Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή: "Ακούμε μουσική από την κοιλιά της μάνας μας"

Με αφορμή τις παραστάσεις τους που συνεχίζονται έως και την Κυριακή, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή μιλούν στο in2life για το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους, τους μουσικούς πειραματισμούς και όλα όσα θα δούμε και θα ακούσουμε στο Half Note.
Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή: Ακούμε μουσική από την κοιλιά της μάνας μας
της Μάνιας Ζούση

Γεννήθηκαν με ενάμισι χρόνο διαφορά. Αλλά μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Οι αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή, γεννημένες στην Ξάνθη, διαθέτουν όχι μόνο μια εντυπωσιακή ομορφιά, αλλά και μια γιγάντια δύναμη στη φωνή, ταυτόχρονα με τη θηριώδη τεχνική τους. Από τεσσάρων ετών, όπως λένε και οι ίδιες, τρέχουν στα ωδεία. Έτσι ήταν αναμενόμενο το καλλιτεχνικό τους μέλλον, που συνδυάζει γερές σπουδές, έρευνα, ταλέντο, τεχνική, αλλά κυρίως πάθος για τη μουσική και το τραγούδι. Με αφορμή τις εμφανίσεις τους στο Half Note έως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, μιλούν στο in2life.

«Το ρεπερτόριο με το οποίο ασχολούμαστε είναι αυτό με το οποίο μεγαλώσαμε. Από πορτογαλικά fado και μπλουζ της Αμερικής, έως τα δικά μας παραδοσιακά και ρεμπέτικα. Σε όλα τα τραγούδια που επιλέγουμε να πούμε, διατηρούμε πάντα τη ρίζα τους. Βασικό κριτήριο επιλογής μας είναι το ίδιο το τραγούδι και η αγάπη μας για αυτό, έτσι ώστε αυτή να αναδεικνύεται και όταν θα το λέμε. Μετά την ενδελεχή μελέτη για κάθε τραγούδι και τη δομή του, προχωράμε στη διάλυση αυτής της δομής με αποτέλεσμα να «ντύνουμε» το τραγούδι με την δική μας άποψη δίνοντάς του το προσωπικό μας στίγμα.

Είναι ανεξάντλητες οι μουσικές με τις οποίες μπορείς να πειραματιστείς. Αυτόν τον καιρό παρουσιάζουμε δικές μας συνθέσεις και τραγούδια, σε στίχους και μουσική, τα οποία δουλεύουμε χρόνια και πρόσφατα τα εντάσσουμε πιο δυναμικά στο πρόγραμμά μας. Στο Half Note ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος θα είναι δικά μας τραγούδια, που εμπεριέχουν στοιχεία των μουσικών του κόσμου με τις οποίες ασχολούμαστε όλα αυτά τα χρόνια, έχουν πολλά φωνητικά, πολλούς ρυθμούς που παραπέμπουν σε Βαλκάνια αλλά και στο αμερικάνικο μπλουζ, μελωδίες που μας εκφράζουν και μπορούμε ευκολότερα να γράψουμε πάνω σε αυτές.

Αρχίσαμε από πολύ μικρές να τραγουδάμε μαζί, και ήμασταν τυχερές γιατί ακούγαμε πολλά είδη μουσικής στο σπίτι, από την κοιλιά της μάνας μας ακόμα. Κάναμε και πολλά ταξίδια και έτσι τα ακούσματά μας συμπληρώθηκαν από μουσικές πολλών λαών, με αποτέλεσμα να ηχούν οικεία στα αυτιά μας. Όλα ξεκίνησαν σαν παιχνίδι, εξελίχθηκαν μέσα από έναν πολύ φυσικό δρόμο και κατέληξαν σε αυτό που κάνουμε στη ζωή μας».

Η Σουζάνα και η Ελένη Βουγιουκλή τολμούν πειραματισμούς πάνω στην δυναμική της φωνής και τραγουδούν σε περισσότερες από 20 γλώσσες και διαλέκτους με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Διαθέτουν πλούσιο ρεπερτόριο (ελληνικά ρεμπέτικα και παραδοσιακά δημοτικά, τραγούδια των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, των Βαλκανίων, fado, ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, μπλουζ, σεφαραδίτικα κ.α). Και καταφέρνουν πάντα να συγκινούν το κοινό.

Ταυτότητα
Ελένη Βουγιουκλή: τραγούδι, κιθάρα, πιάνο
Σουζάνα Βουγιουκλή: τραγούδι, κιθάρα, πιάνο
Simone Mongelli: κρουστά

Half Note Jazz Club, Tριβωνιανού 17, Μετς
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 9213310

Γενική είσοδος (χωρίς ποτό): Τραπέζι 20€, Bar & εξώστης 15€, Φοιτητικό (Bar & εξώστης): 10€

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο ώρα έναρξης 22:30, Κάθε Κυριακή ώρα έναρξης στις 21:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v