Κινέζικη Πρωτοχρονιά: Η Χρονιά του Αρουραίου

Αφού μάθουμε τι συμβολίζει το πρώτο ζώδιο του Κινέζικου κύκλου, μαγειρεύουμε τηγανιτό ρύζι και γιορτάζουμε την Κινέζικη Πρωτοχρονιά
Κινέζικη Πρωτοχρονιά: Η Χρονιά του Αρουραίου

Της Αγάπης Μαργετίδη

Η αλήθεια είναι πως δεν πολυασχολούμαι με τα ζώδια, πολύ περισσότερο δε με τα κινέζικα.  Αφού όμως πάντα ψάχνω ευκαιρίες για γιορτές, δεν θα άφηνα να περάσει έτσι η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, ακόμη κι αν φέτος τιμώμενο ζώο είναι ο Αρουραίος.  Όσο κι αν για μας τους Δυτικούς το ζώο αυτό είναι όχι και τόσο αγαπητό (το λέω κομψά!), για τους Κινέζους είναι ιερό και ανοίγει τον ζωδιακό κύκλο.  Ο μύθος λέει πως ο Αυτοκράτορας Jade (προσωποποίηση του πρώτου θεού) είχε ανακοινώσει ότι η σειρά θα καθοριστεί ανάλογα με το ποιο ζώο θα έφτανε πρώτο στο πάρτι των γενεθλίων του.  Ο αρουραίος ανέβηκε στην πλάτη του βοδιού που ετοιμαζόταν να διασχίσει πρώτο το ποτάμι και να τερματίσει και του πήρε τη σειρά.  Τέτοιο καθαρματάκι ο αρουραίος! 

Οι αρουραίοι αντιπροσωπεύουν τον πλούτο και την αφθονία.  Είναι έξυπνοι, εύστροφοι,  ενώ συγχρόνως ζουν μια ήσυχη και ειρηνική ζωή.  Οι άνθρωποι που ανήκουν στο ζώδιό τους είναι ευπροσάρμοστοι, οργανωτικοί, φιλομαθείς, υπεύθυνοι, ικανοί, πετυχημένοι, αισιόδοξοι, αρεστοί στον περίγυρό τους, ευαίσθητοι αλλά και πολύ πεισματάρηδες.  Για σκεφτείτε λίγο, κυρίως όσον αφορά το πείσμα.  Πάει κάπου το μυαλό σας;  Εγώ είμαι αυτή!  Μάλιστα, ανήκω στο ζώδιο του αρουραίου και φέτος είναι η χρονιά μου. 

Βεβαίως, ως προς το φαγητό, υπάρχει μια κάποια δυσκολία.  Το περσινό γουρουνάκι μια χαρά την έκανε τη δουλειά και το τσιμπούσι ήταν από τα αξέχαστα που έχω οργανώσει.  Ψάχνοντας τι να φτιάξω μου ήρθε στο μυαλό αυτό που αγαπούν οι περισσότεροι στην κινέζικη κουζίνα.  Το περίφημο τηγανιτό ρύζι.  Προσωπικά δεν το αγαπώ καθόλου, πάντα προτιμώ το ρύζι στον ατμό, αντιθέτως προς τον σύζυγό μου που το λατρεύει και γι’ αυτό κάθε φορά που τρώμε κινέζικο παραγγέλνει ο καθένας το δικό του ρύζι.  Ήμουν επίσης πεπεισμένη πως το τηγανιτό ρύζι είναι δυτική εφεύρεση βαφτισμένη κινέζικη, σαν τα περισσότερα ψευτοκινέζικα φαγητά που τρώμε.  Μετά από σύντομη έρευνα είδα ότι η γνώμη μου ήταν λανθασμένη, τουλάχιστον ως προς την αυθεντικότητα του φαγητού, γιατί, όντως, το τηγανιτό ρύζι που σερβίρουν τα περισσότερα κινέζικα είναι επιεικώς απαράδεκτο. 
 
Το τηγανιτό ρύζι λοιπόν έχει παμπάλαιες ρίζες, αφού καταγράφεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Sui (589 – 618 μ.Χ.) και είναι φαγητό της επόμενης μέρας, όπου το ρύζι που έχει περισσέψει ανακατεύεται με λαχανικά, συχνά με αυγό και πολλές φορές με κρέας, πάντα περισσευούμενο.  Απαραίτητα συστατικά το σησαμέλαιο, η soy sauce και το σκόρδο. 

Εν τέλει, αφού μαγείρεψα το τηγανιτό ρύζι σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή, κατέληξα ότι ναι μεν δεν θα γίνει από τα αγαπημένα μου φαγητά, όμως, όπως κάθε τι το αυθεντικό, και λόγο ύπαρξης έχει και μπορεί να γίνει πολύ νόστιμο.  Απαραίτητη προϋπόθεση η πιστή εκτέλεση, που παρεμπιπτόντως, είναι απλούστατη. 

 
ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΑΥΓΟ (FRIED RICE)
Όπως φαντάζεστε, το πλέον σημαντικό είναι το ρύζι που δεν πρέπει να έχει υγρασία, εξ ου και χρησιμοποιούμε πάντα ρύζι που έχει μαγειρευτεί κι έχει μείνει μια μέρα. 

Για 2 άτομα ως συνοδευτικό. Αν έχουμε το ρύζι στο ψυγείο, το βγάζουμε λίγη ώρα πριν το τηγανίσουμε.  Θα χρειαστούμε 2 μεγάλες κούπες βρασμένου ρυζιού τύπου jasmine rice ή basmati. Στο μεταξύ ζεματίζουμε τα λαχανικά για περίπου 5΄. Εγώ έβαλα καρότο και αρακά (το καρότο να είναι κομμένο σε μικρούς κύβους, ισομεγέθεις με τον αρακά), ενώ μπορούμε να συμπληρώσουμε με πράσινα φασολάκια, μπρόκολο, κλπ (το ίδιο ψιλοκομμένα). Υπολογίζουμε τα λαχανικά στο σύνολό τους να είναι περίπου 2 φλ. τσ.  Μπορούμε επίσης να βάλουμε μανιτάρια και κινέζικο λάχανο, χωρίς βεβαίως να τα ζεματίσουμε, αλλά κατ’ ευθείαν στο τηγάνι. Αφού τα ζεματίσουμε, τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε να κάψει καλά το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (wok ή βαθύ τηγάνι), προσθέτουμε λίγο sesame oil και ρίχνουμε το ρύζι.  (Το sesame oil θέλει προσοχή γιατί είναι πολύ έντονο‧ υπάρχει όμως στην αγορά και ειδικό sesame oil για το wok, με λιγότερο έντονο άρωμα.  Αν χρησιμοποιήσετε τέτοιο, στο τελείωμα βάλτε και λίγο από το δυνατό, σαν άρτυμα).  Με ένα ξύλινο κουτάλι το ανακατεύουμε συνεχώς απαλά για να ξαναχωριστούν τα σπυριά, με προσοχή να μην λιώσουν.  Το τηγανίζουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται τραγανό.  Το βγάζουμε από το τηγάνι, ξαναβάζουμε στον πάτο λίγο ακόμη sesame oil και προσθέτουμε τα λαχανικά, 1 σκ. σκόρδου πολύ ψιλοκομμένη ή τριμμένη με το ειδικό εργαλείο και λίγο τριμμένο φρέσκο ginger (περίπου 1 κ.γλ.).   Τα τηγανίζουμε για λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς και τα σπρώχνουμε με το κουτάλι στο πάνω μέρος του σκεύους για να κάνουμε χώρο για τα αυγά.  Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και στο άδειο μέρος του σκεύους σπάμε δύο αυγά.  Τα ανακατεύουμε γρήγορα (όπως κάνουμε τον καγιανά και τα scrambled eggs) και μόλις αρχίσουν να πήζουν, τα ενώνουμε σταδιακά με τα λαχανικά.  Προσθέτουμε το ρύζι, 1 κ.σ. soy sauce και ανακατεύουμε καλά.  Σερβίρουμε σε μπολ.  Εννοείται πως μπορούμε να συμπληρώσουμε με κάποια πρωτεΐνη (γαρίδες, κοτόπουλο ή χοιρινό) κι έτσι το γεύμα γίνεται αυτομάτως πλήρες. 

Φέτος η Κινέζικη Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στις 25 Ιανουαρίου και η Χρονιά του Αρουραίου θα τελειώσει στις 11 Φεβρουαρίου του 2021, όπου τον Aρουραίο θα διαδεχθεί το Bόδι, αυτό που ξεγέλασε ο αρουραίος και του πήρε την πρωτιά.  Του χρόνου λοιπόν, με το καλό, θα έχουμε πολύ ωραία πράγματα να μαγειρέψουμε και βεβαίως να αναλύσουμε την προσωπικότητα του καημένου του βοδιού.  Καλή Κινέζικη Πρωτοχρονιά! 新年快乐 / 新年快樂

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v