Θάνος Μικρούτσικος: "Να κατακτήσουμε το αδύνατο είναι η μόνη λύση"

Με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων του, "Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου", στο Μέγαρο Μουσικής, ο Θάνος Μικρούτσικος μιλά στο in2life για τη διαχρονικότητα του Καββαδία, τα παραμύθια και την ανάγκη μας να ονειρευόμαστε.
Θάνος Μικρούτσικος: Να κατακτήσουμε το αδύνατο είναι η μόνη λύση
της Μάνιας Ζούση

Σε ώρες βαριές και δύσκολες, αποζητάμε την παρηγοριά του λόγου, της ιστορίας και του ταξιδιού που προσφέρει η φαντασία, γλυκαίνοντας τις πληγές. Πολύτιμοι τέτοιες ώρες οι παραμυθάδες που με το χάρισμα και το ταλέντο τους μας ταξιδεύουν σε άλλους καιρούς και κόσμους. Ένας από τους λιγοστούς και αγαπημένους, ο Θάνος Μικρούτσικος που χρόνια μας διηγείται τα θαλασσινά παραμύθια του Νίκου Καββαδία βουτώντας τα στις υδάτινες μουσικές του. Αυτές που μεγάλωσαν τρεις γενιές και είναι έτοιμες να μεγαλώσουν και άλλες. «Είμαι ένας παραμυθάς και στην προσωπική και στην καλλιτεχνική μου ζωή», εκμυστηρεύεται στο in2life ο Θάνος Μικρούτσικος, με αφορμή το μουσικό παραμύθι «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου» που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από 22 έως 30 Δεκεμβρίου.

«Τα τραγούδια που έχω γράψει και η παρουσίασή τους μέσα στα χρόνια ως χειρονομία, λειτούργησαν με μια πολύ ιδιαίτερη θεατρικότητα και με έναν τρόπο που μπορεί κανείς να τον συναντήσει σε παραμυθάδες διαφορετικών εποχών. Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας υπήρξε ίσως ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες του 20ου αιώνα αφού επί της ουσίας όλα του τα ποιήματα είναι μικρές ιστορίες που απλώς δεν ξεκινάνε με την φράση «μια φορά και έναν καιρό» .

Η σχέση μου με τον Καββαδία είναι όντως μια σχέση ζωής και αυτό επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι τρεις γενιές νεοελλήνων, η δική μου, η γενιά των σαραντάρηδων, οι σημερινοί εικοσάρηδες και πάει λέγοντας, μπαίνουν με πολύ μεγάλη ένταση σε αυτή την κοινή συνεργασία, θεωρώντας αυτά τα τραγούδια και αυτές τις ιστορίες, δική της υπόθεση, κτήμα τους. Την ίδια ώρα που σημαντικά έργα του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη, η νεότερη γενιά τα προσεγγίζει με την έννοια της μνήμης, την δική μου δουλειά πάνω στον Καββαδία την προσεγγίζει με την έννοια του παρόντος. Αυτό το έχω δει σε χιλιάδες συναυλίες μου γεμάτες από εικοσάρηδες.

Επειδή ακριβώς πρόκειται για την αιχμή του δόρατος της τραγουδοποιίας μου, οδηγήθηκα στη σκέψη να κάνω πράξη ένα παλιό μου όνειρο, παρουσιάζοντας την σαν μουσικό παραμύθι που να αρχίζει με το μια φορά και ένα καιρό, και να διηγείται μια πολύ μεγάλη ιστορία η οποία να προέρχεται από τα ίδια τα τραγούδια. Έτσι λοιπόν φτιάχτηκε αυτή η ιστορία από τη Μαρία Παπαγιάννη που θα παρουσιαστεί από τις 22 έως τις 30 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, με τραγουδιστές, μουσικούς, ηθοποιούς και χορευτές.

Δεν μένουμε μόνον σε περιπέτειες και θαλασσινές ιστορίες αλλά μπαρκάρουμε με ένα πλοίο που το λέμε Τραβέρσο, το οποίο σημαίνει κόντρα στον καιρό. Μπαρκάρουμε με όλους όσους θέλουν να μην σταματήσουν να ονειρεύονται. Με όλους όσους θέλουν να ξεπεράσουν τις καταγεγραμμένες τους δυνατότητες. Με όλους όσους θέλουν να σπρώξουν τα όριά τους, με όλους όσους θέλουν και μπορούν να κατακτήσουν το αδύνατο που είναι η μοναδική λύση σε αυτή τη βαρβαρότητα που βιώνουμε όλοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

«Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου»
Μπαρκάρουμε με ένα μεγάλο καράβι για τον κόσμο της φαντασίας εκεί όπου ζούνε πειρατές, θαλασσόλυκοι, γοργόνες και καρχαρίες, χελιδονόψαρα, φάλαινες και ψάρια- νησιά. Το πρώτο μέρος διηγείται την ιστορία ενός ναυτικού από τα κείμενα του Καββαδία και κυρίως τη Βάρδια, του λοστρόμου «Νακαχαναμόκο». Εκεί συναντάμε πολλά μοτίβα της θαλασσινής περιπέτειας από τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, τον Ιρλανδό ήρωα Μάχον Μακ Μάχον, ψάρια που γίνονται νησιά ή νησιά που γίνονται ψάρια, πειρατές, το πειρατικό του κάπταιν Τζίμμυ που βρίσκεται στην κοιλιά μιας τεράστιας φάλαινας κ.α. Αυτό το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται με τον «Γουίλι τον μαύρο θερμαστή από το Τζιμπουτί» τραγουδισμένου ως χιπ χοπ από τον Χρήστο Θηβαίο. Στο δεύτερο μέρος πέντε τραγούδια γέννησαν πέντε ιστορίες: Οι 7 νάνοι, το μαχαίρι, η Θεσσαλονίκη, η γυναίκα, και ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Έχω μια συγκεκριμένη άποψη για το παιδικό θέαμα που είναι πως στα παιδιά απαγορεύεται το καλλιτεχνικό σκόντο».


Info:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ.: 210 7282333
Βραδινές παραστάσεις: Πέμπτη 22, Παρασκευή 23, Δευτέρα 26, Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30.
Απογευματινές παραστάσεις: Παρασκευή 23, Δευτέρα 26 & Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00
Τιμές εισιτηρίων: 14€ (ΓΆ Ζώνη), 25€ (ΒΆ Ζώνη), 35€ (ΑΆ Ζώνη: 35€), 50€(Διακεκριμένη Ζώνη), Φοιτητικά-Παιδικά: Έκπτωση 50% επί της τιμής της κάθε ζώνης

Μουσική : Θάνος Μικρούτσικος
Ποίηση: Νίκος Καββαδίας
Κείμενα: Μαρία Παπαγιάννη
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Πέτκου
Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας
Σχεδιασμός ήχου: Μπάμπης Μπλαζουδάκης
Επιμέλεια παραγωγής: Cricos- Μάνος Τρανταλίδης

Τραγουδούν: Χρήστος Θηβαίος
Κώστας Θωμαίδης
Ρίτα Αντωνοπούλου
Άννα Λινάρδου
Θάνος Μικρούτσικος

Παίζουν: Θύμιος Παπαδόπουλος πνευστά
Νίκος Τουλιάτος κρουστά
Θάνος Μικρούτσικος πιάνο

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Χρήστος Μαλάκης
Νικόλας Αγγελής
Φωνή από το παρελθόν: Δημήτρης Παπανικολάου

Χορεύουν: Νικολέτα Καρμίρη
Αλεξία Κωστή
Κατερίνα Λιόντου
Κωνσταντίνα Μικρούτσικου
Δήμητρα Χαραλάμπους
Πέγκυ Ψυχογιού

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v