Αρχαιολογικοί θησαυροί επιστρέφουν από το Μουσείο Getty

Δύο σημαντικά εκθέματα επιστρέφει στο Υπουργείο Πολιτισμού το Μουσείο Getty, επισφραγίζοντας έτσι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο φορείς για να αναδείξουν τον ελληνικό πολιτισμό και να πατάξουν την αρχαιοκαπηλία.
Στο πλαίσιο ενός διαφορετικού… Μνημονίου, Συνεργασίας αυτήν την φορά, που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με το Μουσείο J. Paul Getty του Λος Άντζελες, δύο σημαντικά εκθέματα που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ., επιστρέφουν σύντομα στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο τμήματα επιτύμβιου ανάγλυφου και για μία ενεπίγραφη στήλη, τα οποία έχει στην κατοχή του το Μουσείο Getty από την δεκαετία του ‘70.

Τα πρώτα δύο είναι κομμάτια ενός ανάγλυφου που εκτίθεται στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα. Στo επιτύμβιο απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές, η κυρία καθισμένη αριστερά και η δούλα εμπρός της, ακουμπώντας το δεξί της χέρι στο μάγουλο. Το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής αττικού εργαστηρίου, ενώ χρονολογείται στο τέλος του 5ου αι. π.Χ.

Η ενεπίγραφη στήλη φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές. Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη Νοτιοανατολική Αττική (περίπου εκεί όπου βρίσκονται σήμερα τα Καλύβια) προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται στο 430 – 420 π.Χ. Η επιγραφή αποτελείται από 65 στίχους, αλλά το κείμενο είναι ελλιπές κατά το άνω αριστερό τμήμα του. Εκ του περιεχομένου της η επιγραφή συγκαταλέγεται στα πολύ σημαντικά κείμενα του είδους της.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Getty στοχεύει να ενισχύσει την επιστημονική έρευνα και την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και να αποτρέψει την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, όπως αναφέρει χαρακτηριστική η σχετική ανακοίνωση.

«Το Getty έχει δεσμευθεί για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και το Μνημόνιο με την Ελλάδα αποτελεί πρόοδο για την προσπάθειά μας», δήλωσε ο James Guno, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος J. Paul Getty, μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

«Για εμάς επιτυγχάνεται ένας σημαντικός στρατηγικός στόχος: η διαρκής παρουσία της Ελλάδας σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία, σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, στο κέντρο πολλών εξελίξεων και της διεθνούς βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης. Είναι επίσης πολύ θετικό, ότι αυτή η συμφωνία επισφραγίζεται με τον επαναπατρισμό στη χώρα μας δύο εξαιρετικά σημαντικών αρχαιοτήτων, ο οποίος προήλθε μέσα από εποικοδομητικές, συστηματικές και εντατικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v