παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο –η πρώτη ήταν το 1948 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη.

Ο ελεύθερος στίχος που δημιουργεί καινοτομώντας ο Μολιέρος είναι «ο πιο δύσκολος», θεωρεί η διακεκριμένη μεταφράστρια η οποία παρ' όλη την «ενιαία γλώσσα», κατάφερε να αναδείξει τις «ταξικές διαφορές με μια διακριτικότητα!».

Τα σκηνικά υπογράφει η Εύα Μανιδάκη και τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης. Θα έχουν «άρωμα» τσίρκου και commedia del'arte. Τη μουσική, που θα βασίζεται στα μέσα των ηθοποιών χωρίς playback, συνθέτει μέρα με την ημέρα στις πρόβες ο Δημήτρης Καμαρωτός. Ο θίασος είναι εξαιρετικός. Αλκμήνη: Αμαλία Μουτούση. Αμφιτρύων: Γιώργος Γάλλος.Δίας: Νίκος Κουρής. Σωσίας: Δημήτρης Ήμελλος. Ερμής: Χρήστος Λούλης. Κλεάνθη: Εύη Σαουλίδου. Νύχτα: Στεφανία Γουλιώτη. Στρατηγοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.

Σεξπιρικός Περικλής

Ο «Περικλής», η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που ενθουσίασε και στο θέατρο Globe του Λονδίνου (συμμετέχοντας στη διεθνή πολύγλωσση διοργάνωση με όλα τα θεατρικά του Σέξπιρ) περιοδεύει για περιορισμένες παραστάσεις στην Αθήνα και στην περιφέρεια.

Είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχει κλείσει οριστικά η θερινή περιοδεία της πρώτης Κρατικής σκηνής, λόγω των εκλογών και των παρελκομένων τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v