Μπάμπης Στόκας: "Τραγουδάω για τη μοναξιά γιατί θέλω να την αφορίσω"

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του δίσκου, και τις παραστάσεις του με την Λιζέτα Καλημέρη στη μουσική σκηνή Δίπλα στο Ποτάμι, ο Μπάμπης Στόκας μιλά στο in2life για... πρίγκιπες και μουσική σε δύσκολες εποχές.
Μπάμπης Στόκας: Τραγουδάω για τη μοναξιά γιατί θέλω να την αφορίσω
της Μάνιας Ζούση

Ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Μάνο Ξυδούς και τον Φίλιππο Πλιάτσικα των θρυλικών Πυξ Λαξ, και πριν την διάλυση του συγκροτήματος το 2004, ο Μπάμπης Στόκας, κυκλοφορεί τον Μάρτιο του 2001 τον πρώτο προσωπικό του δίσκο "Πουλιά της νύχτας" υπογράφοντας στίχους και μουσική. Το 2005, με τη δημιουργία του νέου του συγκροτήματος «σχέδιο Γ», ακολουθεί έναν χρόνο μετά ο δεύτερος δίσκος με τίτλο "Στην Άκρη της Γιορτής", το 2008 το διπλό live άλμπουμ "Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε" και το 2010 το τρίτο του προσωπικό album με τίτλο "Βόλτα".

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κυκλοφορήσει από την Sony ο νέος του δίσκος με τραγούδια σε στίχους Άλκη Αλκαίου. Την ίδια ώρα εμφανίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» σε ένα μουσικό πρόγραμμα με την Λιζέτα Καλημέρη.

Μεγαλωμένος στα δυτικά της πόλης, ο Μπάμπης Στόκας επιστρέφει πάντα στην παλιά του γειτονιά, στο Μενίδι και στους Αγίους Αναργύρους. «Εκεί οι άνθρωποι ζουν ακόμα αλλιώς, ίσως γιατί το ποτάμι και αυτή η γραμμή του τρένου που κόβει την πόλη στα δυο, σε βοηθάει να γράψεις κάποια πράγματα που έχουν ουσία», εκμυστηρεύεται ο ίδιος στο in2life. «Όταν με τους Πυξ Λαξ γράφαμε για τους Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης και μας φώναζαν όλοι με αυτό το όνομα, δεν ήμασταν εμείς οι Πρίγκιπες, αλλά όλοι αυτοί που όταν εμείς γυρνάγαμε από τα ξενύχτια και τις βόλτες ξημερώματα, περίμεναν το λεωφορείο στη στάση πηγαίνοντας για δουλειά.

«Είναι οι ίδιες αυτές περιοχές όπου έναν δρόμο κάνουν τριάντα χρόνια να τον τελειώσουν, και έτσι όλα αυτά που σε πειράζουν, σε ενοχλούν και σε θυμώνουν τα κάνεις τέχνη, στίχο και τραγούδι. Οι σχέσεις των ανθρώπων εδώ είναι πιο αληθινές, λέμε ακόμα καλημέρα. Και οι ζωές πιο βασανισμένες, αλλά χωρίς βάσανο δεν προχωράμε, το έχουν πει και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, το είπε αργότερα και ο Όσκαρ Ουάιλντ, πως μέσα από την θλίψη βγαίνει η ομορφιά όπως και η τέχνη. Όταν είμαστε χαρούμενοι και βολεμένοι είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε πράγματα που μπορούν να μείνουν και να ενδιαφέρουν τον κόσμο έστω και μετά από λίγα χρόνια.

«Σήμερα οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, το βλέπεις, το νιώθεις, τους κάνανε να κοιτάνε χαμηλά, και αυτό είναι που με πειράζει περισσότερο και αυτό είναι το πιο τρομερό από όλα που έγιναν. Νομίζω ότι αυτή η κατάντια στην οποία έχουμε φτάσει δεν γίνεται να πάει παρακάτω. Έτσι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ανυψωθούμε και πάλι. Κάτι τέτοιο θα κάνει καλό και στην τέχνη, ο καθένας θα καταλάβει τα λάθη του σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα. Ζούμε την εποχή της αλήθειας, που μπορεί να πονάει αλλά αυτή είναι».

Ο νέος δίσκος
«Είμαι πολύ τυχερός γιατί στον νέο δίσκο τους στίχους έχει γράψει ο Άλκης Αλκαίου που έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα σημάδια των καιρών πιο γρήγορα από τον καθένα μας και να βάζει τις λέξεις στο χαρτί με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο. Και αυτό μου έδωσε μεγάλη δύναμη να γράψω καλές μουσικές, όσο καλύτερες μπορούσα, γιατί ο λόγος του Αλκαίου έχει μέσα του μουσική, εγώ απλώς ακολούθησα τον λόγο. Άρα η μουσική είναι δική του, εγώ απλώς τη βρήκα. Το σημαντικότερο από όλα είναι ο λόγος.

«Τον δίσκο τον δουλεύουμε με τον Άλκη δυόμισι χρόνια, τώρα κοντεύει να τελειώσει, ευελπιστούμε να βγει στις γιορτές από την Sony αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε τίτλο. Όσον αφορά τη μουσική, σε κάθε τραγούδι είναι αυτή που ένιωθα ότι ταιριάζει. Άλλοτε ένα τραγούδι παραδοσιακό, άλλοτε ένα πιο σύγχρονο, άλλο ένα πιο ροκ, ένα με ένα πιάνο και άλλο με δυο κιθάρες. Σε μια εποχή που οι λέξεις χάνονται και τις ψάχνουμε, εμείς ακολουθούμε το λόγο. Και έχουμε όλοι ανάγκη ο ένας τον άλλον, για να το κάνουμε αυτό, μόνοι μας δεν μπορούμε, η μοναξιά είναι το χειρότερο πράγμα. Εγώ τραγουδάω για την μοναξιά γιατί θέλω να την αφορίσω».

Ταυτότητα
Μουσική Σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι»
Λ. Κατσώνη 189, Άγ. Ανάργυροι

Τηλ.: 2102610444, 2102610438
Τιμές: Είσοδος με ποτό € 15, φιάλη ουίσκι € 120, κρασί ανά δύο άτομα € 60
Παρασκευή και Σάββατο έναρξη 22. 30 μμ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v