Lidl Hellas: Ιστορίες Κρασιού

Μια σειρά από εκπληκτικά νέα κρασιά, φτιαγμένα για την Lidl Hellas, δοκίμασε η Αγάπη και μας μεταδίδει όσα... ένιωσε.
Lidl Hellas: Ιστορίες Κρασιού

της Αγάπης Μαργετίδη

Την ημέρα που ξεκινήσαμε, οι εκλεκτοί συνάδελφοί μου εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης κι εγώ, για μία εκδρομή που οργάνωσε η Lidl Hellas στο Μαρκόπουλο και στα Καλάβρυτα για να μας ξεναγήσουν και να μας παρουσιάσουν δύο από τις πλέον σημαντικές συνεργασίες τους στον τομέα του κρασιού, ομολογώ ευθαρσώς πως ελάχιστα πράγματα γνώριζα γι’ αυτή τη δραστηριότητα. Στο τέλος της εκδρομής είχα μάθει πολλά και ομολογώ, ευθαρσώς και πάλι, πως η έκπληξη ήταν παραπάνω από ευχάριστη.

Η Lidl Hellas, που φέτος γιορτάζει τα είκοσι χρόνια παρουσίας της στην Ελληνική αγορά, δεν είναι απλά άλλη μια ξένη εταιρία ανάμεσα στις τόσες, που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας και έχει φτιάξει ένα μεγάλο δίκτυο λιανικής πώλησης, σουπερμάρκετ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Βεβαίως και θα βρείτε προϊόντα ξένης προέλευσης, όμως, ολοένα και περισσότερο, βρίσκετε και πάρα πολλά αμιγώς ελληνικά, τα οποία παράγονται από μικρές ή μεγαλύτερες μονάδες, μέσα από μια σειρά συνεργασιών που έχουν χτιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Το κρασί είναι ένα μόνον από αυτά.



Η εκδρομή μας ξεκίνησε από το Μαρκόπουλο Αττικής και συγκεκριμένα το εμφιαλωτήριο της εταιρίας Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. Η σχέση με τη Lidl Hellas μετράει είκοσι χρόνια, από την αρχή δηλαδή. Εδώ εμφιαλώνονται μερικά από τα πλέον πετυχημένα κρασιά που προωθεί η Lidl Hellas στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μαντινεία και Αγιωργίτικο, Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά, Ασύρτικο και Σαμιώτικο, είναι κάποιες από τις χαρακτηριστικές ελληνικές ποικιλίες που εμφιαλώνονται για λογαριασμό της Lidl Hellas. Στην ξενάγησή μας στις εγκαταστάσεις της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων είδαμε από κοντά όλα τα στάδια της εμφιάλωσης και διαπιστώσαμε τις πολλές και εξονυχιστικές διαδικασίες που τηρούνται για την ποιότητα και την ασφάλεια της παραγωγής. Οι υψηλές προδιαγραφές που έχει θέσει η Lidl Hellas ακολουθούνται κατά γράμμα και η σχέση των δύο εταιριών μακροημερεύει και αναπτύσσεται διαρκώς.



Στην οινογευσία που ακολούθησε, δοκιμάσαμε και οκτώ τυριά, όλα ελληνικά κι όλα ανεξαιρέτως εξαιρετικής ποιότητας. Τα τυριά είναι άλλος ένας τομέας τον οποίο αναπτύσσει η Lidl Hellas, συνεργαζόμενη με τοπικούς παραγωγούς και το αποτέλεσμα είναι πράγματι αξιοθαύμαστο. Είμαι σίγουρη πως το αρσενικό της Νάξου, η γραβιέρα της Ίου, η Κρητική γραβιέρα με τρούφα, το λαδοτύρι της Μυτιλήνης, το Μετσοβόνε, το Σαν Μιχάλη από τη Σύρο, η σφέλα από τη Μεσσηνία και το τουλουμοτύρι από την Κάρυστο, θα γίνουν ανάρπαστα όταν κάνουν την εμφάνισή τους στα καταστήματα, στο τέλος του Νοεμβρίου.



Από το Μαρκόπουλο φύγαμε για το Αίγιο, όπου το βράδυ είχαμε την εξαιρετική τύχη να μαγειρέψει για μας η Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου, μια νεαρή και ήδη διεθνώς αναγνωρισμένη σεφ, που ενώ τα τελευταία χρόνια μεγαλουργεί στην Κρήτη, κρατά πάντα στην καρδιά της τον γενέθλιο τόπο της. Αυτόν τίμησε εκείνη την βραδιά, μαγειρεύοντας πατατόψωμο και μπουργέτο δρόγγου, οσπριάδα, πέστροφα και προβατίνα γκιούλμπασι, ενώ το γλυκό τέλος γράφτηκε σε ένα επιδόρπιο που μοσχοβολούσε τριαντάφυλλο από την διάσημη ροδοζάχαρη που φτιάχνεται για πάνω από 100 χρόνια στη Μονή Ταξιαρχών Αιγίου, από τις άγριες τριανταφυλλιές του ροδώνα.



Την επόμενη μέρα κινήσαμε για την επίσκεψη στο δεύτερο οινοποιείο, την Cavino Οινοποιία Ποτοποιία Α.Ε., έναν άλλο σημαντικό συνεργάτη εδώ και 12 χρόνια της Lidl Hellas, με σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σταθερά αυξανόμενη. Το μικροκλίμα της Αιγιαλείας ευνοεί την καλλιέργεια τόσο των αυτοχθόνων ποικιλιών (Ροδίτης, Λαγόρθι, Σιδερίτης, Αγιωργίτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό και Μαυροδάφνη), όσο και αρκετών διεθνών (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Merlot, Syrah και Cabernet Sauvignon). Έτσι, η Cavino παράγει και εμφιαλώνει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μια σειρά από οίνους, αποκλειστικά για την Lidl Hellas.



Το καμάρι της Cavino, δικαίως, βρίσκεται στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, τον ιστορικό αμπελώνα της ομώνυμης ονομαστής μονής των Καλαβρύτων. Η Μεγάλη Άμπελος, όπως ονομάζεται, καλλιεργείτο από τα μέσα του 16ου αιώνα από τους μοναχούς, μέχρι περίπου τα τέλη του 1980, όταν η καλλιέργεια ατόνησε και εν τέλει εγκαταλείφθηκε λόγω της σταδιακής αποχώρησης των μοναχών. Οι βασικοί μέτοχοι της Cavino, Γιάννης και Θεόδωρος Αναστασίου, γέννημα-θρέμμα της Αιγιαλείας, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα δίνοντας και πάλι ζωή στην Μεγάλη Άμπελο, μισθώνοντας μακροχρόνια τις εκτάσεις από την μονή. Από αυτά τα αμπέλια παράγονται 11 οίνοι υψηλής ποιότητας, λευκοί, ροζέ και ερυθροί, από 9 ποικιλίες. Το τοπίο είναι μεγαλειώδες, ενώ τα λόγια για να το περιγράψει κάποιος, πολύ φτωχά. Το λαγκάδι με τα αμπέλια, τα παλιά πετρόκτιστα κτίσματα που σιγά σιγά αναπαλαιώνονται προσεκτικά και η επιβλητική χαράδρα του Βουραϊκού, κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα.





Το γεύμα σ’ αυτό το απείρου κάλλους τοπίο, με τις τοπικές νοστιμιές και τους υπέροχους οίνους, θα μας μείνει αλησμόνητο. Κι εκεί, στο φως της ημέρας που άρχιζε να μαλακώνει, όλοι εμείς, πλήρεις ευφροσύνης και αγαλλίασης, δεχθήκαμε μια τελευταία έκπληξη. Είχαμε την τιμή να είμαστε οι πρώτοι στους οποίους παρουσιάστηκε από τη Lidl Hellas η επετειακή σειρά οίνου για την πρώτη εικοσαετία της εταιρίας στη χώρα μας. Ένα κρασί κλείστηκε σε 20 πανέμορφες φιάλες που διηγούνται 20 συναρπαστικές ιστορίες από αυτές που έφτιαξαν τα περασμένα 20 χρόνια, με τα επόμενα 20 να βρίσκονται ήδη προ των πυλών. Ένα κρασί αντάξιο αυτής της πορείας, σε ένα ισορροπημένο blend Merlot και Syrah, ρουμπινένιο και βελούδινο.



Οι 20 ιστορίες μας περιμένουν να τις ακούσουμε, να τις αισθανθούμε, να ταξιδέψουμε μαζί τους και να κάνουμε την κάθε μέρα μας μια μικρή γιορτή, όπως μας αξίζει. Μαζί με τις ευχές για μακροημέρευση της Lidl Hellas στη χώρα μας, εκφράζω και τις ευχαριστίες, τις δικές μου και του μέσου το οποίο εκπροσωπώ, στα στελέχη της που μας συνόδευσαν στο όμορφο αυτό ταξίδι, αλλά και στα στελέχη της εταιρίας επικοινωνίας Gravity The Newtons, για την άψογη οργάνωση και βεβαίως τους οικοδεσπότες μας στα δύο οινοποιεία. Εις έτη πολλά Lidl Hellas, είθε η παρουσία σας στην Ελλάδα να δυναμώνει και να χτίζει γερούς δεσμούς.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v