Μια βραδιά στην Καλαμάτα με δυνατές γευστικές και οινικές εμπειρίες

Το οινοποιείο Semeli και το εστιατόριο Platea μας χάρισαν μια βραδιά γεμάτη δυνατές εμπειρίες και «παντρέματα» καλού κρασιού και φαγητού.
Μια βραδιά στην Καλαμάτα με δυνατές γευστικές και οινικές εμπειρίες
της Αγάπης Μαργετίδη

Βραδιά υψηλών συναντήσεων ήταν η 14η Ιανουαρίου 2018, με δύο φιλόξενους οικοδεσπότες: την αφρόκρεμα των οίνων του γνωστού και πολλάκις βραβευμένου οινοποιείου Semeli και τον μοναδικό χώρο του εστιατορίου Platea, που ομορφαίνει την Καλαμάτα εδώ και λίγους μήνες. Τέσσερις εξαιρετικοί οίνοι συνάντησαν πέντε γευστικές δημιουργίες, σε αρμονική, ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα.



Η βραδιά ξεκίνησε δυνατά και ολίγον τι εξωτικά. Το χρυσαφί φρουτώδες Μοσχοφίλερο SEMELI ΜΑΝΤΙΝΙA NASSIAKOS 2016 έδωσε με χαρά το πλούσιο άρωμά του στο ελαφρά πικάντικο tartare τόνου με το βελούδινο avocado, το τραγανό αγγούρι και τη φινετσάτη οξύτητα του μοσχολέμονου.



Οι δροσερές πρασινάδες που αντάμωσαν με τα καραμελωμένα καρύδια, τα ρόδια και τους σπόρους στη χειμωνιάτικη σαλάτα που ακολούθησε, βρήκαν τον τέλειο καβαλιέρο στο SEMELI AETHERIA WHITE 2016, ένα λευκό κρασί με έντονο χαρακτήρα, που συνδυάζει την οξύτητα της Μαλαγουζιάς με τις πλούσιες νότες του Chardonnay.



Σειρά είχαν δύο μοναδικές συνθέσεις φαγητού και κρασιού, που αν και πολυεπίπεδες και οι δυο τους, έφτιαξαν ένα ζευγάρι από αυτά που δεν χορταίνεις να κοιτάζεις. Στην περίπτωσή μας το… γευτήκαμε! Το πιάτο με τις όμορφες παπαρδέλες που αγκάλιασαν τα σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα και τα μανιτάρια portobello σε ένα φίνο έδεσμα, χάρη στο υπέροχα δροσερό άρωμα του λεμονόχορτου, έκανε εκρηκτικό ντουέτο με την πανέξυπνη σύνθεση των τριών ποικιλιών του ερυθρού οίνου SEMELI AETHERIA RED 2015 (Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon). Τρεις ποικιλίες, ένα εξαίσιο κρασί, που αποδεικνύει πως στους δύο, τρίτος, μια χαρά χωρεί.



Η στιβαρή νοστιμιά της σταβλίσιας μπριζόλας από τη Μάνη με τις χοντροκομμένες πατάτες και τα ψητά λαχανικά, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο καβαλιέρο από το ρουμπινί αγιωργίτικο SEMELI ΝΕΜΕΑ GRANDE RESERVE 2012. Ένα πλούσιο και βελούδινο κρασί, που φέρει επάξια το βάρος του τίτλου του.

Το ίδιο ώριμο κρασί, με τις δυνατές αλλά καθόλου επιθετικές τανίνες και το μπαχαράτο άρωμά του που γεμίζει με χαρά το στόμα, ήταν αυτό που, κόντρα στις προκαταλήψεις και τις επιταγές των ειδικών, χόρεψε περιπαθές tango με τη νόστιμη τάρτα, γεμισμένη με πλούσια απαλή σοκολάτα και τσαχπίνα, αλμυρούτσικη καραμέλα.



Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κρασιού, ξεκινώντας από το χρώμα, περνώντας από το άρωμα και καταλήγοντας στη γεύση και την επίγευση, σε συνδυασμό με τα εδέσματα που γευθήκαμε, πέρα από την απολαυστική βραδιά που περάσαμε, μας έδωσαν πολλές ιδέες για να φτιάξουμε το δικό μας σενάριο για αξέχαστες στιγμές. Της κάθε μέρας και της σχόλης, κυριακάτικα νωχελικά μαγειρέματα, βραδινές βεγγέρες, φιλικά ή επίσημα τραπεζώματα. Κι όλα αυτά σε πολύ λογικές τιμές σε σχέση με την ποιότητα: ξεκινούν από τα € 9 περίπου για το SEMELI ΜΑΝΤΙΝΙA NASSIAKOS 2016, περί τα € 11 για το SEMELI AETHERIA WHITE 2016, γύρω στα € 15 για το SEMELI AETHERIA RED 2015 και φθάνουν στα € 17,5 περίπου για το SEMELI ΝΕΜΕΑ GRANDE RESERVE 2012. Και μια απαραίτητη διευκρίνιση: τα δύο κόκκινα κρασιά αναπτύσσουν τα αρώματά τους σε όλο τους το εύρος, όταν μεταγγισθούν σε καράφα.



Η βραδιά ήταν από αυτές που δεν ξεχνιούνται. Στο όμορφο τραπέζι του καλαματιανού Platea, ενός χώρου που δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις και τι να πρωτοθαυμάσεις, συναντήθηκαν 15 άνθρωποι, άλλοι για πρώτη φορά κι άλλοι παλιοί γνώριμοι. Καινούργιες φιλίες γεννήθηκαν, παλιές αγάπες ξανασυναντήθηκαν. Οι δύο άψογοι οικοδεσπότες, το οινοποιείο Semeli και το εστιατόριο Platea με τους άξιους εκπροσώπους τους, μας ένωσαν και μας χάρισαν απλόχερα την Φιλοξενία, με όλη τη σημασία της λέξης και όλα αυτά που περικλείει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v