Low Budget Festival: Μικρό στο budget, μεγάλο στη σκηνή

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, η Έλλη Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Καραμίχος, μεταξύ άλλων, σκηνοθετούν ηθοποιούς όλων των γενεών, σε ένα low budget θεατρικό φεστιβάλ που μιλά... γαλλικά, στο Ίδρυμα Κακογιάννη.
Low Budget Festival: Μικρό στο budget, μεγάλο στη σκηνή
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Ελλάδα-Γαλλία, σημειώστε Χ. Χωρίς αυτογκόλ. Όχι σε οικονομικό επίπεδο, αλλά στον πολιτισμό. Το Low Budget Festival του Tospirto.net, μετά από δυο πετυχημένες διοργανώσεις, μιλά αυστηρώς γαλλικά, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Το γαλλόφωνο πλέον Low Budget Festival, από 25 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, «καταλαμβάνει» ξανά το γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, συστρατεύοντας ταλαντούχους νέους σκηνοθέτες (Βασίλη Μαυρογεωργίου, Έλλη Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Καραμίχο) και ηθοποιούς όλων των γενεών (Φιλαρέτη Κομνηνού, Ορφέα Αυγουστίδη) για έργα των Νταβίντ Λεσκότ, Φαμπρίς Μελκιό και Ρεμί Ντε Βος.

«Το Low Budget Festival κάνει μια έκτακτη ωραία παρένθεση που θα έχει και συνέχεια στο μέλλον», υποσχέθηκε, στη σημερινή συνέντευξη τύπου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο Λάκης Λαζόπουλος. Ο στόχος είναι «η ευρύτερη παρέμβαση στον πολιτισμό. Θέλουμε στο μέλλον να προωθήσουμε και έργα Ελλήνων νέων συγγραφέων έξω. Να τα στείλει το Low Budget Festival στο εξωτερικό».

«Στη Γαλλία έβρισκαν ιδεολογικό καταφύγιο η Μελίνα, ο Μίκης», υπογράμμισε. «Ακόμη και σήμερα οι Γάλλοι δεν τα βάζουν με το λαό αλλά με τις ελληνικές κυβερνήσεις». Ουσιώδης διαφορά!

Την επόμενη χρονιά και ο ίδιος ο Λάκης Λαζόπουλος ανοίγει τα θεατρικά φτερά του για τη Γαλλία, με μια παράσταση που μιλά και ελληνικά και γαλλικά: ήρωες της δυο αυτόπτες μάρτυρες ατυχήματος σε στάση λεωφορείου.

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί τον «Έναν άνθρωπο υπό χρεωκοπία» του Νταβίντ Λεσκόντ, που καταγράφει την κάθοδο του ήρωα αφ’ης στιγμής χρεοκοπεί έως τη μεταμόρφωσή του σε κλοσάρ (25, 26, 27 Μαΐου).

Στον μεταπιραντελικό «Συνένοχο θεατή» του Φαμπρίς Μελκιό, που σκηνοθετεί η Έλλη Παπακωνσταντίνου, οι ήρωες αλλάζουν όνομα σε κάθε σκηνή. Μια σχιζοφρενική συνθήκη που όμως «συνομιλεί –σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα- με την κρίση και την σχιζοφρένια που βιώνει η ελληνική κοινωνία ». (28, 29, 30 Μαίου).

Το «Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» του Ρεμί Ντε Βος που σκηνοθετεί ο Γιώργος Καραμίχος , «αν και γαλλικό μας θυμίζει Ελλάδα». Περιγράφει την ανίατη και σαρκοβόρα σχέση μάνας- γιου (31 Μάιου, 1, 2 Ιουνίου).

Ενθουσιασμένος για το Low Budget Fesτival που μιλά γαλλικά και τη συμβολή του Λ. Λαζόπουλου σ' αυτό δήλωσε σήμερα ο Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και νέος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεσκότ, που διέτρεξε όλο το «Rendez vous επί σκηνής του Γαλλικού Ινστιτούτου με το σύγχρονο θέατρο », στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και το τρέχον Low Budget Fesτival .

Το πρόγραμμα αναλυτικά :
25, 26, 27 Μαΐου
«Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία»
του Νταβίντ Λεσκότ

Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Μουσική: Αριστοτέλης Ρήγας
Σκηνικά: Κλεοπάτρα Κατσαλή
Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Στέργιος Νένες, Δανάη Επιθυμιάδη

Η χρεωκοπία ως κατάσταση, ως συνθήκη, ως κατάληξη, ως τρόπος ζωής, ως σταδιακή ηδονική κατάρρευση, ως δικαιολογία για αυτοκαταστροφή. Η χρεωκοπία με τους δικούς της κανόνες, οριοθετεί τον χώρο, προγραμματίζει τον χρόνο, διαιρεί, προσθέτει, αφαιρεί, δίνει κατευθύνσεις και αποδομεί το καθημερινό τοπίο ενός άντρα που έχει αρχίσει να αρχειοθετεί πλέον τις επαναλαμβανόμενες λειτουργίες της μέρας. Ο καφές, η μουσική, η συζήτηση με τη φίλη του δεν είναι μόνο φευγαλέες ανάγκες αλλά μηχανικές κινήσεις ενός μεγαλύτερου συνόλου. Ενός χορογραφημένου σχεδίου σε ευρύτερο αστικό επίπεδο. O εγκλωβισμένος σε ένα μικρό τετράγωνο ήρωας βάλλεται από τη συνεχόμενη αλλαγή του προσωπικού του χώρου, ενώ ο εντεταλμένος εκκαθαριστής καταμετρά την περιουσία του. Με θεατρικές τεχνικές όπως η πλατφόρμα προσπαθούμε να αφηγηθούμε ένα τεχνοκρατικό παραμύθι στη διάρκεια του οποίου ο ήρωας συρρικνώνεται για να καταλήξει στο μέγεθος μερικών χιλιοστών.

28, 29, 30 Μαΐου
«Ο συνένοχος θεατής»
του Φαμπρίς Μελκιό

Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας
Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Σκηνογραφία: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Τέλης Καρανάνος
Κίνηση: Pauline Huguet
Φωτισμοί: Άντριαν Φρίλινγκ
Παίζουν: Άγγελος Καλίνογλου, Αναστασία Κατσιναβάκη, Άλκης Ζούπας

Μια εντελώς απρόσμενη συνάντηση... πάνω σε ένα κρεβάτι. Δυο άντρες και μια γυναίκα, ένα ερωτικό τρίγωνο, μια ιστορία πάθους, μια δημοσιογραφική διείσδυση στα άδυτα του ιδιωτικού βίου, μια προκλητική αφήγηση που υπόσχεται πολλές ανατροπές. Στο χειρουργικό τραπέζι του Φαμπρίς Μελκιό ανοίγεται η προοπτική της μεγαλύτερης ερωτικής ιστορίας, από την Μήδεια μέχρι τον Ίψεν. Τελικά παρά τις υποσχέσεις και με μεγάλη δόση αυτοσαρκασμού, το κοινό θα έρθει αντιμέτωπο με μια ανύπαρκτη, ασήμαντη, σημερινή ιστορία (αγάπης;). Στο χειρουργικό τραπέζι του Μελκιό ο σημερινός άνθρωπος στέκει ενοχικός απέναντι στην προοπτική του. Η παράσταση αποτελεί ένα παιχνίδι ανατροπής όλων των γνώριμων κλισέ του θεάτρου.

31 Μαΐου και 1, 2 Ιουνίου
«Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος»
του Ρεμί Ντε Βος

Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμίχος
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Νασιάκος
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Σχεδιασμός ρούχων: Χριστίνα Πανοπούλου
Μουσική επιμέλεια-επεξεργασία: Δημήτρης Γαλανόπουλος
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βιργινία Κυπριώτη-Χρύσα Τσουμάνη
Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Ορφέας Αυγουστίδης, Μαρλέν Σαΐτη

Μαντλέν - η μαμά.
Σιμόν - ο γιος.
Αν – ο παιδικός έρωτας του Σιμόν.
Ένα τρίγωνο με πολύ εύκαμπτες γωνίες.
Μια μαύρη κωμωδία που ξεκινά από την αποτέφρωση της γιαγιάς και καταλήγει σε ένα γάμο.
Ένα ατύχημα με την τεφροδόχο αποτελεί την αφορμή για ένα άγριο και διασκεδαστικό παιχνίδι συναισθηματικών εναλλαγών ανάμεσα στο πένθος και στον έρωτα.
Τρία πρόσωπα εκτός τόπου και χρόνου που καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν τους φόβους και τις επιθυμίες τους και να έρθουν αντιμέτωπα με τα συμπλέγματα τού παρελθόντος και τα φαντάσματα τού μέλλοντος.
Όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο μεταφραστής τού έργου Δημήτρης Φίλιας, ο συγγραφέας Ρεμί Ντε Βος διαθέτει μια σύγχρονη ανατρεπτική γραφή που ανοίγει νέα θεατρικά μονοπάτια στην αυγή του 21ου αιώνα.

Info:
* Η προπώληση των εισιτηρίων (10 ευρώ) του «μικρής διάρκειας αλλά εξίσου μεγάλων στόχων» ξεκινά σήμερα στα καταστήματα Public, στα ταμεία του Ιδρύματος Κακογιάννης (Πειαραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418579, Δευτέρα ως Παρασκευή 11π.μ.-2μ.μ.) αλλά και στο διαδικτυακό www.mcf.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v