Oscars 2013: Η εκδίκηση του Ben Affleck

Το Argo ήταν ο μεγάλος νικητής των φετινών Όσκαρ, καθώς έφυγε με τα αγαλματίδια της Καλύτερης Ταινίας και Σεναρίου. Στους χαμένους της χρονιάς, ο Steven Spielberg, ενώ δεν έλειψαν και οι μικρές εκπλήξεις. Δείτε την λίστα με τους νικητές και τα παραλειπόμενα της τελετής.
Oscars 2013: Η εκδίκηση του Ben Affleck
του Γιώργου Κόκουβα

Ο Ben Affleck είχε τον τελευταίο λόγο, και ο Spielberg απολύτως κανέναν, ενώ ο θρίαμβος ανήκει στην συμπαθή μετριότητα της φετινής κινηματογραφικής παραγωγής. Εξηγούμαστε.

Την μπουκιά από το στόμα του Steven Spielberg πήρε κάποιος άλλος σε κάθε μία από τις έντεκα κατηγορίες που ήταν υποψήφιο το «Lincoln», εκτός από αυτήν του Α’ ανδρικού ρόλου που με συνοπτικές διαδικασίες παραδόθηκε στα χέρια του Daniel Day Lewis και του αδιάφορου «Production Design Award». Κατά τα άλλα, ο Ang Lee με την «Ζωή του Πι» έκλεψε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και ο Ben Affleck με το «Argo» το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, κατηγορίες στις οποίες το «Lincoln» φιγουράριζε ως φαβορί.

Το «Argo» δικαιώθηκε, αποσπώντας μεταξύ άλλων τρία από τα σημαντικότερα βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ), κλείνοντας ειρωνικά το μάτι στην Ακαδημία που δεν συμπεριέλαβε τον Affleck στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας.

Καμία έκπληξη το (δικαιότατο) Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου στην Anne Hathaway («Οι Άθλιοι»), ούτε και τα μοιρασμένα τεχνικά βραβεία κατά κύριο λόγο στους «Άθλιους» και τη «Ζωή του Πι», ενώ την μίνι (αλλά πολύ ευχάριστη) έκπληξη έκανε το «Django Unchained», που απέσπασε το βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου για τον υπέροχο Christoph Waltz (sorry Tommy Lee Jones) και Πρωτότυπου Σεναρίου για τον Quentin Tarantino.

Κατά τα άλλα, η Ακαδημία επέδειξε την ανικανότητά της (ή την έλλειψη πρόθεσης) να βραβεύσει τις πραγματικά σπουδαίες ταινίες, αφού το «Beasts of the Southern Wild» έμεινε με άδεια χέρια και το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε αρκέστηκε στο αγαλματίδιο της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Έτσι, με Όσκαρ στο χέρι βρέθηκαν πολλές «μετριότητες» - ή έστω, καλές ταινίες και ερμηνείες που ωστόσο δεν ήταν οι καλύτερες στις λίστες της βραδιάς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η νίκη της Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) για Α’ γυναικείο ρόλο, το «Brave» ως Καλύτερη Animation ταινία και –ας το παραδεχτούμε- το «Argo» που ήταν μεν καλό και γεμάτο ρυθμό και αγωνία, αλλά σίγουρα δεν ήταν η ταινία της χρονιάς.

Στα παραλειπόμενα της τελετής, ξεχωρίζουμε τα εξής:
-Ο πρωτάρης παρουσιαστής Seth MacFarlane άφησε σχετικά ανάμικτες εντυπώσεις – μπορεί να μην έκανε τους πάντες να ξεκαρδιστούν, αλλά κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον σε μια ατέλειωτη βραδιά. Πάντως, σίγουρά δίχασε την κοινότητα των tweeters, μερικοί από τους οποίους κάνουν λόγο για βαρετή, αδιάφορη τελετή.
Jennifer Lawrence σκόνταψε και έπεσε καθώς ανέβαινε σοκαρισμένη τα σκαλοπάτια για να παραλάβει το βραβείο της – αυτή την σκηνή θα την θυμόμαστε για καιρό, και εκείνη το ίδιο.
-Τα live τραγουδιστικά performances έκλεψαν την παράσταση, αφού μεταξύ άλλων από την σκηνή πέρασαν: Ολόκληρο το cast των «Αθλίων», η Barbara Streisand, η Catherine Zeta Jones, η Shirley Bassey και η Adele (για το αφιέρωμα στα musicals και στα 50 χρόνια James Bond αντίστοιχα).
-Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτους ευχαριστήριους λόγους βραβευμένων δεν είχαμε, πέρα από αυτόν του Daniel Day Lewis που έκανε… πλακίτσα με την Meryl Streep, η οποία του παρέδωσε το βραβείο (trivia: αυτά τα δύο τέρατα υποκριτικής έχουν από τρία αγαλματίδια πλέον στα ράφια τους), και από αυτούς του «τρελούτσικου» Tarantino και της κλαμένης Adele (Καλύτερο τραγούδι για το «Skyfall»).
-Το βραβείο Καλύτερης ταινίας θα ανακοίνωνε ο Jack Nicholson, ο οποίος όμως στην «πολιτική» έκπληξη της βραδιάς, έδωσε πάσα στην Michelle Obama. Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έδωσε μέσω ζωντανής σύνδεσης από τον Λευκό Οίκο το βραβείο στον Ben Affleck, και όλοι πήγαν στα σπίτια τους ευτυχισμένοι και πολύ… Αμερικανοί.

*Η λίστα των βραβείων
Καλύτερη Ταινία
: Argo
Α’ Γυναικείος ρόλος: Jennifer Lawrence, Silver Linings Playbook
Α’ Ανδρικός ρόλος: Daniel Day Lewis, Lincoln 
Β’ Ανδρικός ρόλος: Christoph Waltz, Django Unchained
Β’ Γυναικείος ρόλος: Anne Hathaway, Les Misérables
Διασκευασμένο σενάριο: Argo
Πρωτότυπο Σενάριο: Django Unchained
Animated Μικρού μήκους: Paperman
Animation Ταινία: Brave
Κινηματογράφησης: Life Of Pi
Οπτικών Εφέ: Life of Pi
Κοστούμια: Anna Karenina
Make up και hairstyling: Οι Άθλιοι
Ντοκιμαντέρ: Searching For Sugar Man
Ξενόγλωσσης Ταινίας: Amour
Μίξη ήχου: Οι Άθλιοι
Sound editing: Zero Dark Thirty και Skyfall (ισοψηφία)
Μοντάζ: Argo
Production Design: Lincoln
Soundtrack: Life Of Pi
Τραγούδι: “Skyfall”

Δείτε αναλυτικά τα βραβεία εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v