Manouka Wine Bar: Η Ελλάδα σε πρώτο πλάνο

Ένα wine bar - restaurant σε μια όμορφη ταράτσα στην Ερμού μας ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα κι εμείς χαιρόμαστε πολύ γι' αυτό.
Manouka Wine Bar: Η Ελλάδα σε πρώτο πλάνο

της Αγάπης Μαργετίδη

Γνωρίζετε τι είναι το μανούκα; Είναι ένα σπάνιο φυτό (leptospermum scoparium) που ευδοκιμεί στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, από τα άνθη του οποίου βγαίνει το πολύτιμο και πανάκριβο ομώνυμο μέλι, ενώ από τα φύλλα του φτιάχνεται τσάι με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Διαβάζω ότι το μέλι, ακριβώς λόγω της σπανιότητας και της ιδιαίτερης αξίας του για την υγεία, νοθεύεται από διάφορους επιτήδειους που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.  Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στο εστιατόριο και wine bar Manouka της οδού Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, που μας υποδέχεται εδώ και λίγους μήνες.  Εδώ, η αυθεντικότητα είναι το άλφα και το ωμέγα του χαρακτήρα του.



Ξεκινάμε από τη θέα.  Η Ακρόπολη και τα Αναφιώτικα , ο Λυκαβηττός και ο πολύβουος πεζόδρομος της Ερμού με τη Βουλή στο βάθος, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα, πρωί και βράδυ. Προχωράμε στο σκηνικό του εστιατορίου που έχει στηθεί στην ταράτσα του ξενοδοχείου Utopia από την σκηνογράφο Μαριλένα Καλαιτζαντωνάκη, που θυμίζει παλιότερες, τρυφερές κι ανεπιτήδευτες εποχές.



Ο πλούτος και η αυθεντικότητα του ελληνικού αμπελώνα υμνούνται με τα 100 + 1 κρασιά της λίστας που έχει καταρτίσει με τις σπουδαίες γνώσεις και το αστείρευτο μεράκι του ο γνωστός σε όλους τους οινόφιλους Head Sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος.  Ό,τι και να πω για τον Βασίλη θα είναι λίγο.  Δεν έχετε παρά να τον συναντήσετε στο Manouka και να αφεθείτε με ανοιχτό μυαλό στις μαγευτικές διαδρομές που θα σας οδηγήσει, μέσα από ένα ποτήρι κρασί.



Η γεύση της Ελλάδας είναι το τέταρτο στοιχείο της αυθεντικότητας του Manouka.  Τα ΠΟΠ προϊόντα από όλη τη χώρα βρίσκουν έκφραση στα ικανά χέρια της ομάδας της κουζίνας, σε συνδυασμούς που συχνά εκπλήσσουν.  Για παράδειγμα στη σαλάτα με τα ψητά παντζάρια, τα φιστίκια Αιγίνης, τη μαρμελάδα αχλαδιού και την κρέμα από ξινόγαλο και μπλε τυρί από την Εύβοια ή στο τρυφερότατο λεπτοκομμένο carpaccio χταποδιού με πιπεριές και κρέμα βαλσάμικο (εδώ να σημειώσω πως η προσθήκη κάποιου όξινου, αλλά και κάποιου πικάντικου στοιχείου, θα έδινε στον ουρανίσκο αυξημένη δροσιά και ισορροπία). Το πιάτο που κατά τη γνώμη μου είναι βασιλιάς, είναι το φρεσκότατο ζουμερό μυλοκόπι με ζουλιέν λαχανικών, φίνα σάλτσα με κρόκο Κοζάνης και το απίστευτα νόστιμο πικλαρισμένο αρμυρίκι. Στα επιδόρπια, το profiterole, γαλλικό στην τεχνική, έχει κρέμα λευκής σοκολάτας και αρωματίζεται με μαστίχα Χίου.  Αν και δεν είμαι φίλη με την λευκή σοκολάτα, εδώ θα πω πως την γεύτηκα με ευχαρίστηση και πως δεν με λίγωσε καθόλου.



Ο κατάλογος του Manouka είναι περιεκτικός.  Μετράω 4 σαλάτες (€ 11 – 13), 10 ορεκτικά (€ 11 – 18), μεταξύ των οποίων και το πλατό τυριών και αλλαντικών (€ 28), 4 κυρίως πιάτα (€ 17 – 28) και 2 γλυκά (€ 7).  Η έμφαση που έχει δοθεί στα ορεκτικά παροτρύνει τον επισκέπτη να παίξει με διαφορετικά κρασιά. Λησμόνησα να σας πω πως όλα τα κρασιά, ανεξαιρέτως, προσφέρονται και σε ποτήρι, κι αυτό δεν το συναντάς συχνά. Τα περισσότερα δε, σε δύο ποσότητες, των 75 και των 150 ml.

Στο Manouka, που ανοίγει από το πρωί, σερβίρεται επίσης brunch και ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα μέχρι τις 6 το απόγευμα. Παράλληλα, υπάρχει και πλούσια λίστα οινοπνευματωδών ποτών, ξένων και ελληνικών, καθώς και λίστα cocktails σε επιμέλεια του bar tender Γιάννη Πισσά. 



Το βράδυ που επισκέφτηκα το Manouka απουσίαζε εκτάκτως ο Βασίλης Παπαδόπουλος, διαπίστωσα όμως, εκ του εξαιρετικού αποτελέσματος του ταιριάσματος των κρασιών με το φαγητό, πόσο καλά έχει εκπαιδεύσει την ομάδα κι αυτό αξίζει μνείας και συγχαρητηρίων. Είχα και μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον εμπνευστή του Manouka, Μάνο Στρατάκη.  Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, για την φιλοσοφία του project, για την αυξανόμενη εξωστρέφεια των τοπικών υλικών που κερδίζουν ολοένα και εκτενέστερο έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού και για τα μελλοντικά σχέδια που θα μπουν μπροστά από το ερχόμενο φθινόπωρο κιόλας (μέχρι τότε, το Manouka θα μείνει ανοιχτό όλον τον Αύγουστο, κάθε μέρα από τις 8 το πρωί έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα). Δώσαμε λοιπόν ραντεβού για το τέλος Σεπτεμβρίου για να γευτούμε ακόμα περισσότερη Ελλάδα, στα πιάτα και στα ποτήρια μας. Μείνετε συντονισμένοι!

Manouka wine bar

Ερμού 46, 7ος όροφος

Τηλ. 210 324 1814

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v